Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En titt på Fedora Core version 4

Bakgrund

Fedora Core är namnet på det projekt som mjukvaruföretaget Red Hat startade när de insåg att en Linux-distribution mår bättre när den inte bara är en produkt ett företag erbjuder.

Den sista versionen av den traditionella Linux-distributionen "Red Hat" var version 9.0. Efter det var det Fedora Core som gällde för den som ville ha en fri Linux-distribution av samma kaliber. Samtidigt som detta började Red Hat rulla ut "Red Hat Enterprise Linux".

Fedora Core har när detta skrivs släppts i version 4 och det är också denna version som vi kommer ta en närmare titt på.

Installationen

Det första som slår mig när jag startar installationen är att Fedora Core använder sig av samma installationsprogram som "Red Hat Linux" gjorde.

Sammanfattning

Jag har svårt för att förstå varför inte Fedora Core fått samma genomslagskraft som till exempel Ubuntu. Installationsprocessen är mycket användarvänlig och samtliga program är av senaste version. För den som söker en distribution som liknar Ubuntu men ändå inte kan jag varmt rekommendera Fedora Core!

timtuxs bild

Några av fördelarna med Ubuntu gentemot FC4:

    Lättare för många
    Bättre pakethanterare
    Tätare uppdateringar
    Lättare att tillgå support

Tim Jansson
http://tim.timtux.net

Tim Jansson
http://timtux.net

nlindblads bild

Ubuntu lider dock brister när det gäller installationen, något som Red Hat varit bra på i åratal...


mvmaxs bild

Jag vet inget om Fedora core 4 och ville testa. Det är väldigt svårt att hitta instruktioner för att installera Fedora core 4 från internet. Jag gav upp efter att ha förgäves sökt efter något exempel på vad man ska skriva in som web eller ftp server. Det blev en DVD installation i stället. (som sedan åkte ut pga av att allt var obekant och bekanta debian åkte in istället)

Det kommer att ta länge innan linux blir var mans grej pga av att alla distributioner är så olika. Man borde samarbeta mera istället för att spotta ut nya distributioner hela tiden. Skit samma om det är yum, apt, yast eller vad det nu kan heta alla gör ju samma sak ändå.

Tänk om alla "blåste på samma kolbit" vilken glöd det skulle bli.

epalissads bild

Ubuntu, Suse och Fedora Core 4
Jag använder FC4 efter att ha testat Suse 10.0 OSS och Ubuntu. Ubuntu har en bra inofficiell startguide (http://ubuntuguide.org/) och mycket bra forum (http://www.ubuntuforums.org/) där man kan hitta svar på det mesta för nybörjaren. Håller med om att apt är en bra pakethanterare, men den går att installera på andra system också. Yum som följer med FC4 tycker jag är snabb och jag kan inte tillräckligt mycket för att kunna ställa en knivskarp diagnos om vilken som är bäst. Smart är en annan pakethanterare som ska ha sina fördelar.

Anledningen till att jag slutade med Ubuntu var att den var först ut i mitt testrally och när jag väl bestämde mig för en distribution så blev det FC4 som jag testade sist och fick därmed vara kvar. Jag har använt den ett tag nu och har inget att klaga på. Vill verkligen rekommendera en startguide för FC4 (http://stanton-finley.net/fedora_core_4_installation_notes.html) den uppdateras och underhålls kontinuerligt. Mycket bra!

Personligen känns det hugget som stucket mellan Ubuntu och FC4. Som nybörjare försöker jag se hur mycket guider, tips & tricks och forum det finns som är specifika för en distribution. Suse har en trevlig sida med lösningar (www.novell.com/coolsolutions). Annars föll Suse på att det var segt att uppdatera och installera program via Yast. Även svårt att ändra småsaker som annars inte har varit något strul.

Jag rekommenderar både Ubuntu och FC4.

erik6s bild

Jag har kört diverse distributioner som Redhat 5.0,5.11,5.2 Debian 2.1 Slink, Mandrake 7.0, Slackware 3.6 och efter Mandrake 7.1 gick jag över till Redhat 7.1,7.2,7.3 på den här datorn med ATI FireGL8800 grafikkort som jag körde med ATIs drivare. När Redhat 8.0 kom och jag inte fick igång grafikkortet mailade jag Redhat. Jag fick sedan en följ av cc mail där ja kunde följa Redhats arbete och det kom också en 8.1beta där grafikkortet startade direkt och funkade perfekt ca 100fps i tuxracer.
Sedan kom inte RH8.1 utan Redhat 9.0, ca 3fps i tuxracer. Jag lyckades installera ATIs drivare i Mandrake 9.0. En ny dator ASUS P4PE moderkort. Varken Redhat 9.0 eller Fedora Core 1 får igång nätchipet(dvs förbindelsen till routern och internet) och ljudet. Mandrake 9.0 nätchipet och Slackware nät och ljud.
Efter det har jag inte kört Fedora tills jag körde i Fedora Core 4 i datorn. Som funkat felfritt med Redhat 7.1,7.2,7.3 Mandrake 10.1 Slackware 10.1
Med Core 4 ballar ljudet ur totalt, trots vanligt Ensonic ES1371 chip, Creative kort, det visslar i högtalarna. Går igenom alla reglage i Mixern, kollar moduler etc, nix får inte bort visslingen. På datorn min son spelar på just nu har jag Kubuntu 5.10. På båda fungerar Knoppix utan anmärkningar.
Varför Fedora tappar i popularitet mot andra linureleaser? Konkurrensen är hård idag. Det finns andra releaser som har mycket bättre hårdvarustöd än Fedora tycker jag. Och det var troligen det som gjorde att Redhat tog bort sitt namn.
I jämförande tester hade redan Redhat 9.0 för dåligt hårdvarustöd i jämfört med andra samtidiga releaser.