Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Rumäniens president:"Piratkopiering är bra för oss"

Inte nog med det han säger det när självaste Bill Gates är i landet.
Källa :idg.se

kanske borde Fredrik Reinfeldt säga samma sak? Det är ingen slump att väldens största Bittorrent tracker ligger Sverige och enligt BSA piratkopierar organisationer inom offentlig sektor programvara värda miljarder varje år.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

battras bild

Tja, olaglig fildelning borde väl iaf vara bra för Sverige, i den mån det förhindrar att folk betalar till utlandet för film, musik och programvara.

mernils bild

Känns som Rumäniens president ligger i framkant i EU samarbetet.. Tyvärr är det ju frihandel som unionen faktiskt bygger på... ;-P .. men kunde man tänka sig nåt annat av en gammal socialist från forna warszawapakten?
________
Molon labe

nesnomiss bild

Va?! Organisationer inom offentlig sektor piratkopierar!? ... Skulle vara kul att se vad det är som piratkopieras och hur/varför?! ... Varför jag undrar? Jo, jobbar inom offentlig sektor... Och kan garantera att det inte finns tillstymmelse till piratkopior (iallafall i vårt fall, kan ju inte stå för hela offentliga sektorn förståss)!!! Men skulle iallafall vara intressant att se den rapporten från BSA!

alberts bild

Bill Gates var tydligen med när presidenten höll sitt tal. Här är en Bild på hur Bill reagerade Wink

jonasbjorks bild

Undra om ni skulle tycka att rubriken Att inte betala barn för att de syr kläder är bra för oss var lika bra.

Tänk er för lite, det är människor som skriver programvaran, det är deras jobb. Kul att jobba och inte få lön? Skulle du tycka det?

Vart ligger det positiva i hans uttalande? Att du nu kan hänvisa till en president den dagen du sitter åtalad för piratkopiering?

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

fedors bild

Hitta denna gamla debattartikel
http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_10505942.asp

Nu vet inte jag hur licenseringen fungerar i större organisationer. Men jag skulle tippa att windows inte piratkopieras i så stor skal då det oftast ingår vid datorinköp. Däremot program som photoshop , office program och liknande piratkopieras nog en hel del. Förmodligen inte medvetet utan helt enkelt för att man inte orkar administrera licenser (som faktisk också kostar.) Det är också vanlig att lärare på skolor köper in läroprogram själva och som de installerar på ett tiotal datorer helt omedvetet om att det är olagligt.

norlins bild

Att piratkopiering är vanligt i Rumänien är inte så konstigt med tanke på vad medelinkomsten är. Att programmerare skall ha betalt är lika självklart som att alla som utför ett arbete skall ha. Men om den Rumänska medelfamiljen skulle köpa en Windows, en Office + några licenser till tar pengarna för det närmsta årets hyra och mat slut.
I Rumänien går man in i en affär och köper en dator med förinstallerat Windows och en massa program och spel, allt piratkopierat, inte många "svensons" klagar för man har råd med datorn, och ingen har hört talas om Linux som ett fritt/gratis alternativ.
En satsning i dessa länder på information om Linux skulle vara bra även för Windows användare då betydligt färre zombinätverk skulle kunna existera.
Fokus på en satsning där är precis som här i Sverige tror jag måste vara på spelmarknaden, det som driver anskaffandet av datorer är mångt och mycket de yngre i familjen, och dom vill spela spel.
___________________________________________________________
Min blogg
Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?
Linux user 439707

 

Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?

alberts bild

Det är bra för både Microsoft och för Rumänien att rumänerna piratkopierar Windows. Det finns nämligen väldigt få rumäner som skulle betala för Windows, men i och med piratkopieringen så tar MS ändå marknadsandelar där. Och det som är bra för MS är också bra för deras anställda programmerare. De enda som förlorar på rumänernas piratkopiering är Microsofts konkurrenter som Linux, Mac, Solaris, *BSD osv. Dvs vi.

sixdayss bild

Exempelvis har de runt 2000 anställda. De andra är inte riktiga MS anställda. Nu snackar jag USSA (ja USSA) och inte sverige, kan tänka mig att de flesta här är anställda på MS Sverige AB vilket inte heller är att betrakta som samma bolag.

Vad som skiljer de riktiga arbetarna mot de "oriktiga" är att de riktiga har en jävla massa optioner och skit i MS, medan de andra mest betraktas som färgade på 1920-talet, de är inte anställda direkt utom genom ett bemanningsföretag (minns inte om MS äger dem) och har långt sämre lön, inga optioner i princip ingenting gentemot de andra. Så att säga att man inte vill jobba utan lön, jävla smäck. MS hade kunnat dumpa sitt skräp för 1kr/licens men det vill man inte för man är girig.

Att slänga in 3e världen slavarbetande barn har definitivt inget med MS att göra. Det är verkligen inte så att MS går omkull, i vart fall inte än även om de inom en rimlig framtid får se sitt kära skitoperativ Windows ha en 0-5% marknad som bäst.

Som sagt, att kopiera en sak är inte att stjäla. Men du kanske ska gå och köpa dig 150,000 licenser på Fascista (vista) och skänka dem till Rumänien om du tycker att det är så jävla synd om världens rikaste svi....man

jonasbjorks bild

och det är anledningen till att jag ogillar piratkopiering. För så länge det är "gratis" att köra Windows, Photoshop, MS Office med mera. Så länge kommer folk ignorera fria/öppna alternativ.

Så de som dels vill att fler skall upptäcka Linux och öppen- och fri programvara och dels vill legalisera piratkopieringen är bra lustiga. Alla som gillar OSS borde vara aktiva motståndare till piratkopiering. Det är trots allt ett av de största hoten mot fri programvara.

Men det är min högst personliga åsikt.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

norlins bild

Nyfikenheten driver mig... vem menar du inte vet mycket om MS?
________________________________________________________
Min blogg
Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?
Linux user 439707

 

Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?

norlins bild

Medhåll.
Om OSS vore ett alternativ när man köper dator, särskilt i de länder som är på väg in i IT samhället, skulle piratkopieringen inte vara lika utbredd.
________________________________________________________
Min blogg
Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?
Linux user 439707

 

Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?

fedors bild

Det var inte minigen att den stora debatten om piratkopierng skulle ta fart här. Ni kanske tror att jag är en stor förespråkare av legalisering av "piratkopierng" det är jag inte av diverse själ (bland annat av det som nämns ovan) däremot har inget emot att folk piratkopierar för det mesta. Bara man vågar stå för vad man gör vilket jag tycker politikerna borde göra.