Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Debian GNU/Linux 4 ute!

Kort efter att Debian GNU/Linux 3.1R16 släppts är nu även version 4 av Debian ute.
Press release finns här.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

lundatoks bild

Coolt! Många features jag inte visste att debian hade men en sak... GNOME 2.14? 2.18 släpptes för ett tag sedan vilket skulle betyda att dom ligger mer än ett år efter..

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

elwiss bild

SJVN kanske har en tragisk poäng i sin artikel på linux-watch

tpcs bild

Det beror på att stable-versionen frystes för ett halvårsen, och nu har dom spenderat det halvåret på att fixa alla buggar dom har kunnat hitta. Detta är altså så stabilt man kan komma, och avsett för servrar och andra ställen där verkligen ingenting får gå fel. Testing och Unstable versionerna är lika stabila som många andra distros stable, och går helt utmärkt att använda på en skrivbordsdator, och dom har nyare versioner av programmen. Det är så myten om att debian har gamla versioner har uppkommit, dom som startade den har kollat på fel version.

Här finns torrents och iso-filer för alla olika architecturer:
http://cdimage.debian.org/debian-cd/4.0_r0/
Multi-architectur CD och DVD skivorna verkar interessanta, äntligen behöver man bara ha en CD eller DVD liggande för både i386 och amd64.

msasdks bild

Överlag tycker jag annars att det ser rätt fräsch ut förutom Gnome:
This release includes a number of updated software packages, such as the K Desktop Environment 3.5 (KDE), an updated version of the GNOME desktop environment 2.14, the Xfce 4.4 desktop environment, the GNUstep desktop 5.2, X.Org 7.1, OpenOffice.org 2.0.4a, GIMP 2.2.13, Iceweasel (an unbranded version of Mozilla Firefox 2.0.0.3), Icedove (an unbranded version of Mozilla Thunderbird 1.5), Iceape (an unbranded version of Mozilla Seamonkey 1.0.Cool, PostgreSQL 8.1.8, MySQL 5.0.32, GNU Compiler Collection 4.1.1, Linux kernel version 2.6.18, Apache 2.2.3, Samba 3.0.24, Python 2.4.4 and 2.5, Perl 5.8.8, PHP 4.4.4 and 5.2.0, Asterisk 1.2.13, and more than 18,000 other ready to use software packages.<\cite>
Förövrigt är bråket gällande Firefox och Thunderbird så urlöjligt att det inte är sant. Hur ska Linux kunna konkurrera när det tjafsas om så löjliga småsaker?

mindlights bild

Men tjafset har väl att göra med att Mozilla inte vill att vem som helst ska få använda deras "brand" om det inte gäller binärer som de kompilerat?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

msasdks bild

Det är likväl löjligt, må det vara Mozilla eller Debian som grinar.

Kristians bild

Debians egna logo är minst lika non-free

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Likaså "Debian", skulle nog bli liv om jag skapade en egen "Debian GNU/Linux" baserad på SUSE Smile. Saken är den att Mozilla vill skydda sitt varumärke, vilket är helt naturligt. Hur skall Mozilla kunna ta ansvar över Firefoxbinärer som jag kompilerat? Slutanvändaren ser "Firefox" inte "Firefox kompilerad av Jonas". Jag förstår Mozillaprojektet och stödjer deras resonemang. Jag skulle inte vilja se att andra kompilerade Debian och skapade CD-installationer av det heller (som kanske inte fungerade bra) så att Debianprojektet får en massa bad-will.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

msasdks bild

Och då är den enda lösningen att förvirra användarna och branda om hela kittet?

Oscars bild

Förvirra - hur?
Användaren ser ju bara EN binär och EN logga. Att hålla på som debian är att förvirra, inte tvärt om.

msasdks bild

Det är det jag menar Smile