Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

IDG: FSF hotar stoppa Novells Linuxförsäljning?

Free Software foundation tänker alltså ta till strid mot Novell angående Novells samarbete med Microsoft.

Läs mer:

http://www.idg.se/2.1085/1.94342
http://www.informationweek.com/news/showArticle.jhtml?articleID=197003063
Edit: Tydligen var detta en förvanskning av verkligheten, orsakat av Reuters: http://www.linux-watch.com/news/NS6837365670.html (tack till pb)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

vtvs bild

Okej, jag måste erkänna att jag inte förstår vad man egentligen har kommit överens om. Jag har inte heller forskat särskilt mycket om det.

Men jag måste ändå undra vad man håller på med. Är inte poängen med fri mjukvara att man får göra vad man vill även som utvcklare? Är det inte sådana här saker man kritiserar Microsoft för att hålla på med.

Man verkar ju få använda Linux till precis vad man vill, till och med brottslig verksamhet, men inte samarbeta med Microsoft. Det känns som att man spelar högt om man försöker slå Microsoft genom sådana metoder, de är nämligen grymt bra på det här spelet.

[FONT=Verdana][SIZE=4][COLOR=red][B]Redlight[/B][/COLOR] [COLOR=SlateGray]- Home of the nasty shit[/COLOR][/SIZE]

[SIZE=2][COLOR=red]Supported by: [URL=http://www.sissos.se][B][COLOR=black]Sissos[/COLOR][/B][/url] , [URL=http://www.reball.se][B][COLOR

magnusbergs bild

Ja, vem vet vilka illvilliga planer Mikrosoft och Novell har i bakhuvudet nu när de ingått ett samarbete. Jag har svårt att tänka mig att MS skulle sammarbeta med linuxprofitörer utan baktankar om att på något vis få kontroll eller ekonomisk vinning över ett konkurrentsystem. Och Novell kan väl inte vara helt aningslösa eller ovetande om MS syfte med samarbetet.
[SPEKULATION] En win-win uppgörelse skulle kunna vara ett framtida fördjupat samarbete där Novell får hjälp av MS jurister så de får ensamrätt på Linux och sen delar Mikrosoft och Novell upp datormarknaden mellan sig. Novell får servrarna och MS får skrivborden.

elwiss bild

Undrar vad de tror det kommer för gott utav detta?

pbs bild

Hela nyheten verkar vara hype, åtminstone enligt Linux-Watch och Software Freedom Law Centers vd så har nyhetens ursprungliga källa Reuters bara dragit lite för långtgående slutsatser av en intervju med den sistnämnda. Novells avtal med M$ är inte förbjudet enligt GPLv2, men dylika (patent)avtal kommer möjligtvis att vara förbjudna redan i GPLv3:s följande utkast.

trappskis bild

IDG har plockat bort sin artikel... han inte läsa den själv...
Vilket tydligen var bra.

Marcuss bild

det var mig ett ordentligt lipande över novell och microsoft. så otroligt tröttsamt att läsa hela tiden.


polters bild

Själv är jag kluven. Samtidigt som att friheten som Linux faktiskt är borde innebära att man kan använda den hur som helst, till och med tillsammans med Microsofts programvara, så kan jag förstå att sådana aktioner behövs om denna frihets framtid står på spel. Jag ska definitivt söka mer information angående detta.

polters bild

Du kan ha rätt. Hur som helst så är ju samarbetet något mystiskt. Vad kan ett företag som utvecklar Linux vilja få ut av ett samarbete med Microsoft, och än mer intressant är ju förstås vad Microsoft har tänkt att tjäna på detta.

pbs bild

Här är en fungerande länk till Linux-Watchs artikel:
http://www.linux-watch.com/news/NS6837365670.html

ekirs bild

<konspiration> Det är nog en såndär berömd Stalin-Hitler pakt, iaf från Microsofts sida. D.v.s.dom beslutar om hur dom ska dela upp det mellan sig. Microsoft får skrivborden och Novell servrarna, men när alla andra linuxkonkurenterna utom Novell är ur leken så planerar Microsoft att avbryta pakten och börja använda alla sina mjukavrupatent för att stänga ner linux på riktigt </konspiration>

mcnilss bild

Problemet är att avtalet bryter med intentionen med gpl, dvs alla ska ha kunna använda koden på lika villkor. Avtalet särbehandlar Novells betalande kunder. Därför är många irriterade på Novell. Jag är så arg att jag inte längre kan rekomendera SUSE.

Det finns många bra artiklar på http://www.groklaw.net.

pcfixarens bild

Det microsoft vill uppnå med detta avtal är att skapa osämja bland sina konkurenter i opensourcelägeret. Istället för att fokusera på att få ut budskapet om linux och ta fram konkurernskraftiga prudukter så tas vår tid istället upp av att bråka inbördes. sen kan Microsofts försäjare säga till alla kunder som funderar på att uppradera sina datorer till linux att : "- Titta hur de bråkar i Linuxlägret, vågar ni verkligen lita på dem" kallas devide and konquer har jag för mig

I början av 90 talet så var det stor osämja mellan olika Unix dalekter, man bråkade om allt möjligt och kunde inte enas om standarder etc, vilket bidrog till att många företag istället gick över till Windows har jag läst någonstans.
kanske är deras baktanke om de nu har någon att uppnå detta inom opensourcerörelsen
_______________

I Windows kan du göra allt det som Microsoft låter dig göra, i Linux kan du göra allting din dator klarar av att göra"

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

elwiss bild

Vad ett företag kan vilja ha ut av samarbetet? Sälja!
En förkrossande majoritet av föetagens it struktur är Ms baserad, för att kunna köra en blandmiljö måste de garanteras kompatibilitet. Det kan novell nu ge dem.

Svårare än så behöver det nog inte vara. Hur det sedan blir i slutet vet vi inte än, men det lär vi bli varse.

sundmarks bild

Avtalet mellan Novell och Microsoft bryter inte mot GPL2, vilket Richard Stallman har klargjort i en artikel i Linux-Watch. Avtalet kom till för att kunderna vill ha bättre interoperabilitet mellan Windows och Linux i företagen.
 
Reuter reporter verkar ha "övertolkat" informationen lite. Eben Moglen, som är legalt ansvarig i Free
Software Foundation, har förklarat detta på LinuxWatch.
Mr. Moglen säger: “This is a story being hyped by the Reuters guy who wrote it ... What he actually asked me was 'Is it true that some members of the community want GPLv3 to keep Novell from distributing future versions of GPL'd software?' I said, 'Yes, the Free Software Foundation is opposed to the deal, and is thinking about whatto do; there will be a new draft soon [of the GPLv3].' The actual quote he prints is entirely accurate, but his lede destroys the context and is making unnecessary waves.” Se: http://www.linuxwatch.com/news/NS6837365670.html
Novell kommer alltså att fortsätta distribuera SUSE Linux Enterprise.
 
Novell är en aktiv deltagare i diskussionerna att ta fram GPL3, tillsammans med representanter från andra företag. Det är omöjligt att idag säga vad det nya avtalet kommer innehålla och om olika projekt kommer använda sig av denna licens när den är klar.
 
Vad lär man sig av detta? Som vanligt när det gäller information där det finns olika synpunkter, är det bra att bilda sig en egen uppfattning från flera platser och källor och inte bara lyssna på en.

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark