Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Installation av Vector Linux på Pentium 2:a

Som rubriken antyder så har jag idag installerat Vector Linux på min gamla trotjänare, en pentium 2 på 400mhz, med 128Mb RAM och en 20Gb hårddisk.
Installationen var smärtfri. Jag valde att radera samtliga partitioner och lade till helt nya.
Jag har knappt hunnit testa det ännu, men jag kan redan nu konstatera att det flyter på bättre än Xubuntu, som jag hade installerat på den burken innan.

Den ska mest fungera som en dator att skriva på, både text och kod (Har ju tänkt lära mig programmera nu), och till dessa ändamål ska den fungera fint.
Om jag lyckas skaffa mig en bra nätverkslösning så ska den kopplas till bredbandet så att jag kan sköta en del kommunikation därifrån också, i form av IM, mejl och liknande.
Men vilken lösning är bäst? Ska jag installera trådlöst kort i den gamla burken? Eller ska jag dra en 25 meters nätverkskabel? Trådlöst är smidigt, minst sagt, men eftersom jag inte har en trådlös router, så kommer det att bli dyrt.
Nätverkskabel är förstås pålitligt, dock så ligger kabeln ofta i vägen.
Jag har googlat lite, och sett att det finns små apparater som konverterar lan till trådlöst wlan. Kanske kanske.

Nåja. det var allt för mig för idag.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

lothars bild

Lustigt sammanträffande, jag har en nästan identisk burk på vilken jag brukar installera just Vector-Linux alternativt Xubuntu. För tillfället rullar det senare på den. Bägge är verkliga guld-distar. Fördelar med Xubuntu är svenska och att användarmiljön är lite bekvämare. Måhända är Vector-Linux något snabbare. Dessutom är den senare den enda dist hittills som hittat ljudkortet i den burken utan extraordinära åtgärder. Såväl trådlöst som med kabel fungerar utmärkt. En accesspunkt för trådlöst går på ca 500 kr, och ett kort för burken går på ca 200 kr. Lycka till!