Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Franska framgångar i kampen mot windowsskatten

När den franska tv-kanelen France 2 nyligen tog upp lanseringen av Microsofts nya operativsystem "Vista" handlade över hälften av inslaget om problemen för de som vill köpa datorer utan Windows förinstallerat, för att man t.ex. vill köra Linux istället. Speciellt tog man upp konsumentorganisationen "UFC Que choisir", som just nu driver processer mot två försäljare och en tillverkare i frågan.
Frågan är aktuell på flera sätt, bl.a. har det franska konkurrensverket till slut börjat syna detta. I november 2006 höll de ett möte med konsumentorganisationerna om dan här frågan, och två nya möten är inplanerade innan de beslutar hur de skall gå vidare - ett med representanter för handeln och industrin, och ett med både konsumenter och handel.
Det som är speciellt med Frankrike är att lagstiftningen är tydlig med att det inte är tillåtet att klumpa ihop en mängd varor och tjänster och endast sälja dem i ett paket, om det går att sälja dem var för sig.
Även den franska nationalförsamlingen (motsvarigheten till vår riksdag) arbetar med frågan, och där finns det uppenbarligen stöd för fri programvara både från vänstern och högern. Man kan påminna om att nationalförsamlingens samtliga datorer skall köra Linux från och med juni 2007 om allt går enligt planerna.
Några franska initiativ på internet mot windowssaktten:
*Sajten http://detaxe.org/ bevakar frågan sedan länge
*Sajten http://www.candidats.fr/ startades i veckan för att ställa kandidaterna i presidentvalet till svars i denna fråga och andra frågor som rör fri programvara.
*En namninsamling mot windowsskatten har nyligen nått 15000 underskrifter, och därför har nu tre organisationer skrivit ett öppet brev http://www.aful.org/gdt/detaxe/lettre-constructeurs till försäljare och tillverkare av datorer där man kräver att de slutar med dagens system med förinstallerat windows.

Jag har inte orkat lägga in alla källor, så om ni söker någon källa får ni fråga här. Alla källor är på franska.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

battras bild

felpost

gorans bild

Jag har under årens lopp skrivit till svenska konkurrensverket om detta vid tre olika tillfällen utan att mötas av någon nämnvärd förståelse.
Skulle uppskatta om någon annan kunde skriva till dem (kkv.se) igen...

jensos bild

Hej och tack för ett intressant ämne och länkar.
Ämnet diskuteras nu även i Slackware forumet.
Tråden
Vi får hoppas att det kan leda till något positivt.
För även vi har samma uppfattning. För att få till en ändring, behövs en
riktig opinion. Inte enbart något som kan betraktas, som ett gnäll.
Från ett fåtal geeks. Eller något sådant.

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

battras bild

Vad svarade konkurrensverket på dina brev? Det skulle vara intressant att veta vad de drar till med för ursäkter för att inte ingripa, fastän de antagligen borde ingripa enligt lagen ...
Förhoppningsvis kan franska konkurrensverket ta itu med det här nu, så behöver inte stackars lilla svenska konkurrensverket vara först.