Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Argumentera för VIM

Tänkte undra om någon kunde argumentera lite varför VIM är så bra.. har aldrig kommit till rätta med VIM. Men man hör ju att dem flesta använder den.. Kan man ha syntax highlight till Java och sånt Smile
/rob

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Bra och bra, mest överreklamerad tycker jag. Kör den editor du trivs i själv Wink Syntax hi-light får du genom att skriva:

:syn on

i vim.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

fsns bild

Ja vi är överkomplicerad och utvecklad för en verklighet som inte längre finns, dvs. begränsad minnesanvändning och låg bandrbredd till och från användaren.
 

Men, det gör också att den fungerar väldigt bra för ett visst användningsmönster, dvs. att man jobbar åp kommandoraden, och hoppar in och ut ut editorn för att göra små, snabba förändringar, då passar den bra. Det går ruskigt fort att göra vissa saker i vi när man väl lärt sig hur.

phasips bild

vi är ju underbart!
ta t.ex att du kan välja att sortera bara ett par rader av filen istället för alla genom att gå in i visual mode, markera raderna du vill ha och sedan skriva !sort.

Stavfel? Snälla berätta!

rioroberts bild

Själv tycker jag om nano, tycker den är smidig och enkel. Saknar dessvärre syntax highlight och att markera, klippa och klistra.. Det kanske går någon som vet ?
- Robert Plant Vocals Led Zeppelin

Kristians bild

Vim är en utveckling av Vi (som finns på ALLA UNIX-system), jobbar man i flera olika system så är det jättebra att känna till några enkla Vi-kommandon.

Vim är en rejäl utvidgning av Vi och har stöd för det mesta och än mer än vad man kan kräva av en texteditor. I likhet med Emacs (som jag föredrar för annat än triviala snabbändringar) så har Vi lite speciella tangentkombinationer, vilka dock är ganska smidiga när man lärt sig dem. I fallet Emacs är ingenting statiskt och med hjälp av programmeringspråket LISP kan man gör allt från att ändra snabbtangenter till att skriva små spel som går att köra i editorn.

Testa olika editorer och kör med den/de du gillar bäst själv Smile

---------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

rioroberts bild

Hmm emacs verkar ju helt ok... håller på och lär mig vim nu($vimtutor) ska se om den passar. En fråga i vimtutor säger dem att det ÄR effektivare att orientera sig runt med h,j,k,l någon som märkt att det är det ?

- Gubben Cash

rioroberts bild

Hur som helts tycker jag Vim verkar vara en riktig trevlig editor när man kommer in i alla funktioner. Den passar iallafall bra för mig. Men är helt klart intresserad av emacs också, rekomenderat att lära sig använda både vim och emacs? , eller ska man försöka gå in för _EN_ editor och lära sig den så bra som möjligt?

snoopys bild

Jag kom till VI under FreeBSD-tiden och sedan var jag nöjd.
Har jag missat något? Smile

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

FoHs bild

Annars kan jag rekommendera Eclipse. Har använt den i några dagar och editorn tilltalar mig väldigt. Installerade även Visual Editor-tillägget så man kan bygga grafiska applikationer lite enklare.

(Eftersom just Java verkade vara målet. Men jag tror jag ska testa att börja skriva C/C++ i den också, så trevlig är den.)

iveqys bild

som svar på din fråga så är det snabbare att navigera med h,j,k,l så är det faktiskt det tillslut.

vim är ett helvete att lära sig. Men när man väl kan den. Oj, vilken fart man får.

En riktigt trevlig sak med vim är att den är så populär. Det har hänt mig flera gånger att jag laddat ner ett nytt program och sedan när jag skulle öppna inställningsfilen för programmet och göra ändringar märker jag att vim har syntaxstöd först just den filen. Häftigt!

Vim är väldigt enkelt att ändra för just dig också. Att lägga in egna script för olika filtyper är väldigt enkelt vilket gör att du kan få vim att uppträda olika beroende på vad du ska göra (nu skriver jag tex det här inlägget i vim, då har jag med förkortningar och liknande som jag inte har när jag programmerar, när jag skriver e-mail har jag automatisk radbrytning vid 80 tecken, vilket jag inte har nu osv.).

Vad gäller vim's konstiga användargränssnitt så är det speciellt, det håller jag med om. Det är ruskigt snabbt, men svårt att lära sig. Dock har jag faktiskt, tro det eller ej, haft riktigt nytta av det flera gånger.

Det finns ett program som heter anyterm som gör att du kan använda en terminal på din hemsida och fjärrstyra din webbserver med. Perfekt om du sitter på ett internetkafe utan ssh-klient. Tyvärr är den här terminalen ruskigt långsam och jag skulle sitta och göra lite ändringar i koden för min hemsida. Det hade inte gått utan vim... Jag blev tvingad att använda alla specialförflyttningskommandon jag kunde och blev riktigt van vid dem så att jag nu är ännu snabbare.

lycka till

jensos bild


Saknar dessvärre syntax highlight

Det finns att få. Lägg in i .nanorc. Vilket är dokumenterat.
Likaså stöd för möss.
http://www.nano-editor.org/dist/v2.0/nanorc.5.html
Använder inte nano ofta, utan föredrar Vi/Vim.
Systemadministration, webbredigering och annat. Som har med text att göra.
Vim är ett universalverktyg, av högsta klass.
I /usr/share/vim/ ska finnas en exempelfil, för en .vimrc.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

mauths bild

Tala ur skägget, pojk! Alla vet ju att emacs är den bästa editorn som finns. Varför ska man spilla tid på andra sorteringens editorer när man ändå vet att emacs är överlägset.
-
Eller som Yoda säger: "Use the Yast, my young padawan"

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

h,j,k,l är snabbare och enklare när du vant dig. Om du använder ord-och stycke-förflyttnings komandon så ser du skillnaden e,E, {,}( och allt vad det är. Men jag är inte så bra på vi jag föredrar emacs.

--
Eller som Yoda säger: "Use the Yast, my young padawan"

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

Kristians bild

Du skär inte bröd med en motorsåg? Wink Varje verktyg har sina fördelar/nackdelar. Ska du göra snabba ändringar i någon konfigurationsfil, koda ett litet skript eller jobba med ett fullskaligt programmeringsprojekt?

Jag kör både cat, vi,emacs och ed, beroende på vad som passar bäst.

Ska du programmera och inte nöjer dig med en "vanlig" texteditor (undantag Emacs som ibland benämns operativsystem Wink) finns annars fullskaliga miljöer som KDevelop, Anjuta, Code::Blocks, Eclipse, Eric osv.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

mauths bild

Det är bäst att lära sig bägge.
Emacs är en bättre editor, tycker jag men den finns inte i alla burkar. Vi finns/fanns i alla *nix-burkar så vitt jag vet.
HP-UX burkarna jag jobbade i för några år sedan hade inte emacs men vi fanns.

-
Eller som Yoda säger: "Use the Yast, my young padawan"

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

Det skulle vara Kristians Alienmangel(Se länk ovan) då.
-
Eller som Yoda säger: "Use the Yast, my young padawan"

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

rioroberts bild

Jo har testat eclipse men gillade den inte... Men hade jag dock börjat med eclipse och inte Netbeans hade det nog varit tvärtom handlar om en vana.. NetBeans innehåller också funktioner så man kan bygga grafiska applikationer drag'n drop men försöker mig hålla borta från sånt så mkt som möjligt, annars är det ju rätt så enkelt att koda grafiska applikationer i Java... men men.. gillar starkt att sitta i vim och koda java Smile förutom att å, ä ,ö ger fel i kompileringen... behöver ju som sagt fortfarande hjälp med konfigurationen i /etc/environment.. har tråden uppe.. kika gärna in och se om du har ett svar.

rioroberts bild

Jo har faktiskt märkt att det är riktigt snabbt att styra med hjkl Smile
Har börjat trivas startk i vim nu Smile.. tyvärr funkade det inte med det du sa :set fileencoding=utf-8

Kristians bild

Givetvis tuggar vår skäggige gnu små vimmare till frukost, men man får ju försöka att verka ödmjukt vidsynt åtminstone Wink

http://www.efd.lth.se/~f03kr/alienmangel2.ogg (för alls som missat det) För att köras på riktigt krävs av någon konstig anledning Emacs-22 eller 23, jag försökte lösa det men lyckades tyvärr inte. Killarna på emacs-mailinglist gillade de blodiga effekterna Smile

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

rioroberts bild

knepigaste är att jag inte får igång å, ä ,ö i varken vim Atern, Eterm, xterm endast i X funkar åäö... Någon som har nån idé hur jag får dem att funka. Har bytt i någon fil LANGUAGE="sv_SE..utf-8" nånting.. but it's still not working.. :/ har sökt runt på google också.. iallfall använder kubuntu.. och Aterm.. så vet nån så dela med dig Smile skriver jag $ locale -a får jag denna utskrft:

locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_COLLATE to default locale: No such file or directory
C
POSIX
en_AU.utf8
en_BW.utf8
en_CA.utf8
en_DK.utf8
en_GB.utf8
en_HK.utf8
en_IE.utf8
en_IN
en_NZ.utf8
en_PH.utf8
en_SG.utf8
en_US.utf8
en_ZA.utf8
en_ZW.utf8

Vad jag kommer ihåg så satte jag LC_CTYPE till något med sv_SEutf8 också... kanske måste jag ha någon fil sv_SE...

Kristians bild

Jag håller med, jag kör mycket med "delete word", "forward/backward word" osv. Den riktiga sanningen är att min laptop har usla piltangenter som går sönder stup i ett, men jag behöver datorn till programmeringsprojekt i skolan så det blir mycket vi/emacs Wink Sen har jag lärt mig scripta emacs något ofantligt så nu kan jag inte leva utan den. Jag har verkligen försökt börja med Eclipse, men jag kan trivs inte.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

rioroberts bild

Jag brukar använda en IDE till java -> NetBeans den är riktigt skön (den är tillochmed skriven i Java). Men har försökt mig på att använda vim till java lite nu också och kompilera med javac i terminalen... men trivs nog bättre då med NetBeans F6 - Kompilera och testkör F9 - Gör en jar fil av projektet.

rioroberts bild

jag känner inte riktigt att jag skulle kunna sätta mig på någon annans dator och programmera i Vim. Vim känns lite sådär perssonligt, utan samma vimrc fil som jag har i mitt filsystem så känner jag inte igen mitt vim... är emacs detsamma man skapar sig ett "personligt" emacs som man trivs i.?
lite offtopic men varför skriver ni *nix ser det på forum lite då och då? Har det något med att göra att Linux är inte UNIX men ändå UNIX ? Och man får inte kalla Linux för UNIX ? äh ingen aning förklara någon Smile

Kristians bild

Roligt att du gillade det Smile Funkar det i din emacs? Av någon anledning så verkar det inte snurra i Emacs 21.4 (Debian) (som är den "stabila" versionen av emacs, jag har kört emacs 23 cvs i månader och det är lugna gatan, inte en bugg)

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

iveqys bild

i vim styrs kodningen av encoding och fileencoding (encoding är det som vim visara och fileencoding det som sparas)

:set fileencoding=utf-8

kanske hjälper dig?

iveqys bild

då är det antagligen latin1 du ska ha istället för utf-8.

mauths bild

Ack ja, ljuva ungdom.
Brudar, bärs och emacs - vi krig.
-
Eller som Yoda säger: "Use the Yast, my young padawan"

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

fredentofts bild

Varken aterm eller eterm kan hantera utf8 vad jag vet, så en del av ditt problem kan ligga där. Terminaler som klarar utf8 är bl.a. xterm, rxvt-unicode, gnome-terminal och konsole.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

lundatoks bild

Har du testat JDEE till Emacs?

http://jdee.sunsite.dk/

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

mauths bild

Ja, emacs är också anpassningsbart, därav Kristians suffix: " where my .emacs is, that's my home". Det är någon sorts fyndighet, han är teknolog.
På det om unix och linux så skiver jag *nix då jag avser alla *nix:ar(unix av alla dialekter och linux).
Det är skillnad på unix och linux på en tekninsk nivå.
GNU står för GNU is Not Unix" även det någon sorts fyndighet, han kan vara teknolg den där Stallman också. vad vet jag?
*nix:ar är dock ganska lika. Mac's OSx är visst en BSD men den brukar jag inte räkna in bland *nix utan jag kallar den för Mac. Jag tror inte saken är lagbunden och huggen i sten men det är ju bra om folk vet vad man menar.
-
Eller som Yoda säger: "Use the Yast, my young padawan"

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

rioroberts bild

Vill minnas att jag läste det för några år sedan nu när du säger latin1 så... På tiden man satt i Windows/dos så fick man aldrig å, ä , ö då blev man tvungen att koda i latin1 istället.. gör ett nytt försök.

Kristians bild

Ja Mauth, ack dagens ungdom........ kan inte spela tetris och fem i rad, chatta på msn, lyssna på musik, prata med psykologen, koda C och vidda på bilder i en och samma texteditor (ja man kan editera följder av ord och bokstäver dessutom). En förlorad generation?

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

Kristians bild

Teknologer och datanördar har sin egen torra humor Wink

För övriga, humorförklaring...

Min signatur anspelar på att användarens inställningar sparas i hemmappen "my home", ett kärleksfullt faktum...

GNU är ett genialt namn. På engelska uttalas djurnamnet på samma sätt som ordet "new", dvs "The new operating system". Men nu 23 år efter är det inte lika nytt längre, så nu uttalas GNU med ett hårt 'G'. GNU skapades för att vara kompitabelt med UNIX, fast man fick inte kalla det UNIX då namnet är varumärkesskyddat. Man ville vara "like unix", men därefter gå vidare och skapa något eget.
GNU's not Unix är för övrigt en rekrusiv akronym, G:et i GNU står för GNU, där G:et i sin tur står för GNU osv. osv. osv. En oändlig loop.

Sen är GNU ett jädrigt tufft djur Laughing out loud

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

iveqys bild

jo det finns en mängd olika teckenkodningar. UTF-8 håller på att ta över, men den är lite speciell. De flesta hemsidor håller sig till latin1 (om de är svenska).

rioroberts bild

Det var faktiskt en GNU (eller flera) som sprang över Mufasa i Lejonkungen.. Smile tuffa djur Shock !? en gnu är inte tuff kolla på Schimpanser där har du ett tufft djur Smile Pingviner är inte heller så tuffa... kunde inte snubben som ritade Tux Pingvinen gjort någon slags apa som logo istället tror det hade slagit igenom bättre då Smile

rioroberts bild

Skall jag använda mig av latin1 bara eller sv_latin1 nånting ?

kimjohanssons bild

Nja, apor påminner mest om monkeydance och den är inte poppis...
Överhuvudtaget.


iveqys bild

latin1 går bra eller iso-8859-1 har för mig att det är samma sak. Nu vet jag inte hur din miljö ser ut eller hur du använder vim. Men laborera och läs på lite om fileencoding och encoding så kommer det nog lösa sig. Själv tyckte jag det var lite krångligt att lista ut i början, men sen fungerar det glasklart! Det är smidigt att man kan ha en teckentyp i terminalen och en annan när man sparar filen.

Har du bestämt dig för att alltid ha samma fileencoding kan ju ju lägga till en rad i din .vimrc