Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fri internetradio

Det finns faktiskt några fria radiostationer som drivs uteslutande av lyssnarnas gåvor (och försäljning av t-shirts och liknande). Ingen raklam, inget inflytande av kommersiella intressen. En radio version av free software.
De finns med i amarok, "out of the box". Några av dem i alla fall. Några exempel:
http://www.radioparadise.com/, http://somafm.com/
Inte alla går det bra för ekonomisk så om nån tänkte spendera lite så är detta synnerligen ett adligt ändamål.

Speciellt efter att den amerikanska Copyright Royalty Board vill mångdubla avgiften för radiostationer på internet för uppspelning av upphovsrättsskyddad material. Förslaget medför att alla stora såsom små och non-profit stationer skulle taxeras enligt samma prislista vilket medför en 20ggr prishöjning för ikke-kommersiella statoner. (http://www.tgdaily.com/2007/03/20/music_fee_hike_internet_radio/)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

ekirs bild

Jag tror att det viktigaste om man ska driva en icke kommersiel radiostation är att man -ifall man inte har några inkomster, ser till att man nästan inte drar på sig några, eller väldigt lite, utgifter för projektet.
-
Ett exempel på det är t.ex. att man inte skaffar sig några lokaler, utan mer kör det som ett hobbyprojekt och spelar in det man känner för vid microfonen hemma. Man behöver heller inte känna några prestationskrav mer än för sin egen skull.
Känner man att man har något man vill spela in, så kan man gärna göra det, men det är ju inte så att man verkligen MÅSTE fixa ihop något till kl 17.00 varje kväll om man nu inte känner för det.
-
Amerikanska Copyright Royalty Board tycker jag man kan ge fingret helt och hållet. Man klarar sig aldeles utmärkt utan kommersiel musik. Driver man en icke kommersiel radio så gör man vell det för att man vill nå ut med sitt eget budskap mer än för att sända det som dom kommersiela kanalerna redan sänder?
-
Självklart är det inte en dålig sak att donera till icke kommersiel internet radio. Det är vell fint om folk gör. Det jag ville poängtera var bara att om man som producent till icke kommersiel radio drar på sig höga kostnader så fokuserar man antagligen lite på fel saker.
.
Utröstningsmessigt behöver man inte så mycket mer än en microfon(förutsatt att man redan har en dator då), och kommersiel musik finns ingen andledning att lägga ner arbete på att sprida. Vill folk ha sådan är det bättre att hänvisa folk till närmaste fildelningsnätverk så att Amerikanska Copyright Royalty Board får se av konsekvenserna av sitt beslut^^.

misiu_mps bild

Du fattar visst inte hur mycket av musik är kommersiell och kan medföra avstängning om man sänder den hur som helst.
Folk vill inte lyssna på någon hemmagjord musik. Skillnaden är att ikke-kommersiella stationer inte behöver böja sig för vad som är "veckans hit" och sänder musik som ingen annan gör. Med stor säkerhet är den ändå copyrightad. I alla fall till en viss grad. Man kan inte klara en lyckad radiostation genom att spela endast ikke-kommersiel musik.
Även om man inte har stora utgifter så har man alltid NÅGOT att betala som t. ex. en sjysst förbindelse (det krävs om som soma.fm man sänder 11 stationer), servrar och lagring för all musik, som dessutom måste vara legalt.