Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Sätt upp iSCSI med OCFS2

Vill du testa något mer avancerat kanske iSCSI med filsystemet OCFS2 skulle passa. Sebastian Dahlgren, Fredrik Persson och Andreas Pedersen som går linuxutbildningen Linux Systemspecialist hos EC Utbildning i Helsingborg har skrivit en rapport på hur de fick igång iSCSI med OCFS2 i SUSE Linux Enterprise Server 10. Dokumentationen släppte de under GNU FDL och nu finns den att läsa i Wikibumba.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

misiu_mps bild

iSCSI (internet SCSI) är en standard för att använda SCSI protokollet över TCP/IP. På så sätt kan man använda enheter på andra datorer som om de var lokala SCSI enheter (diskar, scanners, etc).

Jag frågar bara: måste de fysiska enheterna vara verkligen SCSI eller går det att ha t. ex. vanlig (p)ata disk som över iSCSI kommer se ut som en SCSI disk?
Förresten så har jag för mig att SATA kontrollen behandlas som en SCSI kontroller i linux. Är det sant?

mjewlers bild

Ja, som rubriken.

Vad vinner man på att använda iSCSI istället för exempelvis NFS?

jonasbjorks bild

Du kan köra IDE-diskar med iSCSI, inte att rekommendera om du tänkt att driftsätta det, men som labb/test fungerar det helt ok.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .