Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

EXTON-OpSuS LiveDVD - En fullständigt unik "remaster" av SuSE Linux

Exton-OpSuS LiveDVD - min svenska version av openSUSE 10.2 GM LiveDVD - är inget mindre än en världsnyhet. Systemet släpptes av opensuse.org den 27 januari 2007. Det finns överhuvudtaget ingen "remaster" av någon SuSE live cd/dvd någonstans - såvitt jag vet. D v s vare sig på svenska eller något annat språk. (Inte ens på engelska eller tyska). I två avseenden är EXTON-OpSuS LiveDVD dessutom klart bättre än originalsystemet. I EXTON-OpSuS har jag installerat Nvidias egen drivrutin för GeForce-grafikkort samt MadWifi drivrutiner för trådlösa nätverkskort. (D v s kernelmodulerna nvidia resp. ath_pci, vilka båda saknas i originalsystemet). Se en skärmdump av EXTON-OpSuS skrivbord HÄR. Läs mera HÄR. Så gott som alla program, inkl. OpenOffice.org 2.0.4, är på svenska. KDE 3.5.5, Gnome 2.16 och kernel 2.6.18 används. Systemet kan hämtas gratis på LINUX.EXTON.NET.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

therrys bild

Det e sånt här man vill se för-installerat drivrutiner i linux det borde locka fler andvändare då .. Wink

____________________________

Open Source for the humans.

"open source, will help people to live better in the world" Aboven

one day we will become one

turixs bild

Jag ser gärna att du lägger till stöd för ATI-kort i Op-Suse.
Känner många som har haft problem med att starta X med dina liveDVD's pga att dom använder ATI- eller Intelkort.

Bortsett från det så är dina LiveDVD/CD's perfekta för nybörjaren eller den som helt enkelt är lite lat för att sitta nätter och confa systemet Smile

tumme upp - exton!

grimwags bild

Ser riktigt bra ut. Tacksam för Nvidia! När kommer den riktiga skivan för installation!?

grimwags bild

Jo, jag vet att den finns på svenska, men det är inte samma som din live DVD. Kommer den som en version i EXTON OpSuS!? Smile

grimwags bild

Ok! Men det förutsätter att jag är van att använda terminalen-vilket inte är fallet! Smile
När jag installerat SuSE 10.2 är grafiken kass. Nått tips hur jag kan få det att fungera. Jag har Nvidia GeForce 6800 GS/XT
Sen är det nästa uppgift-hur kan man fixat detta:
"Min förändring av originalsystemet
Först och främst har jag lagt till svenskt språkstöd (som saknas helt i originalet). Sedan har jag tagit bort alla språk utom engelska. På så sätt har systemet bantats från ca 1.8 GB till 1.5 GB. Sedan har jag lagt till följande:
Nano - liten och snabb textredigerare, som körs i terminalläge
aMSN - MSN i Linux
aMule - Fildelning (eMule)
Nvidias egen drivrutin för GeForce"

extons bild

LINUX.EXTON.NET - Boot- och körbara linuxskivor på svenska

turix!
Det går alldeles utmärkt att köra EXTON-OpSuS LiveDVD med ATI-kort eller Intel-kort. Jag har heller ingen erfarenhet av att det skulle vara problem med någon annan "extondist". (Vad gäller ATI/Intel).

LINUX.EXTON.NET

extons bild

LINUX.EXTON.NET - Boot- och körbara linuxskivor på svenska

grimwag!
Finns ju redan. Det är bara att gå till opensuse.org och hämta installationsskivorna i form av fem CD eller en DVD (och sedan installera på svenska). D v s v10.2. Min skiva - liksom originalet - är främst tänkt som en live DEMO av SuSE. Eller "prova-på-SuSE" innan du installerar till hårddisk. Nyttigt bl a för att kontrollera om hårdvara m m "stämmer".

LINUX.EXTON.NET

extons bild

LINUX.EXTON.NET - Boot- och körbara linuxskivor på svenska

grimwag!
Jo, det är i princip samma system. D v s om du installerar openSuSE 10.2 så kan du själv lägga till de program m m som jag lagt till i EXTON-OpSuS.

LINUX.EXTON.NET

extons bild

LINUX.EXTON.NET - Boot- och körbara linuxskivor på svenska

grimwag!
Installationer av program i SuSE är inte svårare än i något annat linuxsystem. Tvärtom faktiskt. I vart fall om du använder SMART. Du kan läsa jonasbjorks handledning här: http://www.linuxportalen.se/node/5287
Nvidia: Gå till Nvidias sajt och läs installationsanvisningen.

LINUX.EXTON.NET