Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Säkerhetsproblem i Vista

Windows Vista erbjuder röststyrning vilket skulle kunna erbjuda stora säkerhetshål. Om användaren tex. går in på en websida som spelar upp en ljudfil med olämpligt innehåll och datorn är utrustad med påslagen mikrofon samt högtalare så kan rundgången leda till att kommando utförs på klientens dator.

Funktionen med röststyrning är dock avslagen som standard.

http://sakerhet.idg.se/2.1070/1.94048

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Jag hörde om det här på gymnasiet i veckan. Ok, visst är det roligt att man kan "hacka" Windows på det här sättet, men Mac OSX har haft röststyrning länge. Tycker det är lite väl orättvist att skratta åt MS för detta.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

hoths bild

Visst, funktionen avslagen från början. Jätte... bra. Men, hur svårt kan det vara för viruset att slå till funktionen, höja volymen och sedan vråla för full hals "Delete all files, YES"? Denna typ av virus/bus finns ju sedan länge. Vem har inte råkat ut för (eller känner någon som råkat ut för) detta bus; Klicka på något som en vän skickat och plötslig så vrålar datorn "HEY, I'm WATCHING P...O OVER HERE!" Wink

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

kryckans bild

Antar att det finns röststyring för Linux också och då borde det fungera precis likadant.

mindlights bild

Om nu viruset får kontroll över operativsystemet så att det kan sätta igång och stänga av systemfunktioner, konfigurera dem och styra hårdvara... Varför inte då bara radera filerna direkt istället?

Sen ditt exempel... Så du menar att den länken inte funkar på Linux-datorer och att det skulle vara bra?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Javisst, det är lite löjligt. Särskilt då funktionen inte är aktiverad ifrån start och förmodligen inte har ett "radera alla filer" röst-kommando förinstallerat. Jag ville bara vara först att rapportera "Säkerhetsbrist i Vista" Wink

Alla vill kritisera Microsofts produkter, medan vi ser igenom fingrarna ifall saker i GNU/Linux eller MacOSX inte riktigt fungerar som det ska.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

hoths bild

Nu kan man ju vara frågande om funktionen verkligen förblir avstängd. Default och historisk är ju det mesta tillslaget och utan skydd i Windows. Risken finns väl att funktionen slås på av någon anledning, oavsiktligt eller avsiktligt. Och DÅ är man vidöppen och sårbar. Det går säkert att remote detektera om funktionen är aktiv :-/

 

Om mitt exempel verkligen (inte) fungerar på Linux, skall jag låta vara osagt. Har aldrig hört talas om det på Linux. Bara inträffat på Windows, har jag hört. Bra eller dåligt? Kan diskuteras, föredrar nog att ha kontroll över volymen själv. Tills vidare, iaf.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!