Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Träffa Näringsdepartementets representant som utreder fri programvara inom statsförvaltningen

På uppdrag av EU har statsförvaltningarna runt om i europa utrett användningen av fri programvara och öppna standarder. Som en konsekvens av detta har exempelvis Frankrikes statsförvaltning genomfört en upphandling med avsikt att skifta till Ubuntu. Vad händer i Sverige?

Träffa och ge dina synpunkter till Näringsdepartementets representant Arne Granholm.

Lär mer

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

uffe_nordholms bild

Om svenska staten går över till att använda öppen mjukvara känns det för mig som att det är början till en snöboll. Om 'medelsvensson' använder tex OOo på sitt arbete kommer de att upptäcka att det inte är så svårt, kanske till och med enklare än Word. Då kommer de att vilja använda det hemma också.

Sedan finns det en annan kategori datoranvändare som borde jubla över att det släpps mjukvara med öppen källkod: de som använder datorer för att styra maskiner. Om du har en maskin på fabriken som spottar ut någon produkt åt dig, och du använder FOSS för att styra den, så är du i stort sett garanterad att du kan få tag i kompetent personal varje gång du måste få styrdatorn omprogramerad. Det är inte alls säkert att du kan få tag i kompetent personal om du är inlåst till mjukvara från en viss leverantör: om maskintillverkaren gått i konkurs kan det vara omöjligt att få tag i dokumentation över programet som styr maskinen, och då står du där med en maskin vars styrprogram du vill men inte kan ändra.

polters bild

Precis! Möjligheten att slippa att låsa sig till EN leverantör borde ju vara ett lockande argument för många företag, stora som små. Tyvärr så tror jag inte att marknadsföringen för FOSS är tillräcklig i Sverige.
Det man kan göra för att det ska få lite uppmärksamhet är att övertyga en riksdagsledamot att skriva en motion i riksdagen om att undersöka möjligheterna att migrera till FOSS, delvis eller helt och hållet.
Jag ska nog ta och skriva en rad till en väl utvald riksdagsman. Om staten använder det så framstår det säkert som ett mer tillförlitligt alternativ.

mauths bild

Industrin köper ofta en lösning av en leverantör med support just för att slippa massa olika lösningar i systemen. Man vill inte vända sig till olika leverantörer för varje maskin.
Maskinerna styrs ju ofta av PLC:er med egna OS på medan process-bilderna ligger på vanliga datorer, fram till för några år sedan hade ABB HP-UX på sina operatörs-stationer numer är det Win som gäller. Det är mest PLC:erna som styr vilken leverantör som man väljer och på den sidan är det en god konkurans. Operatörs-stationerna visar mest bilder och är inte lika viktiga.

Slog ett slag för xgl och pek-skärm med process-bilder igår faktiskt hos en tilverkare för lastningssystem för båtar. Jag tycker att det vore lysande med pek-skärm och xgl för process-bilder inom industrin.

-
Eller som Yoda säger: "Use the Yast, my young padawan"

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill