Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Första moderkortet med Open-Source BIOS

Det är AMD tillsammans med Gigabyte som släpper källkoden till BIOSet för M57SLI-S4.

A post on a bulletin board system (BBS) over Gmane.org web-site claims that AMD engineer Yinghai Lu released GPL (general public license)-licensed code last month of Gigabyte M57SLI-S4 mainboard’s BIOS, which allows advanced end-users to program their motherboards by themselves, which allows to optimize their behaviour according to particular needs and, perhaps, open up some more functionality for overclocking.

Läs hela nyheten på X.bit Labs

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

battras bild

Som jag förstod det (av läsarkommentarerna till en annan artikel om samma sak) verkar det som att kortet har ett proprietärt bios, men att en av Gigabytes ingenjörer har portat Linuxbios till kortet så att man kan installera det om man vill, och det är ju också trevligt Smile

Gigabytes sida för kortet:
http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/BIOS_Model.aspx?ProductID...

poka64s bild

vill vi inte gå över till EFI nu?
Fakta om EFI: http://en.wikipedia.org/wiki/Extensible_Firmware_Interface

alberts bild

Det där med LinuxBios verkar kul. Jag har länge funderat på att testa det. Ända sedan jag läste en artikel om det (av Patrik Hermansson) i datormagazin för ungefär ett år sedan. I artikeln använde han någon liten manick med en switch som man kunde växla mellan originalbios och linuxbios så att man inte brickar hela moderkortet om något går fel..
 
Hur som helst så finns det ganska många moderkort som funkar med LinuxBios. Men det vore ju bra om det var enkelt att få det att funka med det här moderkortet. Jag har hört att man med LinuxBios kan få datorn att börja boota Linux direkt när strömmen slås på. Bootrekordet är tydligen 3 sekunder från att strömmen slås på. Coolt! Fast då har de nog trimmat både Linuxkärnan och sysv-bootscripten lite grann.

trappskis bild

jo... Men Windowsanvändarna får de så besvärligt om man ska gå över eftersom inte ens Vist stödjer EFI...

lundatoks bild

Kommer i SP13.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

poka64s bild

jo, det är ju lite pinsamt att inte Vista stödjer EFI.

trappskis bild

Det var väl tänkt från början har jag för mig att jag läst... men man slumpade det pga tidsbrist.

abergmans bild

Nej i SP13 för Vista Premium. De andra får inget.
----------------Dött Kött @ abergman.net