Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Microsoft ger bort windows med office för 3 USD

På tgdaily (http://www.tgdaily.com/html_tmp/content-view-31695-140.html) läste jag att microsoft är ute efter de fattiga som hittills inte hade köpt en licens. Paketet kallas "Microsoft Student Innovation Suite” och inkluderar Windows XP Starter Edition, Office Home och Student 2007, Math 3.0, Learning Essentials 2.0 for Microsoft Office, och Windows Live Mail desktop.
Det ska ges bort i fattiga länder (de vill framför allt nå kineserna tror jag) men också till de fattiga i rika länder.
Det ska inte gå att köpa det privat utan den ska distribueras via regeringar under strikta villkor. Bland annat gäller det att eventuell hårdvara ska i minst 50% finanseras av regeringen och att minst 10000 datorer (jag tror att de menar mjukvarupaket) ska beställas per år.

Microsoft säger att de vill "ge de sociala och ekonomiska möjligheter till de cirka 5 MILJARDER MÄNNISKOR som inte är medvätna av denna teknologins möjligheter".

Bill Gates:
"Alla människor har rätt att uppnå sin fulla potential"
och
"Att ge teknologins förmåner till RESTERANDE 5 MILJARDER MÄNNISKOR kommer att kräva nya produkter som uppfyler behov av de försummade samhällen; kreativa, nya tillvägagangsätt i marknaden som gör teknologin mer relevant, tillgänlig och ekonomisk; samt nära samarbete mellan lokala regeringar, utbildningsinstitutioner och sammhällsorganisationer"

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

ekirs bild

Detta är nog helt rätt och nödvändigt ur Microsofts synpunkt. Jag tror dock vi Linuxanvändare ändå inte behöver se det som något "hot", för Linux är fortfarande så överlägset Windows. Om både Windows och Linux var gratis skulle jag fortfarande använda Linux.
-
Helt enkelt därför att GNU/Linux är
1. Virus fritt
2. Oberoende
3. Öppet för insyn
4. Lätt att modifiera
5. Underbart att utveckla/programmera på.

kimjohanssons bild

Microsoft säger att de vill "ge de sociala och ekonomiska möjligheter till de cirka 5 MILJARDER MANNISKOR som inte är medvätna av denna teknologins möjligheter".
Bill Gates:
"Alla människor har rätt att uppnå sin fulla potential"
och
"Att ge teknologins förmåner till RESTERANDE 5 MILJARDER MANNISKOR kommer att kräva nya produkter som uppfyler behov av de försummade samhällen; kreativa, nya tillvägagangsätt i marknaden som gör teknologin mer relevant, tillgänlig och ekonomisk; samt nära samarbete mellan lokala regeringar, utbildningsinstitutioner och sammhällsorganisationer"

Detta om något är ett bevis på OSS-rörelsens framgångar Smile


turixs bild

precis Kristian!
se bara på mono-projektet.
vilket gör att stackars windows inte är ensamt med .net frameworken Smile

turbokapitalists bild

Det är olaglig i WTO-länder att sälja med så stor förlust bara för att hindra konkurens eller skada marknaden. Den kallas för "dumping"

joels bild

Microsoft bli desperat Smile speciellt nu efter hypen och nerladdningen av ubuntu Smile

Arch och ubuntu linux is the thing

Låter som det är denna windows versionen som olpc är förbered för.
Tycker det är bra att microsoft lägger sig på en mänsklig prisnivå. Wink
Sedan är nog tanken att försöka komma in istället för Linux men det har dom rätt att försöka.
Då detta är en bantad version så tror jag att begränsningarna avskräcker många.

mindlights bild

1. Virus fritt - Kommer Linux förbli virusfritt varteftersom populäriteten ökar och når en kommersiellt gångbar bas på desktopsidan? Jag är HELT övertygad att när det finns en potentiell ekonomisk vinst att infektera arbetsstationer med Linux så kommer virus att flöda. Jag ser inga problem att idag göra ett virus som först smittar användarens miljö för att sedan smitta systemet när användaren använder su eller sudo.
2. Oberoende - Oberoende av mjukvarupatent?

5. Underbart att utveckla/programmera på. - Till motsats från Microsofts utvecklingsmiljö? Vad jag har hört, och jag är INTE utvecklare och INTE helt Microsoftsåld, så ska Microsofts miljöer för utvecklare vara svårslaget.
(Och ja, jag har en hel del kollegor och vänner som kodar i både GPL-miljö och Microsoft-miljö... i allt från Visual Basic till Java)

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

misiu_mps bild

Vem sa att de kommer att gå med förlust på det?
De bara kopierar skivor. Precis som pirater gör, bara att det heter lagligt.

Dessutom så är nog 3$ ungäfer vad windows är värt. Max.

Jag måste dock erkänna att det borde uppmärksammas av marknadsinstitutioner för monopol och såna där grejer...

Kristians bild

1) Virus och trojaner kommer i regel via binärer ifrån osäkra källor. De flesta installerar program via sina pakethanterare vilka får betraktas som säkra källor.

2) Vi har inga globalt överskrivande mjukvarupatent i Europa ännu. Vad skulle ett företag tjäna på att stämma skiten ur Linus Torwalds? Massor av företag kör Linux och tjänar inte mycket på att irritera och förstöra för dess utvecklare.

3) Vi har en hel rad av scriptspråk som python och perl, trotjänaren GCC samt C#, (snart VB.NET) och Java. Alla uppräknade finns förinstallerade eller mycket lättåtkomliga i samtliga distar, vilket ger en flora av möjligheter. Det går att installera dem under Windows också, men det är betydligt krångligare och mer otympligt. UNIX har för övrigt en massa små trevliga verktyg som jag tror många programmerare uppskattar.

Hur skapar man tex en ny process i Windows API? Man använder CreateProcess följt av tio parameterar. Vill man ha mer kontroll finns en CreateProcessEx med ytterligare detaljstyrning. I UNIX kör man i regel "fork", utan parametrar. Det finns några till, men en simpel "fork" är vad man oftast vill ha. Enkel kod ger färre buggar, KISS. På denna punkt är Windows API hemskt. I .NET är saker säkerligen mycket enklare, och som koncept är det genialt. Men nu har ju även GNU/Linux tillgång till .NET, plus sina gamla godsaker.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

mauths bild

1. Virus-fritt
Det är möjligt att infektera som du säger, men vitsen med root-kontot är att den vanliga användaren inte ska ha tillgång till su/sudo. Effekten av ett virus blir därmed liten på en arbetsstation.
Att företagen låter användare installera och anpassa utanför sin home-mapp är nog inte troligt.
Jag tror inte att avsaknaden av virus i linux beror på för få användare utan att det helt enkelt är svårt att skriva virus för en så fientlig miljö.
Det är ganska svårt att få filen i mål-datorn, svårt att få användaren att köra file då användaren måste chmod:a filen, och till sist nästan omöjligt att påverka systemet om användaren inte har tillgång till su.

-
Eller som Yoda säger: "Use the Yast, my young padawan"

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

jonasbjorks bild

Du är en skön motpol till alla som hyllar Linux Smile Inget fel i det, tvärtom bra. Det finns en utvecklingsmiljö som hyllas av alla professionella utvecklare jag träffat oavsett som de kodar för Windows eller Linux - MS Visual Studio. Tydligen har MS gjort ett riktigt bra jobb med sin Studio, många vill se den portad till Linux.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

turbokapitalists bild

Det är dålig även med overpris. Om de har tagit ett par hundringar ($ ej SEK) för varje medan den var värd egentligen $3 så står det lika illa till.

Visst är det ett litet steg mot det egentliga priset. Fast $3 är ännu allt för mycket. Plånboksbesvären kommer inte mest från inköpspriset utom driftskostnader. Då man tillägger MS-virus och liknande så är $3 ännu ingen bra affär.

Kristians bild

3$ är hyfsat mycket i vissa delar av världen...

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

fredentofts bild

noexec på alla monteringspunkter användare har skrivrättigheter på.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

misiu_mps bild

Precis. Den största fördelen med programmering i Linux är enkelheten i API. Funktioner har sällan mer än 2 argument och en klar och tydlig ... ja, funktion.

Anlädningen till att det finns folk som klagar på bekvämlighet och skulle vilja ha VisualStudio är att de inte har lärt sig emacs (alternativt vi).

Sen är GDB den bästa och mest funktionella debuggern som nånsin funnits.

Skönheten med programmering ligger inte i utvecklingsmiljöns fryverkeri och gläns. Det är innehållet som gäller ju.

Vad hjälper even den bästa programmeringsmiljön om du inte kan använda den för att modifiera program du använder mest (webbrowsern, filhanteraren, skalen, bildläsaren, musikspelaren, eller självaste operativsystemmet)? I själva verket enda program du får se glänsa i visual studio är dina egna, skrivna från scratch i t. ex. det otympliga WinAPI.

tobiers bild

Speciellt när vissa människor i de fattiga delarna av världen lever på under en dollar om dagen.. Tror inte de ens skulle vara intresserade av datorer, tycker deras regeringar kan satsa på något mer nödvändig än att betala stålar till MS.