Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Att chroota tillbaka sitt system!

Min laptop har tre partitioner, en för Ubuntu, en för egna filer samt media och slutligen en för "experiment".

Den här gången tänkte jag prova att återigen installera Arch Linux, en trevlig KISS-dist som trots enkelheten har en kompetent pakethanterare - något jag kräver. Jag har tidigare kört Arch på samma dator och det har funkat bra. Den här gången gick dock någonting fel. Trots upprepade ominstallationsförsök så vägrade Arch boota efter att man valt "Arch Linux" i GRUBs meny. Istället visades ett felmeddelande "File not found, error 15". Efter lite efterforskning kom jag fram till att initrd saknades i Arch:s /boot-mapp.

Nåväl, tid att googla tänkte jag. Problemet var att jag låtit Arch skriva över Grub med enbart sin egna boot-post:( Den vanliga lösningen brukar då vara att boota in i systemet med en live-cd, chroota mig till Ubuntus partition, därifrån montera /proc och slutligen köra grub-install /dev/hda. Men se så enkelt är det inte med Ubuntu (fast det funkar i debian) eftersom /dev/hdX-devicerna inte skapas förrän man bootat in i systemet "på riktigt" och därmed hittar grub-install ingen /dev/hda.

Jag löste dock problemet genom att editera GRUB-menyn för hand efter att ha kikat på hur Ubuntus menu.1st -konfiguration såg ut. Väl inne i Ubuntu kunde jag skriva över Grub och allt blev åter som förut Smile

Jag ger mig dock inte angående Arch, jag ska googla lite och se om det är en bugg eller om det är jag som klantat mig.

På AFK-fronten har jag varit i stan idag och fikat lite med en jättehärlig och go tjej. Vädret har varit strålande och våren tittar fram alltmer. Underbart!