Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Beatrice Ask vill legalisera privatpolis.

Justititedepartimentet gick i måndags ut med att de vill låta Antipiratbyrån ta över delar av polisens verksamhet. Detta skulle då betyda att Antipiratbyrån kan hämta ut personuppgifter, IP adresser och annat småt och gott direkt från Internetlevrantörerna - på samma sätt som polisen gör idag. Det kan ju verka sammhällsekonomiskt riktigt att lägga ut kostsam polisverksamhet på företag som gärna kan tänka sig att utföra polisarbetet gratis...

Läs mer hos: Piratpartiet, Sveriges Radio

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

staukis bild

Det här var sjukt.

jaqobs bild

*Mörkrädd*

uffe_nordholms bild

Jag skulle verkligen vilja veta hur politikerna tänker i detta sammanhang. Jag har alltid tänkt på polisverksamhet som en oskiljbar del av statens verksamhet.

Om tanken är att någon annan än staten skall kunna utreda brott tycker jag det måste vara ett krav att utredaren antingen inte har ekonomiska intressen i brottet som utreds (annat än att få betalt av uppdragsgivaren) eller, om utredaren har ekonomiska intressen i brottet, att denne presenterar sina bevis för allmän åklagare som avgör om det skall väckas åtal eller inte.

Det är också frågan om exakt vilka befogenheter en 'privat polis' skall få. Skall de få göra husransakningar? I så fall blir jag rädd, med tanke på vad som hände vid husransakningen mot PRQ och åklagarens kommentar om att oskyldiga får finna sig i att drabbas när polisen gör tillslag.

Jag undrar också över _exakt_ vilka villkor som skall uppfyllas för att en person/organisation skall få dessa befogenheter. Räcker det med att en privatperson skrivit ett program som denne försöker sälja? Eller måste man vara ett företag? Eller ställs det krav på att man är en förening inom någon drabbad bransch?

För oavsett hur man vrider och vänder på det kan jag nog komma på sätt för en ensam privatperson (eller en liten grupp) att uppfylla lagens krav och sedan använda sina nya befogenheter för att åstadkomma stor skada: tänk er vad som skulle hända om 3 personer skapade ett företag och började göra husransakningar hos andra företag... Det skulle ju till och med gå att göra en husransakning hos Eriscsson, kopierade all information man hittade (jag antar att ett beslag är för utrymmeskrävande) och sedan sålde denna information till Nokia....

Och som följd av denna hypotetiska husransakan hos Ericsson: om den information som dyker upp vid en husransakan kommer andra till del (tex att 'privatpolisen' läcker information om mina kunder till mina konkurrenter), vem skall man i så fall ställa till svars?

Och vilket ansvar har 'privatpolisen' att ställa till rätta eventuella misstag/följdverkningar? Antag att de gör ett beslag hos mig, och jag därigenom blir av med verksamhetskritisk information/utrustning och mitt företag går i konkurs. Kan jag då kräva att 'privatpolisen' betalar mig de pengar jag behöver för att inte gå i personlig konkurs? Och om det visar sig att jag är oskyldig för det jag misstänkt för? Har jag då rätt till skadestånd ovanpå pengarna som håller mig på rätt sida komkurs?

Jag tycker hela 'privatpolis'-idén öppnar allt för många frågor för att jag skall vara positiv till den. Jag kan IOFS tänka mig att privatpersoner och företag/organisationer lånar ut tekniska kompetens till polisen om det skulle behövas för att utreda ett brott, men jag tror inte på tanken att ge andra än staten polisbefogenheter.

ekirs bild

Privatpolis? huh

alex@suses bild

Man får väl flytta till Norge!
Jag är ganska neutral i fildelningsfrågan men det är ju helt sjukt o lägga ut polisens jobb till företag med ekonomiska intressen!

---

Alex Karlsson

 

---

MvH //

Alex Karlsson

alberts bild

jag tror inte på tanken att ge andra än staten polisbefogenheter
 
Det har du fullständigt rätt i. Det har ju gjorts försök med att låta privata väktarbolag ta över en del av polisens jobb, att vara deras förlängda arm. Men man har fått enorma problem eftersom en stor andel av väktarna är direkt olämpliga för jobbet. Inom polisen är det en mycket mindre andel som är olämpliga. Det beror på att det sker en bra utsållning redan på polishögskolan.
 
Nästa problem är att BSA och antagligen antipiratbyrån också får pengar direkt från Microsoft, ett utländskt företag. Det gör det ännu mera olämpligt att låta dem sköta polisens arbete (än väktarfallet).
 
Vad är nästa steg. Att privatisera hela poliskåren kanske? Vad sägs om att hyra in Italienska karabinieris för att bevaka högriskmatcher. Eller kanske Svensk Poliskonsult AB för att sköta tråkiga mordutredningar?