Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu 7.04 beta släppt

Ubuntu 7.04 beta har släppts. Bland nyheterna i Ubuntu 7.04 finns en Windows migration tool som hjälper dig att importera inställningar från Windows under installationen. Det har även blivit enklare att installera multimediacodecs genom att använda en medföljande guide. Även nätverkshanteringen har blivit bättre.

För att ladda hem betaversionen, besök: http://se.releases.ubuntu.com/7.04
För att se hur du kan uppgradera ditt befintliga system, besök: https://help.ubuntu.com/community/FeistyUpgrades

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

Samtliga smaker finns i Jigdoversion... utom Desktop....
Torrenten får jag: "Requested download is not authorized for use with this tracker."... MEN TACK! Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

ein.anderssons bild

Compiz och XGL fungerar out-of-the-box för mig på min laptop Wink
-
Jag är en spegel av den du tror jag är.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

FoHs bild

Har lekt med 7.04b hela dan idag. Det fungerar väldigt smidigt. Så smidigt så jag inte vet riktigt vad jag ska göra nu...

Några "höjdpunkter":
Efter installation så fick jag ett litet meddelande från Restricted Drivers Manager om nVidia-drivarna, det var bara att klicka några gånger så var de installerade (tror den använder Synaptic i bakgrunden). Efter installationen så fick jag lov att starta om.
Nästa steg var naturligtvis att testa Desktop Effects. Det är ju väldigt klent med alternativ här förstås, men wobbly windows fungerade finfint. Hittade inte tangentkombinationen för kuben så den testade jag aldrig. Här var det compiz-paket som var installerade, och eftersom jag ville köra med beryl så avinstallerade jag dom och följde BerylOnFeisty-dokun på Ubuntus Wiki. Otroligt enkelt att få igång. Sen lekte jag halva dan med Beryl-effekter och det har fungerat utan en krasch hittills. Måste säga att jag gillar det skarpt, om man ställer in det att vara funktionellt och inte "jaw-dropping wow va coola effekter jag drar på allt"-stilen.
Sen installerade jag något som heter NTFS Configuration Tool från Add/Remove på Applications-menyn, och fick där ett verktyg som med några få klick ser till att mina ntfs-partitioner blir skrivbara (la till dom under installation så de var monterade direkt från början).
Sen har jag kopierat lite profiler från Mozilla Firefox och Thunderbird, samt dragit hem aMSN med SVN och kopierat över min profil från Windows-partitionen, så nu kan jag rent av sitta i Ubuntu utan att irritera mig på något Laughing out loud

Det skulle väl vara teckensnitten som jag vill ändra då...

Förresten borde väl vara communityn som vill ha beryl och inte compiz?

(Tänkte testa migrations-verktyget också, men jag vet inte var de gömt den så det får nån annan leta reda på...)

ein.anderssons bild

Jag kan bekräfta att XGL fungerar på live-cd:n också. sitter på den just nu.
-
Jag är en spegel av den du tror jag är.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

gustavnilssons bild

Hörde något rykte om att 7.04 skulle inkludera både Compiz (som utvecklarcommunityn ville ha) och Beryl (som Mark ville ha) i den stabila releasen. Stämmer detta?

jonasbjorks bild

Kul att läsa! XGl är något de vanliga användarna blir impade av och vi som kör SUSE har ju kunnat njuta av det i snart ett år. På tiden att det kommer i Ubuntu också, som faktiskt är en stor dist.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

trappskis bild

Ja en annan gick det inte lika bra för dårå Smile
Men ett nytt försök ska göra i morgon...

Som det var nu med amd64-Desktop versionen så gick allting segt som sirap.

Installationen var lagom trög. Det tog tid att öppna fönster och liknande. Att gå igenom det 7 installationstegen var segt. En liten bugg var om man försökte göra en profil med blankt lösenord i migreringsverktyget så kan man inte gå vidare även om man väljer att inte göra överflyttningen och bockar ur det istället för att ange ett lösenord.

Segheten kan mycket väl bero på att det är LiveCD iofs... men det var lagom irriterande.
Avsaknaden av möjligheter att välja vad man ska installera var också mindre bra.

Installationen lyder inte mitt val vad gäller upplösning.
trots att jag väljer 1024*768 innan jag väljer bootalternativ så kör den 1280*1024@60Hz mycket oskönt på en CRT.
Byta upplösning går inte för då kastas jag ut ur X utan felmeddelande eller någonting. Jag blir inte utkastad till den vanliga kommandoprompten utt till ett svart "ingenting" och inga kommandon kan anges.
Restricted Driver Manager tycker inte jag behöver installera något.

Ett nytt försök med alternate versionen istället för desktop skall göras i morgon.
Även om jag förmodligen inte kommer köra Ubuntu ett längre tag så är det alltid intressant att prova något annat. Speciellt som det här är dist 2 av totalt 4 jag provat nyligen som har en kernel som fungerar iaf.

Sova nu... lite skola i morgon sedan hem och bränna och göra ett nytt tappert försök... Går det åt h-vete ger jag upp Afrikanen och går över till den gamla trotjänaren igen illa kvickt Laughing out loud

ein.anderssons bild

Verkar som den väljer det smart själv. När jag kolla på min andra burk som kör nVidia så har den en massa berylpaket installerade. Dock har inte min laptop det.

Skall dock tillägga att det kanske kan vara jag som föröskt få igång beryl och glömt av det.
-
Jag är en spegel av den du tror jag är.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

lundatoks bild

A'psis! Det är skönt att resten av världen äntligen kan få ta del av XGL... Har SUSE släppt XGL under en fri licens eller nått sånt nu eftersom andra än SUSE kan få det så här ett år senare?

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

trappskis bild

Jag tycks vara den enda med stora bekymmer att få Ubuntu att fungera...

Provade igen nu...
3 installationsförsök tog det innan jag lyckades komma in i systemet... och inte ens då fungerade det...

Först började jag installera med vanlig installation från Alternateskivan.
Det gick bra... tills jag startade om och helt förvånande fick upp LILO som legat där sedan jag installerade Slackware senast...

Jaha tänkte jag. stoppar in Skivan igen och installerar igen helt enkelt.
Stoppar in vanliga Desktop-skivan igen och ska testa. allt verkar gå bra... Men återigen har Ubuntu möblerat om mina hårddiskar. men jag installerar igen och hoppas på att det blir rätt ändå... men icke sa nicke. Nu blev det ännu intressantare. För nu har den varit och pillat i rätt MBR men inte installerat någon bootloader alls. Något låg där iaf. för det kom upp en himla massa 9:or på skärmen... startar om kör in Alternate skivan igen. Kör OEM installationen den här gången av någon anledning. Det gick fint. GRUB och allt fungerade... bootar in. kör oem-prepare-config som man skulle köra efter det och startar om igen. Fungerar fortfarande. kommer in direkt och blir automatiskt inloggade och tagen till en konfigurationsdialog. Börjar välja diverse olika saker. Utan att jag rört någon knapp eller någonting så loggas jag helt sonika ut ur systemet och kan inte logga in igen. Den ursprungliga OEM användaren är nämligen borta (den ska försvinna efter omstart så) och någn ny hann jag aldrig skapa eftersom det var det jag höll på med.


Ubuntu && Jag != Success

runt den femte eller sjätte ominstallationen jag gjort totalt på två dagar... så nu har jag lagt ner mina försök med Ubuntu...
Kanske gör ett nytt tappert försök när den stabila releasen kommer.

Lite andra åsikter kan jag också dela med mig av.
Installern är extremt seg. Inte så användarvänlig. Med det menar jag att den inte ger några som helst valmöjligheter vad gäller vad man ska installera för program. Det tycker jag är riktigt dåligt. Har nog inte stött på någon annan dist där man inte har hyffsat bra valmöjligheter till vad man ska installera för något.

Även irriterande att man inte kan bestämma vart man vill installera GRUB. Inte på vilken HDD då utan hurvida den ska installeras på MBR, eller annan plats.

Sen vill jag gärna kunna göra en användare med blankt lösenord. Men det tillåter inte många distar så...
Nog bara Slack jag har provat som låter en göra detta.
Visst det är osäkert att vara helt utan lösenord. Men å andra sidan får man se till att begränsa den användaren ordentligt också så är det inga problem.

Tur man kan lite på Slackware.

FoHs bild

Så vitt jag vet har XGL aldrig varit direkt ofritt. Tror inte ens det är SUSE som ligger bakom det?

Däremot Compiz är väl i princip en SUSE-produkt, men har MIT-licens. Så tror inte det varit något större problem vad det gäller friheten. Att Compiz-forken Beryl började beror väl mer på att man vill hålla en något snabbare utvecklingstakt och testa lite mer, samt inte vilja vara allt för tätt slutet till SUSE.

Men jag kan ha helt fel.

ein.anderssons bild

För Grub precis efter du partionerat hårdisken tryck på knappen advanced. Så kan du välja vart du vill installera grub.

-
Jag är en spegel av den du tror jag är.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

herr js bild

Anledningen till att en massa 9:or dök upp var att en ändring har skett i lilo.conf utan att lilo har körts efteråt.
Been there, done that.

lundatoks bild

Jag bara skämtar lite.

Jonas inlägg försöker påskina att XGL är tillgängligt för andra än SUSE först nu, vilket är ett rent faktafel. Smile

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

Felmeddelandet betyder.
99 invalid second stage index sector (LILO)

trappskis bild

Fast LILO ska inte finnas kvar i MBR eftersom Ubuntu ska ha installera GRUB där... Iofs... att confen förvinner kanske kan ses som en ändring det också. Men läser LILO confen från root partitionen om man har LILO på MBR? känns lite mystisk. för isf borde jag inta ha kunnat starta LILO alls första gången det hände heller. Men då kunde jag starta Win normalt.
 

ein: Jo och hd0 bör rimligtvis vara Primary Master, eller? Och borde inte Installeraren välja samma HDD som / ligger på som standardalternativ?

Hur f-n översätter man mellan HDA,HDB osv till hd0,hd1 osv också?
ÄR det rimligt att anta att hda = hd0, hdb = hd1? (Och CD-ROM läsaren påverkar den nummreringen?

Men Ubuntu möblerar som sagt om bland mina diskar, Förmodligen eftersom det bara finns 1 IDE-kanal på Moderkortet och ett Kontrollerkort som tillhandahåller extra sådana.

FoHs bild

Huhu... underlättar om man har "Threaded list" så man ser vad folk svarar på Tongue

fredentofts bild

Visst har du kunnat plocka ner och installera via alternativa repos tidigare, men att nånting finns tillgängligt och går att installera för den tekniskt kunnige betyder inte att det finns med i distributionen, och är enkelt för vem som helst att få igång.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

fredentofts bild

hd0 i grub är din första hårddisk, oavsett om denna är av typ PATA/SATA/SCSI. Det går alltså inte att säga att den motsvarar /dev/hd[?]

Exempel:
Du har 2 diskar hda och hdc, då blir hda = hd0 och hdc = hd1
Du kopplar in en SATA-disk och ställer i bios in att denna disk ska vara först i bootsekvensen. Då blir sda = hd0, hda = hd1, hdc = hd2.

CD-/DVD-läsare räknas inte alls in i grubs numrering, så flytt/byte av denna typ av enhet påverkar inte alls.
 
Lilo läser inte alls från configen vid uppstart av datorn, så det är troligare att kärnan som lilo pekar försvunnit, eller något annat liknande.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

lundatoks bild

Nej, det är klart, det är ju inte alla vanliga dödliga som klarar av att köra ett script i terminalen.

(Ja, det är så enkelt att installera Beryl på Ubuntu.)

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

trappskis bild

Man får tacka för förklaringen... GRUB är verkligen inget för mig... LILO är mera användarvänligt imho.
Enklare att konfigurera.

Har nu lyckats installera och fått systemet att fungera...
Testade att installera LILO men det fungerade inte så bra. (ja jag tog bort GRUB innan)
Ubuntu har konstigheter i sin fstab som liloconfig inte tyckte om.
istället för
exempelvis /dev/hda5 (som min är Ubuntu / )
så är det någit i stil UUID=vyn5gmn304n9mh349ymn (checksumma av något slag?) Såg även att GRUB använder denna för något. Vet inte vad då GRUB's config är extremt svårförstådd.
Plockade bort dessa UUID:n och körde liloconf men det fungerade inte ändå... så jag får leva utan LILO.

Någon som vet hur man får textboot istället för bootsplash?

Det jag kan klaga på nu är att hela systemet tar extremt långtid starta.
Tiden det tar mellan GRUB och innan man får upp Bootsplash:en är väldigt lång (Slackware hade bootat på den tiden för att ha något att jämföra mot). och Ingen feedback ges. Bara en blinkande markör uppe i högra hörnet. Och när väl bootsplashen kommer så tar det en stund till innan GDM kommer igång. (ungefär 2/3 av tiden det tog mellan GRUB och bootsplash).

Beryl har jag testat och lekt med effekterna... tyvärr kraschade det väldigt ofta så jag tog bort det och installerade Compiz igen (som kom som default) med GL Desktop är det mera välfungerande. Iaf. för mig.

Så nu ska jag iaf köra med Ubuntu ett litet tag iaf.

Mitt grafikkort hittade det efter att ha installerat alla oräkneliga uppdateingar som kommit (ok det var faktiskt 152 stycken).
Visserligen en beta så man får väl räkna med att saker och ting uppdateras då.

Nämnas ska att Uppdateraren pajjade ett paket och skyller ifrån sig på mig.

"You have broken a package. Please Use the broken filter to check this" något i den stilen sa programmet.
Inte direkt så att jag gjorde särkilt mycket då maskinen står och atuomatiskt uppdaterar datorn Smile
Det löste sig efter den andra omgånge uppdateringar. (det var 116 först och därefter hittade den 36 till.)

Nåväl 6 installationsförsök senare så har jag ett fungerande system iaf.

fredentofts bild

Nej, alla vanliga dödliga klarar inte av det faktiskt. Och oavsett hur enkelt/svårt det är så har det tidigare inte varit en del av disten.
Men visst, du kanske tycker att OpenOffice och firefox ingår i windows bara för att de är enkla att installera?
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Fast då är ju ingen Linux-dist för "vanliga dödliga" än så länge Smile

Visst, jag vet människor som inte är säkra på hur de ska göra med en setup.exe också, men jag antar att det är mitt problem som är alldeles för hjälpsam så de aldrig lär sig...

Förresten så behövde jag inget script för att installera Beryl. Restricted Driver Manager såg till att fixa nVidia-drivarna, sen använde jag Synaptic för att installera Beryl-paketen, sen var det bara Alt+F2 och skriva beryl-manager (som för övrigt lades till program-menyn, så ja hade inte ens behövt skriva det) Smile Men då är ju istället problemet att "vanliga dödliga" inte vet vad en fönsterhanterare är. Men jag tycker hela diskussionen är rätt meningslös. Wobbly windows och en 3d-kub klassas väl knappast som något genombrott på XGL-fronten, utan ska väl snarare ses som ett test och inte som att Ubuntu nu har XGL (vet "vanliga dödliga" hur och varför de bör byta grafikkortsdrivare?). Dessutom använder nog inte "vanliga dödliga" virtuella skrivbord heller... -_-

lundatoks bild

Fniss, det är rätt!! Alla användare är puckade! Shock
--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

jonasbjorks bild

Jag gick in i kontrollpanelen, klickade på "Desktop effects" och valde Enable. SUSE bad mig logga ut och sedan in igen för att aktivera effekterna. Allt detta skedde grafiskt, utan att behöva skriva en enda bokstav i terminal. Om det är rätt, eller fel, låter jag var och en avgöra. För mig kändes det väldigt enkelt iaf.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Ett erkännande? Du är väl användare du med? Kan du inte, snälla lundatok, någon gång lägga ner dina vapen och sluta vara så jävla anti-SUSE som du är. Jag tror att folk förstått att du lyckades installera Ubuntu och tycker det är jättebra. Lyft fram Ubuntus bra sidor istället för att kasta sand på SUSE-användarnas sandslott. Det tjänar både du, jag och alla andra på.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

Jaha. Den knappen har Fedora Core 6 haft sketalänge.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

lundatoks bild

Puss på dej själv.

Jag tycker det svepande von oben-uttalandet var värt att kasta sand på, inte den düska disten. Wink

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

FoHs bild

Jag verkar ha vandrat in i nån gammal "diskussion" här...
Iaf, vad är det för desktop effects som man kan ställa in i SuSE? I Ubuntu fanns som sagt bara wobbly windows och kuben, medan man med beryl har en hel uppsjö av effekter och lullull att pillra med. Vad får man right out of the box med SuSE?

jonasbjorks bild

17 juli 2006 släpptes SUSE Linux Enterprise 10. Den 24 oktober 2006 släpptes Fedora Core 6. The final version of Ubuntu 7.04 is expected to be released in April 2007..

Go figure.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

Förlåt mig Jonas, jag ska försöka inta en mer politiskt korrekt inställning till det här med SUSE-portalen.

För övrigt slank 6:an med av bara farten så det kan mycket väl varit någon tidigare version, men det kan inte stämma, SUSE måste varit först.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar