Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Öppen källkod och ett par effekter på arbetsmarknaden.

ComputerSweden har ett par artiklar om att öppenkällkod ställer högre krav på IT-folket.
Både konsulter och IT-avdelningen

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

ekirs bild

Jag tror mer det är så att det ställer andra krav än nödvändigtvis _högre_.

Jag jobbar dock inte som IT-konsult så folk som gör det kanske är bättre insatta på arbetsmarknaden ^^

danielhedbloms bild

Jag tror inte öppen källkod i sig ställer några högre krav alls om man vill ha färdigpaketerad "one size fits all" mjukvara. Det finns det gott om sådan som bygger på öppen källkod, ofta helt utan kundernas vetskap.

Vad som kräver bättre kompetens är då man själv vill styra och forma sin miljö och inte vara i händerna på yttre företag och faktorer som uppdateringscykler mm.

Vill man ha system som är anpassade efter företagets rutiner och inte tvärtom går det inte att använda färdigtänkta system i en låda. Att ro en sådan miljö i land går inte med halvtaskig planering och några brainstorms. Man måste först reda ut hur man jobbar idag och efter att man har den processen stenklar för sig kan man implementera sina system.

Har man planerat från rätt håll, dvs man väljer mjukvara efter den egentliga funktion man är ute efter och inte nån annans vision av hur Medelföretaget AB ser ut är det inte svårt med öppen mjukvara. Den kostnad man får lägga ut på vissa anpassningar lönar sig snabbt jämfört med att behöva lägga om företagets hela affärsprocess till att passa ett specifikt program.

uffe_nordholms bild

Jag kan mycket väl tänka mig att mjukvara med öppen källkod ställer högre krav på konsulter. Och anledningen är relativt enkel: antag att företaget X vill ha funktionen Y, som inte finns färdig. Då hyr de in en konsult som får utvärdera vilka mjukvaror som kan tänkas passa, och sedan välja den som kräver minst omarbetning för att uppfylla vilkoren för funktionen Y. När detta är gjort blir det konsultens arbete att anpassa det valda programet så att det gör det kunden X behöver.

I detta scenario måste konsulten ha kunskap om vilka program som finns och vad de åstadkommer i 'originalskick'. Dessutom måste konsulten kunna programera i det/de språk som programmet är skrivet i.

Min förutfattade bild om hur det går till med stängd mjukvara är att konsulten kommer till kunden, lyssnar till vad de behöver, åker hem och funderar över vilket program som närmast fyller behoven. Eventuellt ringer man sin kontakt hos tillverkaren för att försälra sig att man valt det bästa alternativet.

I detta scenario måste konsulten inte kunna programera, han/hon behöver egentligen inte kunna mer än vad olika program kan åstadkomma och hur man får dem att sammarbeta med andra program.

mauths bild

Jag håller med till 100%.
Konsulten måste förstå funktionen och inte bara programmet. Det är svårt då IT-konsulter spänner över ett brett fält med många olika processer idag. Kanske måste även IT-konsulterna rikta in sig på mer begränsade marknader i framtiden.
-
Eller som Yoda säger: "Use the Yast, my young padawan"

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill