Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Visual Basic + Linux = Sant?

Genom Mono då såklart.
Det finns numera en VB kompilator till Mono som gör det möjligt att köra VB applikationer direkt även i Linux utan speciell anpassning innan kompilering.
 
Nämnvärt ur artikeln är att VB-kompilatorn är skriven i just VB också.

IDG.se har mer

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

margus bild

Ursäkta min okunskap. Har aldrig använt VB, men är inte det interpreterande?

sundmarks bild

Denna nyhet handlar om den omskrivna VisualBasic-motorn som finns inbyggd i Mono version 1.2.3. Du kan läsa mer om den på mono-project.com/VisualBasic.NET_support. Den nya Visual Basic-kompilatorn är en implementation av Visual Basic.NET version 8 vilket innebär att den har stöd för ny funktionalitet. Den nya Visual Basic 8-kompilatorn är skriven i Visual Basic 8 och Mainsoft's Visual Basic runtime för 2.0. Kompilatorn fungerar med API-ramverket 2.0 medan runtime stöder både 1.0 och 2.0. Den nya versionen av MonoDevelop v 0.13, som snart kommer, har stöd för VB-utveckling. Applikationer skrivna och kompilerade på Linux med denna kompilator kan köras på Windows, om .NET 2.0 finns installerat.
 
Du kan prova detta på en färdig VMWare Virtual Image eller installera från Monos nedladdningssida.
 
Det finns även bra verktyg för att konvertera Visual Basic (VB) till Real Basic både fristående och för script för OpenOffice.org.

Läs gärna mitt inlägg om REALbasic till Linux

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

Kristians bild

Kanske i äldre versioner, men nu ligger VB ju också under .NET. I princip ska det varken gå långsammare eller snabbare att köra ett sådant program än ett skrivet i tex. C++. Bytekoden optimeras och exekveras på samma sätt.

Jag var förresten på en mycket intressant inspirationsföreläsning idag kring just optimering av objektorienterade språk. Det händer mycket inom detta område just nu, särskilt inom området för virtuella maskiner, där man i motsatt till traditionellt kompilerade språk kan optimera koden både före och under körning. Detta kan leda till att Java en dag kanske till och med kan komma att utklassa C++ i en del tillämpningar.

Runtimeoptimeringar tar dock en hel del cpu/minne i anspråk och utförs främst i början av exekveringen. Då många java-program körs under relativt kort tid är det inte värt att tillämpa denna teknik, då programmet då skulle gå långsammare och kräva mer minne. I Java client version (standardversionen) har man därför valt bort detta.

För system som ligger och snurar länge finns Java server version. Här gör det ingenting om det skulle gå lite långsammare i början av exekveringen. Man utför här en stor mängd datorkrävande optimeringar och får därigenom riktigt bra prestanda.

---------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

robinrs bild

Java (SUN's version) client-versionen gör visst runtime-optimering, men man fördröjer den tills den behövs, dvs man startar med en gammaldags bytekod-tolk men översätter till maskinkod och optimerar om koden exekveras många gånger, men inte alls för kod som körs bara ett fåtal gånger eller sällan.