Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

CeltX, verktyg för förproduktion

Många gånger när man pratar om att producera film och annan underhållning med datorn så är det vanligt att man pratar mest om slutstegen i processen. Det handlar om modelleringsprogram, renderingsmotorer, retuschering och editering. Men innan man har kommit så långt måste man ju ha gjort en hel del annat, som att skriva manus t ex. Det är här verktyg som firefox-baserade CeltX kommer in i bilden.

CeltX är ett förproduktionsverktyg som riktar sig till film, video, animation och teater-produktion. Men själv ser jag mest det som en rekomendation. Jag använder CeltX för att skriva manus till en strippserie och har testat att använda det till skämteckningarnas produktionsflöde. Andra kanske använder Celtx för att skriva romaner. Nu skall ni få reda på varför.

Man kan lägga upp ett register med sina karaktärer i sitt CeltX-projekt. Beskriva deras yttre och hur de är som personer. Man kan även lägga upp en hel del bilder av personerna. Jag har till exempel lagt upp bilder av karaktären Kent i superkadavrets celtx-projekt så att jag slipper leta i mappar när jag skall skissa nya bilder där han stöter på en kändis. Kent är en av protagonisterna på superkadavret, han för handlingen framåt, och detta kan man ange i Celtx så att man lätt kan hålla reda på vilka olika sorters personligheter det finns att tillgå för att lösa berättarteckniska knutar.

Saker som måste hanteras när man producerar något är t ex, "vem spelar den rollen?" "Vilken rekvisita behöver vi?" "Vad skall dekorartisterna referera till i skapandet?". Man måste ju också hålla reda på datum för olika delar av projektet, inte att glömma. Allt detta och mycket mer finns det verktyg för i CeltX.

Ett manus skall vara formaterat enligt en viss standard. För att underlätta så har CeltX funktioner för att hjälpa dig som manusförfattare. När du påbörjar ett nytt manus så börjar manuseditorn med ett scenhuvud, vill du av någon anledning annorlunda kan du naturligtsvis ändra detta, men varför krångla till det? När du har skrivit namnet på scenen och tryckt på enter så hoppar manuseditorn till handlingsläge och du kan beskriva scenen, vem som är med och vad de gör. Om du kollar i statusraden så ser du tipps på vad du kan trycka på för att ändra läge.Som exempel kan nämnas att när du är i handlingsläge så kan du trycka på TAB för att komma i läge för att standardmässigt skriva en karaktärs namn, eller ENTER för att påbörja ett nytt scenhuvud. I den svenska översättningen av version 0.9.8 så kallas TAB för flik, vilket förvirrar, medan ENTER fick fortsätta heta ENTER.

Förutom manuseditorn så finns det en vanlig texteditor där man kan skriva dikter, brev och annat som hör ihop med berättelsen men inte nödvändigtvis skall vara med i manuset. Och, ja, det är här du kan skriva din roman.

Celtx distribueras under två open source-licenser, MPL naturligtsvis för Firefox-koden och CePL för den egna koden. Du hittar CePL på webben på adressen www.celtx.com/CePL . I en senare artikel skall vi gå in på om denna licens verkligen är en open source-licens.

Om du registerar ett Celtx-konto så får du tillgång till fukntioner så som privata backups till server, möjlighet att sammarbeta med andra över internet och nöjet att kunna spotta fram pdf-versioner av dina manus. Mot en avgift kan man dock få tillgång till ännu mer, men för de flesta är det mer än nog.

Jag tror jag drar ett streck här tills vidare... Det finns mycket i Celtx för den som skapar.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

joels bild

jag har väntat länge på ett gratis manus program Smile

Arch och ubuntu linux is the thing

poka64s bild

Ser riktigt bra ut!