Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Dell väljer Ubuntu

Flera anonyma källor inom Dell uppger nu att företaget kommer att välja Ubuntu 7.04 som operativsystem till de första Linuxdatorerna som kommer att levereras i slutet av Maj.
De modeller som kommer att säljas med Linux är enligt uppgift den stationära e-serien, XPS-serien och även e-serien av Dells bärbara datorer.
Ubuntu är den dist som Dells vds Michael Dell använder privat på en av sina datorer och källorna säger
även att det under en längre tid har pågått samtal mellan Michael Dell och Mark Shuttleworth

Läs mer på
Techworld
Eweek
DesktopLinux

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

gött mos. när kan vi tänkas se dessa datorer då? Det vill Jag verkligen veta, för jag ska antagligen handla nytt till hösten, och då är ju en Dell med förinstallerat Ubuntu mumma. Smile

akaris bild

skit oxå., jag som har beställt en dell bärbar med vista installerat for 9 300 kr.. damn..

sundmarks bild

Bra att Dell fortsätter att driva på takten med Linux. De levererar redan sedan tidigare servrar med Linux. Det här är något vi kommer att se mer av framöver. Kul!
--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

jonasbjorks bild

DELL har helt klart gjort sig till ett företag jag blivit mer intresserad av sedan de började prata om att stödja Linux på hemkonsumentmaskinerna. Innan har jag tittat åt HP's håll, men levererar DELL maskiner med Linux blir det nog en DELL nästa gång jag handlar nytt. Även om de ligger en tusenlapp högre i pris. Sådana här företag skall vi uppmuntra. Visa världen att vi hellre köper maskiner med Linux än maskiner med Vista som är tusen kronor billigare.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

polters bild

Det ser ut som att dom har gått ut officiellt och sagt att inom några veckor så kommer det finnas Ubuntu-datorer tillgängliga från Dell.
Hur tidslinjen ser ut i Sverige är väl oklart.

http://www.tuxmachines.org/node/15928

mlanttos bild

Apropå att erbjuda Linux till bärbara:
Acer TravelMate 2490 hos Dustin
Samma dator fast på DustinHome

Jag har sett stationära burkar med Linux eller utan operativsystem hos Dustin tidigare, men att dom nu även erbjuder bärbara med förinstallerat Linux var något nytt.

dfss bild

BBC har även en artikel om det hela.

FoHs bild

Vad är det som kallas E-serien?

jonasbjorks bild

Inte anonyma källor längre: http://www.ubuntu.com/news/dell-to-offer-ubuntu och
http://direct2dell.com/one2one/archive/2007/05/01/13147.aspx

Lägg märke till att DELL erbjuder filmen i OGG! http://media.dellone2one.com/dell/May2007/Ubuntu.ogg

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

polters bild

Jag undrar hur lång en eventuell fördröjning på försäljningsstart i Sverige det blir. Kommer Dell Sverige att fega ur? Kan dom fega ur eller styrs dom så hårt av moderföretaget att de är tvungna att erbjuda samma produktlinje?

akaris bild

tar nästa en månad för dom att sätta ihop den. Sad

tobiers bild

Trevligt med förinstallerat Linux på bärbara, dock har inte hört talas om Linpus Linux.. Någon som har några kommentaren på den disten?

---------------
If cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what then is an empty desk?
- Albert Einstein

polters bild

Jag såg det också. Dell.. OGG!? Härliga tider. Dell visar sig vara företag som lyssnar, och det uppskattar vi nog allihop.

jonasbjorks bild

http://www.linpus.com/xampp/modules/cjaycontent/

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

misiu_mps bild

Avbeställ och vänta lite...

turborakettis bild

Tyckte också att detta lät trevligt, så jag beställde en. Blev lite förvånad när jag startade maskinen och hamnade efter en stund vid en bash-prompt som root. Var är desktopen? Kollade igenom filsystemet lite och det enda spår av X jag hittade var ett par libbar.

Efter att ha surfat lite hittade jag bland annat detta, som indikerar att det hela handlar om att Acer vill sälja en bärbar utan operativ, men någon slags policy hindrar dem, så de lägger på enklaste textversionen av Linpus och kallar det en linux-laptop.

Den som köper denna dator för att "testa det där linux man hört om" lär ju bli grymt besviken och risken är att det blir badwill för linux av det hela.

Jag lade på Ubuntu istället, som funkar riktigt bra. Ska bara få till wlan:et och skärmupplösningen, som kräver lite tweekande.
/C#

mindlights bild

...om hans modell levereras med Ubuntu så supportar Dell Ubuntu.

Piece of cake.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...