Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hjälp med openSUse 10.2 och extern NTFS-formaterad hårddisk.

Som rubriken säger behöver jag hjälp med openSUse 10.2 och extern NTFS-formaterad hårddisk. Ska som jag har sagt tidigare emigrera helt från Windows till openSUSE, men jag vill ta med mig min musik och film. Det är sammanlagt runt en 60 gb, och det flyttbara media jag har tillgängligt är en väns externa USB-hårddisk, en LaCie Porsche 250gb, som är formaterad med NTFS. Tyvärr vill han inte låta mig formatera om den till FAT32, mest för att han tycker det är dåligt men för att han också har en himla massa saker där på.

Jag frågar runt överallt hur jag ska gå tillväga med att föra över dessa filer till openSUSE. Att flytta från NTFS till openSUSEs filsystem verkar inte vara några problem, men jag vill kunna föra tillbaka filerna ifall det strular till sig på något sätt eller om jag väljer att gå tillbaka till Windows av någon anledning, verkar dock inte funka så bra enligt folk på tex Sweclockers. Alla säger att flytta från Linux till NTFS inte är rekommenderat..

Varför? Ingen har förklarat det för mig. Jag har läst lite och det värsta som kan hända enligt den källan är "oj, du kunde inte föra över filen, försök igen"..
Hur ska jag gå tillväga?

Tack på förhand!

/Tobias

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

NTFS är ett stängt filsystemsformat, vilket innebär att utvecklare måste gissa sig till hur det fungerar, vilket gäller MÅNGA propriatära format och protokoll. Trots det så lyckas de ofta, exempel är att vi gnu/linux-användare kan använda msn, vi kan öppna/spara word-dokument, komma åt windows-shares via samba, använda hårdvara där företaget bakom vägrar ge ut spec. , köra program via wine med mera med mera.

NTFS-stödet har funnits i många år i linux-kärnan. Lässtödet fungerar prima, men eftersom man inte vet exakt hur formatet fungerar så vågar man inte stödja skrivning som standard. Därför monteras ntfs som read-only i gnu/linux.

Det finns dock andra projekt, tex. captive-ntfs som använder windows egna ntfs.sys, samt ntfs-3g. Dessa anses fungera bra och jag skulle nog rekommendera det andra alternativet ifall du vill kunna skriva/läsa ntfs.

FAT32 stöds fullt ut av gnu/linux men det har (även i Windows) begränsningen att man inte kan skapa filer större än dryga 4 GB. Med andra ord kan man inte ha tex. DVD-isos på en FAT32-partition. Dessutom blir det lättare fragmenterat och är långsamt för STORA partitioner.

Tyvärr så måste alltid gnu/linux anpassa sig till Windows då Windows inte anpassar sig till gnu/Linux. Det finns dock en drivrutin som ger stöd för transparent skriv/läsning av ext2/ext3 (det vanligaste filsystemet i linux-världen) i Windows. Den har begränsningen att man full full behörighet till partitionen när den monteras i Windows, annars funkar det bra. Journalfunktionen i ext3 utnyttjas inte heller och Windows försöker inte "laga" filsystemet ifall datorn hänger sig och man tvingas starta om "den hårda vägen". Du finner den på http://fs-driver.org

Med hjälp av denna drivrutin kan du tex. ha en mediadisk som delas av Windows/Linux och bägge kan skriva/läsa till den. Någon 4 GB-gräns finns inte med ext2/ext3. Men i ditt fall är detta inget alternativ?

-------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

mauths bild

Om hårddisken monteras av Linux är det väl bara att kopiera filerna och de ligger kvar på din NTFS-disk.
Är ditt problem att du vill jobba med filer som du sedan vill kopiera tillbaka/backuppa på din NTFS-disk?
Det finns visst någon drivare för att skriva till NTFS
ntfs-3g. Det är inte riktigt stadigt och de är därför man brukar avråda folk från att använda det.
Jag vet inte så mycket mer om det då jag inte har windows kvar här hemma.
EDIT: Snabb rackare den där Kristian, men jag är i alla fall snyggare på bild:
-
Eller som Yoda säger: "Use the Yast, my young padawan"

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

abergmans bild

Jag fattar hur du menar, Och som kristian sa så visst du kan läsa från NTFS men att skriva till rekomenderas inte, men enl en del så är NTFS skriv stödet så pass stabilt att man _relativt_ lugnt kan skriva med det. så det är NTFS-3g du ska ha.
------------Dött Kött @ abergman.net


 

 

tobiers bild

Kortfattat så behöver jag ett sätt att föra över filer från ett media som jag ej kommer att få behålla, eftersom den är bara på lån. Jag kommer få låna den såklart när jag behöver flytta över men jag får inte ha den liggandes.
Så, jag antar att ntfs-3g fungerar bäst i mitt fall då?

-----------------------------
If cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what then is an empty desk?
- Albert Einstein

Kristians bild

Väldigt söt iallafall

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

Kristians bild

http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=1871944 verkar åtminstone väldigt nöjd. Men jag skulle också försöka finna en annan lösning, även om det verkar funka bra. Man vet aldrig

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

tobiers bild

Ska göra på ett lite halvonödigt sätt, men garanterat att det fungerar i alla fall. Ska sålla ut det onödiga och behålla det viktigaste och bränna ut på ett gäng DVD+RWs som jag har liggandes.. Spelar då ingen roll om jag har Linux eller Windows, kommer alltid åt filerna då Smile

---------------------
If cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what then is an empty desk?
- Albert Einstein