Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Passion driver öppen källkod

Passion, flexibilitet och övertygelse om att den låsta mjukvarans dagar är räknade. Det är vad som gör att programutvecklare arbetar gratis i öppna källkodsprojekt. Men allt fler gör karriär genom öppna uppdrag.

Jobba gratis, vem vill göra det? Marcus Rejås, som är engagerad i den europeiska delen av Free Software Foundation och Svenska Linuxföreningen, pekar på flera anledningar till varför utvecklare arbetar utan ekonomisk ersättning. Han menar att en liten grupp drivs av ideologi, att de tycker att världen skulle bli en lite bättre plats om alla använde öppen källkod och därför vill bidra till den rörelsen. Men den gruppen utgör en allt mindre del.

– För många handlar det om tillfredsställelsen att se det man utvecklar användas, helt enkelt. Det är också vanligt att bygga en karriär genom att delta i öppen källkodsprojekt, säger Marcus Rejås.

Karriären behöver inte nödvändigtvis vara inom kommersiell utveckling. För många är det tillräcklig belöning att göra karriär inom öppen källkodsvärlden.

– Men visst använder en del det här för att så småningom bli attraktiv för arbetsgivare, säger Marcus Rejås.

Richard S Allinson har varit inblandad i olika öppna källkodsprojekt sedan början av 2000-talet. Han är övertygad om att öppen källkod blir normen i framtiden.

Mer information och källa :
http://computersweden.idg.se/2.139/1.95451