Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Jobbigt för Microsoft

Microsoft har haft det jobbigt på sista tiden
Den senaste motgången är att man i Kalifonien nu har precenterat ett lagförslag som skall göra ODF-formatet till ett obligatoriskt krav när man upphandlar mjukvara.
Det Kalifoniska Lagförslaget följer i samma spår som Texas och Minesota och ökar pressen på Microsoft som ju försöker sälja in det egna proprietära Open XML formatet som introducerades i Office2007.

Detta lagförslag kunde inte komma mer olägligt för Microsoft som precis har inlett sin massiva reklam/övertalningskampanj med syfte att få myndigheter, företag och privatpersoner runt om i världen att uppgradera till Vista och Office 2007.
Enligt uppgift ligger Vista-försäljningen hittills hela 60 procent under den av analytikerna förutspådda nivån.
Microsofts VD Steve Ballmer skyller de dåliga försäljningsresultaten på piratkopiering medan en något förvirrad och oförstående Bill Gates menar att det inte alls har varit dålig försäljning av Vista.

”-Folk som säljer PC har sett ett stort lyft i sin försäljning. Folk har kommit in och velat köpa Vista.” sa han i en kommentar på en nyhetskonferens i Ottawa nyligen.

Ingen av dessa båda herrar verkar ha någon större koll på de bakomliggande orsakerna till de dåliga försäljningsresultaten, men det finns en rad bakomliggande faktorer till detta, bla har Amerikanska trafiksäkerhetsverket (DOT) förbjudit sina användare från att uppgradera till Vista utan letar istället andra lämpliga mjukvaruleverantörer. De är långtifrån ensamma om detta

 • Även den Amerikanska motsvarigheten till Luftfartsverket FAA (Federal Aviation Administration) planerar
  att skippa Vista och istälet välja en kombination av Linux och Google när det är dags att byta ut sina datorer nästa gång
 • De flesta IT-chefer i USA har inga planer på att investera i Microsoft Office 2007 eller det nya operativsystemet Vista under de närmaste åren.
 • I England har regeringen avrått skolor från att uppgradera till Vista.
 • I Japan planerar ministeriet för handel, ekonomi och industri att migrera ca 400 000 skoldatorer till linux
  någon uppgradering till Vista är inte planerad.
 • I Finland har Justitiedepartementet inlett en övergång till öppna format Dessutom har Vista återigen blivit anmält till EU.
 • Även processortillverkaren Intel uppgav nyligen att företaget inte kommer att uppdatera sina datorer till Windows Vista innan den första serviceuppdateringen har släppts från Microsoft.
 • Säkerhetsbrister
  Säkerheten, som anses vara Vistas främsta försäljningsargument har blivit ifrågasatt och hårt kritiserad. Om man summerar kritiken så får man en inte alltför ljus och lockande bild av Vista.

 • Antivirusprogrammet i Vista fick sämst betyg i ett stort test som nyligen genomfördes av sajten av-comparatives.org.
 • Brandväggen i Vista innehåller ett konstruktionsfel som kan göra det möjligt för ett sabotageprogram att helt enkelt stänga av den. Dessutom tillåter Standardreglerna i Vistas brandvägg all utgående trafik vilket inte är så speciellt säkert det heller.
 • Windows Vista har en funktion som gör det möjligt för andra att öppna din dator och radera filer med röstkommandon.
 • Säkerhetsforskare på Symantec menar att det finns stora brister i UAC (User access Control) Och de är inte ensamma om att kritisera Vistas säkerhet,
  Tester visar att VistaSlås på ingrarna
 • av tredjepartstillverkare när det gäller säkerhet.

 • Ytterligare en rapport visar att Vista är sårbart.
 • Även storföretagen anser att Vista är för osäkert och tänker därför vänta med en eventuell uppgradering.

Övriga problem

Men det är inte bara säkerheten som är bristfällig i Vista, det finns flera andra problem som har rapporterats om i media, Bla. detta:

 • Vista hämmar kreativiteten
  och . Detta är inte det enda problemet med Vista på bärbara datorer, om man inte ser upp så kan Vista överhetta datorn.och av de mest populära programmen för hemmabruk fungerar inte.
 • Microsoft nya licenskontroll innebär att de som byter nätverkskort kan få betala ny licens för Vista.
 • Dessutom så klarar varannan dator inte av de höga systemkraven.
 • Höga kostnader.

 • Kostnaden för att uppgradera är inte heller att leka med, Microsoft har själva räknat
 • ut att det kan kosta företag smått otroliga 7000 kronor per användare att uppgradera till Vista.

  Slutsats
  Den enda rimliga slutsats man kan dra av denna summering är att folk, både privatpersoner Företag och myndigheter helt enkelt är trötta på bristfälliga dyra produkter från Microsoft och nöjer sig antingen med vad de redan har i väntan på att deras datorer ska braka ihop så de blir tvingade att köpa nytt, och på så vis automatiskt får Vista på köpet (vilket de inte alltid har valt själva), eller uppgraderar till någon Linuxdistribution.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jensos bild

http://se.linux.org/node/847
Inte att förglöma. Att det är viktigt.
http://www.groklaw.net/staticpages/index.php?page=20051216153153504
Glöm ej heller http://www.catb.org/~esr/halloween/
Finns betydligt mer att säga. Men glöm inte vad som varit.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

trappskis bild

De rapporter som kommer från Symantec bör man dock ta med en nypa salt... Man får tänka på att de försörjer sig trots allt på säjkerhetsbrister i Windows... och allt som de kan få att låta riktigt farligt ger dem flera potentiella kunder...
Men visst ser man att stora motgångar för Microsoft just nu. Förhoppningsvis leder detta till att även Microsoft förbättrar sitt operativsystem och minskar inlåsningen till deras egna programvaror och filformat. Det skulle underlättar för samtliga.

Kristians bild

"Säkerhetsforskare på Symantec menar att det finns stora brister i UAC (User access Control)
Idg"

Läser man artikeln som det hänvisas till så är vanliga linuxdistar lika illa ute.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

jensos bild

http://www.linuxworld.com/news/2006/112106-ballmer-linux.html?fsrc=rss-l...

For the second time in two years, Microsoft CEO Steve Ballmer last week played the patent infringement card against Linux and again set off a round of negative speculation and vendor clarifications.

Visserligen lite gammal artikel nu. Men rätt talande, för hur företaget fungerar.
Det är minst sagt trisst, att sådant ska få förekomma.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

john13ths bild

Det är väl lätt som Linux-användare att se negativt på det som Microsoft gör och dra upp det dåliga med Windows Vista. Visst det är ju inte positivt för Microsoft att höra att det finns säkerhetsbrister, klagomål om för höga systemkrav och att man avråder skolor att uppgradera till Vista.

Men om jag ska vara ärlig av mig så är ju inte Linux heller perfekt och det handlar om bristen på stöd från andra datorföretag och det är nåt som Windows definitivt har.

För om man som mig har ett ATI-grafikkort i datorn kan man se sig som olycklig i och med att ATI visade inte något stöd för Linux förrän på senare tid. Vilket har lett till att ATI har släppt Radeon-drivrutiner som inte är nåt att hurra över. Där så har jag i skrivande stund stött på problem som att skärmen slocknar när man loggar ut eller när man ändrar på skärmupplösningen (openSUSE och Mandriva). Finns att läsa omdet på skapade trådar i forumet här. Eller så hänger hela systemet när man kör igång XGL/Compiz (Freespire).

Linux har ett magrare spelutbud jämfört med Windows, vilket leder till att man skaffar sig WINE, Windows emulator. Men än idag så klagar WINE på att StarCraft-skivan inte är inlagt i CD-spelaren, trots att den är inlagd i spelaren.

nVidias grafikkort har jag hört att det ska fungera perfekt med Linux men ska man verkligen skaffa sig ett nytt grafikkort för att köra Linux och för att man har blivit dåligt informerad?

Med andra ord, om Windows har sina dåliga punkter, så har Linux också sina dåliga punkter.

turbokapitalists bild

Instämmer. Halloween I är inget att bortse. MS har kört sin anti-business agenda i åratals genom att krångla till dataformat och protokol. Det verkar att det enda sättet att bli kvitt med protokol/format-problemet är att bli kvitt även med källan till problemmet. Det vill säga: ge sparken MS, sina produkter, och sin anti-business agenda.

jensos bild


Microsoft förbättrar sitt operativsystem och minskar inlåsningen till deras egna programvaror och filformat. Det skulle underlättar för samtliga.

Förhoppningsvis ja. Det är ett bakslag för dom. Att dels ska Armén, gå över til RHEL http://carolinanewswire.com/news/News.cgi?database=1news.db&command=view...
Har inte talats så mycket om det i svensk media, vad jag vet.
Dels så lär ju även polisen, byta ut Windows.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

johannesjohanssons bild

Tyvärr inne håller ditt resonomang ett antagande som inte stämmer.

Detta att GNU/Linux och MS Windows skulle ha samma grundförutättningar.

Fördelen med Windows är att det är och kommer att förbli ett homogent system. Varje system funkar ungerfärr på samma sätt. Här skiljer sig Ett GNU/Linux system radikalt. Allt är modulariserat. Behöver du inte nätverksstacken så kan du om du vill ta bort den.

Detta har gjort att Olika distar en aningens splittrade. Man kan lösa samma problem på massa olika sätt. I Windows så har Du inte den friheten du är instängd i deras värld.

Att inte diverse företag har släppt drivare till GNU/linux system men till Windows kan väll bara förklaras med att >80% av dator marknaden tillhör MS.

Anledningen till att köra GNU/Linux idag är kan vara många men den anledning som jag se som den största är inte funktionalliteten eller spelen utan att Jag tycker att marknaden för operativ system borde vara lite mer jämstäld. Tänk om vi kunde leva med ett fördelning på typ 45% MS 30% Mac 25% GNU/Linux/BSD Du skulle vi har en helt annan sittvation Troligtvis skulle företag vara villiga att släppa drivisar till sin hårdvara. En del till och med öppet. Det skulle även framtvinga att öppna standarder skulle användas i större grad.

Fy vad jag surrade i väg... Smile
---
Johannes Johansson

---
Johannes Johansson

margus bild

Så länge världen ser ut som den gör så är du tyvärr tvungen att välja hårdvara efter operativsystem. Det är företag som ATI som har satt oss i den sitsen. Köp inte ATI så länge de inte levererar. Dina barn kommer tacka dig!

jensos bild


Med andra ord, om Windows har sina dåliga punkter, så har Linux också sina dåliga punkter.

Ja det finns svaga punkter. Företrädesvis svagheten i grafikdrivers.
För att råda bot på detta, tillhandahåller man nu en gratistjänst.
För att det ska gå lättare och snabbare, att få fram hårdvarudrivers.

http://www.kroah.com/log/linux/free_drivers.html

Yes, that's right, the Linux kernel community is offering all companies free Linux driver development. No longer do you have to suffer through all of the different examples in the Linux Device Driver Kit, or pick through the thousands of example drivers in the Linux kernel source tree trying to determine which one is the closest to what you need to do.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

mindlights bild

Ska polisen byta ut Windows?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Rikspolisstyrelsen har inga planer på att gå från Windows på skrivbordet. Om ett par år kanske. De har däremot gått över till JAVA på sina serverbaserade applikationer eftersom de blir plattformsoberoende. Rikspolisstyrelsen är flitiga föredragshållare och berättar gärna om vad de gjort på olika konferanser. De släpper dock ingen källkod till allmänheten (än), däremot har de donerat kod till Tullverket. Se bland annat min rapport från Linux Open Source Forum 2006.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

"Fy vad jag surrade i väg... :)"

definitivt.

Vad du missar är att hela din argumentation bygger på en religiös eller ideologisk övertygelse om hur det hela bör fungera.

Men se det såhär:

Om du har ett företag som tillverkar bildäck och behöver ett ekonomiprogram så är du inte intresserad av att hoppas på att HPs nya bärbara fungerar out-of-the-box med Ubuntu eller Suse. Du vill veta att om den inte levereras med Suse fungerande så vill du ha en exakt kostnad på vad alltihop kostat när ekonomitjejen slutligen kan börja jobba.
Att ha en konsult hos dig som ska konfa upp en Linux eller Windows kostar typ 1000kr per timme.

Med windows får du fortfarande betala den där tusingen för att få upp ekonomiprogrammet på burken men du slipper huvudvärk med drivare för ATIs grafikkort eller om det trådlösa nätverkskortet funkar.

Så Microsoft Windows må låsa in sina kunder men ideologi som kostar pengar är ointressant för ett företag.
Allt strul kostar pengar. Pengar som dras direkt från din vinst.

Fråga dig själv:
Är det okej att merkostnaden för produktionsstopp och konsultarboden på din linuxdator dras på din lön mot att du kör ett mindre ont operativsystem?
Du kanske tänker "Inga problem, jag är en mästar på bash" men Asta 50 år på försäkringskassan skiter i Linxu och Windows. Hon vill få upp sin applikation på skärmen och se till att utföra sitt jobb så hon kan gå hem.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jensos bild


Ska polisen byta ut Windows?

http://www.idg.se/2.1085/1.81493
Åtminstone enligt den här artikeln.
Hur det sedan blir, är en annan sak.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

jensos bild

Jo. Man får se hur det blir.
Trots att det ska vara lika, över stat, kommun och landsting.
Just för kompatibilitetens skull.
Finns ju en del där.
http://www.conductive.se/okos2007/
http://www.programverket.org/
http://forum.carelink.se/index.asp
Sedan var det frågan, om diverse säkerhetsexperter.
Kommer ni ihåh "Mydoom"?
Rätt bra expertutlåtanden.
http://www.aftonbladet.se/vss/it/story/0,2789,425121,00.html

Vad ska det vara bra för?
– SCO har anklagat Linux-företag för att kopiera deras teknologi och sedan sprida den gratis. Viruset är alltså en riktad attack mot SCO, eller mot kapitalismen om man så vill.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

mauths bild

De kommer nog att överväga linux på skrivborden snart enl
IT-prop 2005 ska alla myndigheter utvärdera öppna system och om så är möjligt ersätta proprietära programvaror mot öppna dito.
Men man är väl naiv om man tror att myndigheter följer riksdagsbeslut.

Eller som Yoda säger: "Use the Yast, my young padawan"

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

hoths bild

Så köper företag gärna licenser även av Linux. Något som inte funkar? Peka på leverantör med hela handen och säg "Fixa!". Sort of...

Driftstop kostar mycket pengar.
 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

margus bild

Större företag och organisationer (som försäkringskassan) har ofta utbildade systemadministratörer, som ser till att systemet funkar. Det är alltså inte meningen att Asta själv skall konfigurera systemet (tvärtemot vad många tror). Att det kanske krävs lite dyrare kompetens att sätta upp ett linuxsystem får man väga mot vad det kostar i underhåll. Vad som är billigast att underhålla beror säkert på många omständigheter.

margus bild

Enligt den där artikeln går man sannolikt från proprietär unix till linux.

"Varifrån kommer besparingarna?
– Lägre licenskostnader utgör en stor del. Det blir även lägre hårdvarukostnader för att köra programmen, eftersom vi kan använda billiga X86-baserade datorer. "

jensos bild

Jo. Men det står; Att man börjar på serversidan. Så får man se sedan.
Vilket även borde innebära, på skrivbordssidan.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

mindlights bild

Polisen är Netwarekund. Det är primärt på serversidan man kommer titta på Linux.

Sen att man tittar på Linux på klientsidan har inget att göra med att de ska byta ut windows.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...