Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Öppna standarder

Sveriges Radio P1:s program Tekno handlar idag bland annat om öppna standarder: http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?programID=2116

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

turbokapitalists bild

Sänds Tekno / Harddisken ännu i öppna format eller halkar de ännu kvar på de gamla dyra dåliga? WMV / WMA bidrar dessutom till kränkning av den europeiska marknaden enlig domen. På sätt och vis stiger priset och krymper marknaden med varenda WMV/WMA fil som laddas ner.

jonasbjorks bild

Öppna standarder är betydligt viktigare än öppen källkod, om jag nu var tvungen att välja mellan dem. Tack och lov får jag både öppna standarder och öppen källkod i Linux Smile

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Windows Media Player och Real Player är vad SVT erbjuder. Real Player finns för Linux och Mac OS också, så de erbjuder vad de kan (SVT).

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

fedors bild

SR har poddradio i mp3 (patenterat) men helt okej.

kul att de gjort ett reportaget om öppna standarder men de borde gjort en parallell med "öppna program" som dem faktiskt har pratat om tidigare .

thanquols bild

Hej Jonas!

En filosofisk fråga,
Får du inte automatiskt öppna standarder med öppen källkod? eller har jag förstått det hela fel?

I sådant fall skulle jag alla gånger välja öppen källkod - inte bara öppen utan också GPL Smile

poka64s bild

inte direkt många klipp på svt som går att köra i realplayer har jag märkt, så varför får man alternativet att ens välja realplayer i inställningarna?

Kristians bild

Om man automatiskt får öppna standarder med öppen källkod? Hur menar du? Utvecklare av fria program måste i de flesta fall anpassa sig till resten av världen, som kör med propritära eller patenterade standarder såsom mp3, flash, doc, msn osv. Det är lätt att trampa på mjukvarupatent och hemliga format kräver arbetsam reverse-engineering.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

turbokapitalists bild

Försvar inte tjänstefel.

Det är en lösning om man vill hålla sig till öppna platform dock lite invecklad och bara för vissa arkitektur.

Om SVT ska modernizera sig och erbjuda MPEG, Quicktime eller annat för video så kan de nå 100% av befolkningen. Visst är WMV inbakad i många nysålda datorer -fast långt ifrån 100% och därmed blir en del av publikum utfryssda.

Endast genom öppna standarder kan 100% av medborgarna nås, inte bara en stor majoritet. De högkvalificerade och de högutbildade, särskilt inom IT, sannolikt använder sig av de avancerade system som har besvär av föråldrade teknik som WMV. Fast de klara standarder (t ex MPEG eller Quicktime) utmärkt.

Mer än 12% av audio på nättet är nu Vorbis. Då man talar om audio har man fler möjligheter. Alla klarar MP3.

MPEG och Quicktime är internationella standarder. I motsats har den enda leverantören bakom WMV inte offentliggjort WMV-codec:en och har i allmänt strävt begränsat både tillgängligheten och användningen. Vi ser även att den där leverantören utnyttjar WMV att kränka handellagen inom EU:n. Rättegången är fullbordad. Även överklagandet är slutfört -- att använda sig av WMV i en offentlig tjänst är att medge olagliga handlesmetod och samtycka en företagsledning med en massiv brottslig karriär bakom sig.

SVT uppmuntras att göra nättsändningar fast lämna WMV bakom sig så snabbt som möjligt och använda sig om standarder som MPEG eller Quicktime. Med ljud är det MP3 och Vorbis som gäller. Så kan SVT visa både upplysning om senaste tekniken och nå en större publikum än WMV. Arbetet blir samma eller mindre.

Redan idag kan öppna standarder nå 100% av SVTs publikum. WMV gör det inte. Så är det.

thanquols bild

"Hur menar du?"
Jo, det är knappas möjligt att ha varken en "sluten" eller patenterad standard om den är GPLad.
Att anpassa sig till resten av världen är ett aber, speciellt med de divergerande reglerna om patent som finns i världen. Men faktum är att man (enligt reglerna) inte kan patentera ett datorprogram i europa efterom europa är med på TRIPS, WTO och Bernkonventionen. Jag vet att det finns ca 30000 patenterade datorprogram - trots att de bryter mot gällande regler, detta mest p.g.a. att EPO har ekonomisk vinning på att tillåta patent på datorprogram.
Däremot är det precis som du säger: olagligt att kopiera någon annans verk, men att reversenginera programvara är inte olagligt och ger du då ut programmet under GPL så är standarden helt plötligt "öppen".
Alltså: Jag skulle i varje enskilt fall välja öppen källkod (och då helst GPL) före enbart öppna standarder - eftersom det ger både och.

jonasbjorks bild

Håller med dig angående formaten. Men det är så mycket mer än formatet. Hur publiceras media? Du skall dra filmen från något till något, vilken har den effektivaste lösningen för detta? Det är knappast OGG idag, troligen ligger Helix (Real Media), Quicktime Streaming Server och Windows Streaming Media långt fram i att göra det enkelt att publicera media också, inte bara använda ett öppet format. Jag tror det är där problemet ligger, att Open Source (och öppna format) halkar efter med publiceringsverktygen.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

mp3-encodern LAME är licenserad under GPL men kan ändå inte distribueras fritt i alla delar av världen, då dess teknik inkräktar på diverse patent.

Om Fraunhofer själva skulle börja utveckla och leverera LAME vore situationen en annan, då skulle GPL hindra Fraunhofer från att stämma andra som använder tekniker som används i LAME.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

mcnilss bild

Det finns ju massor med exempel på program som kan läsa/spara icke öppna format. De format som jag framföralt tänker på är office format. doc och xls formaten är inte öppna standarder bara för att open office kan läsa dem.

turbokapitalists bild

Streaming är inget mystiskt och ganske oberoende på själva formatet. Det görde vi redan 1995.
Nu finns det flera och bättre möjligheter.
Frågan är bara vilket format ska befrämas. Om man erbjuder MP3 som default och Ogg Vorbis som alternat, så täcker man ljud inspelningar. Om man erbjduer Quicktime eller MPEG som default och Ogg Theora som alternat, så täcker man vidoe inspelningar.

T ex

Se även
http://linux-sound.org/netaudio.html
eller sök lite på "apache" och "streaming" i sökmotorerna
Dock samma råd gäller även lighttpd och thttpd o s v.

Ett problem som man kan inte komma undan nuförtiden är att det finns färre människor (i aktuella siffror, inte bara procent) som kan teknik.

thanquols bild

Absolut, alltså: GLP framför allt, "enda" licensformen som garanterar att det inte blir slutet Smile
Att det är förbjudet i länder med absurda patentregler som t.ex. USA är sant, men om Europa bara väljer att aktivt stå på sig mot mjukvarupatent så kommer det på sikt att antingen urholka utvecklingsbasen i USA och flytta den till Europa, eller så kommer det att så småningom att tvinga USA (där det är allt växande krafter mot mjukvarupatent) till att reformera sitt patentsytem inom mjukvara.

Återigen: 1. GLP 2. GLP 3. Andra öppna licenser 4. Öppna standarder Smile

thanquols bild

Ja...?