Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

YaST2 Metapackage

Gustav Nilsson tipsade om ett nytt sätt att installera program i openSUSE, Metapackage. Det är Benjamin Weber som har skapat metapackage. Benjamin är samma kille som skapade webpin, ett sätt att hitta programvara för openSUSE via ett webbgränssnitt. Med Metapackage blir det mycket enklare att lägga till till exempel multimedia-codecs för att kunna spela upp ljud/video i openSUSE.

Metapackage är en YaST2-modul och du kan hämta den här, notera att versionsnumret är 0.0-0 - vilket lär betyda att det inte är riktigt stabilt att använda den i produktionsmiljö.

Benjamin har en demo-sido för YaST Metapackage på http://benjiweber.co.uk/installdemo/ och Martin Schlander har satt upp en demo-sida på http://suse.linuxin.dk/ymp . Martin visar också med skärmbilder vad som händer när användaren klickar på en länk:

Metapaketet (.ymp-filen) är en XML-fil med information om vilka paketförråd (repositories) och vilka paket vi behöver installera. Filen är enkel att förstå och skapa egna bör inte vara något större problem. Metapaketet kan användas för att enbart lägga till paketförråd, den kräver inte att vi installerar paket samtidigt. Benjamins paketsökmotor (webpin) utvecklas fortfarande och den version som kommer finns uppe på http://benjiweber.co.uk:8080/webpin/index-test.jsp , kika till höger vid sökresultaten där det finns en länk som heter Install Now. Genom att klicka på den länken aktiveras installationen genom YaST2 Metapackage.

Om detta kommer finnas med i openSUSE som standard i framtiden har man inget svar på, men utvecklas tekniken och tester visar att det är ett stabilt system för distribution av programvara kommer vi troligen få se det i en framtida openSUSE version. APT som används i bland annat Debian och Ubuntu har sedan länge haft meta-paket, och det är väl på tiden att SUSE också får det. Även om vi i SUSE haft Patterns länge, men det är inte riktigt samma sak. En sak är säker iaf Benjamin Weber är ett namn att lägga på minnet och hans webpin är en sida att bokmärka - speciellt om du använder openSUSE.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Detta lagom till min installation av OpenSUSE på virtuel burk är klar. Ska testa detta! Smile

gustavnilssons bild

Om du kör Firefox, finns här instruktioner för hur du får det att fungera:
http://lists.opensuse.org/opensuse-project/2007-04/msg00181.html

Sen måste du inte ens öppna din webbläsare för att sdöka i buildservice om du har YaST-modulen installerad, kör bara:
/sbin/YaST2 PackageSearch