Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

DELL i samarbete med Microsoft och Novell

it24 skriver: Världens näst största pc-tillverkare Dell ingår nu i den allians som Microsoft och Novell skapade förra året. Enligt avtalet ska Dell köpa Linuxcertifikat av Microsoft och starta en kampanj för att få över kunder till Suse Linux från rivaler som Red Hat. Läs hela nyheten hos it24.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

phasips bild

"Enligt avtalet ska Dell köpa Linuxcertifikat av Microsoft"
Linuxcertifikat?! Av Microsoft? VA?!

Stavfel? Snälla berätta!

marwals bild

Jag fattar inte det där riktigt, men på något sjukt sätt har Microsoft fått Novell att erkänna att Linux använder sig av idéer som Microsoft äger rätten till. Novell friköpte Suse från risken att stämmas och är nu Micrsofts favvo-dist. Och nu ska Dell haka på och plugga för den av Microsoft "godkända" disten. Det måste vara moraliskt knepigt att köra Suse i dagsläget.

Maarkuss bild

"Det kunden köper är rätten att använda Suse Linux Server mer support. " - artikeln

Troligen ska det vara "med support". Skulle tippa, utan att läst något om det, att det bara rör sig om support för att få SUSE att fungera i Windows-nätverk.

lundatoks bild

jonasbjorks bild

Som SUSE-användare och Open Source-älskare kan jag bara säga att jag inte alls ser moraliska problem med att använda SUSE. Jag hatar inte Microsoft och jag ser vad Novell får till med MS, som ökad interoperabilitet så Linux och Windows kan prata med varandra. Jag ser också hur Novell och MS pysslar med Open Office XML i OpenOffice, så vi inte blir utelåsta av MS nya dokumentformat. Novell har inte friköpt SUSE från stämningar, vad jag - eller de på Novell Svenska jag pratat med - vet. Folk sprider så mycket FUD på nätet idag så man blir orolig. Låt mig säga så här: gör Novell något mycket dumt tillsammans med Microsoft mot mina vänner som kör andra distar än SUSE är jag den första att lämna SUSE. Vad Novell gör för Linux och Open Source öht är alldeles för mycket för mig att skriva om, kika gärna på http://developer.novell.com/opensource/ där de listar en del projekt de har startat och stödjer. Mycket av det du ser i din dist, på ditt skrivbord kommer från Novell och deras projekt.
--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

marwals bild

Jag är ju inte jätteinsatt men flera källor pratar om en Patent Cooperation Agreement där Microsoft och Novell enas om att inte stämma någondera part i de fall patentbrott uppdagas i operativsystemet.

Jag läser, utvärderar och drar sedan mina slutsatser av det och agerar efter min moraliska övertygelse. Något dist-war är jag inte intresserad av.

jensos bild

Problemet med Microsoft, är det rena hat. De har uppvisat mot öppen källkod och mot Linux i synnerhet.
Skulle den attityden, plötsligen ha svängt och blivit positiv?
Enligt min uppfattning, är det enbart en fråga om att de vill ta över kontrollen. Kosta vad det kosta vill.
För en bättre genomgång och förståelse, bör man noga läsa Groklaw
Avskyn och hatet, mot Microsoft som företag och dess ledning.
Är inte helt ogrundad. Med tanke på hur de har betätt sig, tidigare genom åren. Vem litar på Microsofts, goda intentioner?
Risken för Novell/SUSE, är rätt uppenbar. Med ett ökat misstroende, mot både företaget, ledningen och produkten.
De trampar på en hel del personer och företag, för sin egen vinnings skull. För ett kortsiktigt vinsttänkande enbart.
Vilket sällan är bra, för ett företag.
Interoperablilitet är bra och positivt, men inte i den formen.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

sundmarks bild

Läs FAQ fråga Q2 och Q3 eftersom spekulationerna ovan har besvarats av Novell.

 

Mikael Sundmark

rejass bild

   Jag vet att Novell gör väldigt mycket för fri programvara. Men jag är kritisk till uppgörelsen med Microsoft. Det verkar som om de inte riktigt är överens om vad det var de kom överens om. Enligt Microsoft var det tre avtal som skrevs[1]. Ett rörande tekniskt samarbete, ett rörande marknadsföring av gemensamma lösningar och ett rörande patentskydd för varandras kunder.

   Det är det rörande patentskydd som stör mig. De andra uppmuntrar jag, framför allt det första som också är det Novell vill lyfta fram mest. Microsoft skriver mer om det rörande patent.

   Varför är det då så farligt att de skyddar varandras kunder? Jo Microsoft säger att de inte skall stämma Novells kunder[2] och vice versa. Detta skulle man kunna tolka som ett hot mot andra eftersom Microsoft säger att det inte skall stämma GNU/Linuxanvändare som är kunder hos Novell. Microsoft sade efter att avtalet tecknats att de gärna tecknar liknande avtal med andra (hittar ingen referens). Vilket ännu mer kan tolkas eller misstolkas som ett hot om att det är bäst att skriva avtal med Microsoft. Detta skulle i förlängningen kunna sträcka sig mycket längre än bara fri programvara och GNU/Linux. Patentproblem finns för alla som utvecklar programvara. I stort sett alla program som uppnår viss storhet gör intrång på något patent.

   Ulf Alvarsson på Microsoft citeras så här i en faktaruta vid en artikel i ComputerSweden[3]: ”Vi investerar pengar i patent och använder vår patentportfölj för att komma överens med andra företag."

   Tänk vad roligt att komma överens med Microsoft om man av misstag gör intrång i deras patent och inte har några själv.

   Det som är negativt med uppgörelserna mellan Novell och Microsoft är avtalet om patent. Det enda positiva med det är att det visar hur dumt det är med mjukvarupatent.

   Angående att ingen som du träffat på Novell vet något om friköpning av stämningar. Hur skall man tolka detta i Microsofts press-release[2], är det Microsoft som sprider FUD (inte första gången)?

   "As part of this agreement, Microsoft will provide a covenant not to assert its patent rights against customers who have purchased SUSE Linux Enterprise Server or other covered products from Novell ..."

[1] http://www.microsoft.com/interop/msnovellcollab/faq.mspx
[2] http://www.microsoft.com/presspass/press/2006/nov06/11-02MSNovellPR.mspx
[3] http://computersweden.idg.se/2.2683/1.81061

turbokapitalists bild

M$ har ju altid haft källkoden till bägge "linux" och MS Windows. Pressmeddelanden hyllar interoperabilitet. Snarare handlar avtalet om tvärtom i praxis.

Om M$ var verkligt intresserade i interoperabilitet så skulle samtliga protokol, filformatsspecificaktioner, och API puibliceras för allmänheten. Domstolen har inte bett om mindre och ännu idag (2007 redan) har inte ett skvatt publicerats.
Jådå man kan ju altid underteckna en NDA och så ge bort verksamheten (SendIT, Sendo, Burst, o s v) men det har altid kunnat göras.

Numera ser det ut att Novell efterträdar SCO på scenen i M$ dockteater.

misiu_mps bild

Av vad jag hört så ger dessutom denna överenskommelse INTE rätten att utveckla och distribuera eventuella patentskyddade program.
Med andra ord man får bara ANVÄNDA. Som windows.

sundmarks bild

Det förekommer mycket rykten, feltolkningar och spekulationer på Groklaw, så en hel del där bör man ta med en nypa salt. Läser man Groklaw bör man även titta på informationen från Novell där man bland annat har svarat på frågor från communityn. Novell har även skrivit ett öppet brev till communityn som förklarar en hel del. Bilda dig sedan en egen uppfattning.
 
En del felaktigheter förekommer också här på portalen eftersom de som skriver översatt material från Groklaw. De flesta besvaras om man läser igenom FAQ:n.
 
Ur: Open Letter to the Community from Novell

 • We have stated our commitment to use our own software patents to protect open source technologies. more +
 • We have spoken out against EU legislation that would liberalize the standards for granting software patents. more +
 • We offer indemnification to our Linux customers accused of intellectual property infringement. more +
 • We have teamed with the United States Patent and Trademark Office and other industry leaders to reduce the issuance of “bad patents” in the software area. more +
 • In 2005, we co-founded Open Invention Network (“OIN”), “an intellectual property company that was formed to promote Linux by using patents to create a collaborative environment.” Novell's substantial contributions to OIN were made to benefit not only ourselves, but also other Linux vendors, distributors and developers, and anyone else willing to commit not to assert their patents against Linux. more +

 

Mikael Sundmark

sundmarks bild

Läs FAQ fråga Q4 eftersom frågan där besvaras av Novell.

 

Mikael Sundmark

marwals bild

Det finns säkert massor av åsikter och "fakta" kring Novell och Microsoft. Jag känner mig själv väldigt kluven och rätt konfunderad. Dessa känslor lägger sig inte till ro för att någon pekar med hela handen och visar var sanningen finns. Snarare tvärtom.

  När jag valde bort Microsoft och vände mig mot Linux upplevde jag att det steget markerade en viktig vändpunkt i mitt liv. Det var inte bara vad jag gick ifrån : kommersialism; amerikanisering; tvång; en känsla av att internet stals ifrån mig av intressen som ville poppa upp webbfönster och spåra mina sökningar för att presentera riktad reklam.

   Även jag har lagt till Google-ads på min webbsida. Tanken var att skildra ett försök att tjäna pengar på en webbsida. Vad händer om jag lägger all min energi på att vara en streber som... well, det höll en halv vecka. Jag har inte orkat följa upp det men senast jag gick in på google/adsense hade jag tjänat 15$. Det lär dröja till 2009 innan jag kan kvittera ut Googles 50 klingande silverdollar och sedan hänga mig i närmsta olivträd (eller hur fan det nu var).

    För mig hör marknad och Internet inte ihop! Tänker man efter så inser man att det är marknaden som ligger bakom VARTENDA otyg man kan drabbas av därute. Bakom varje spam, pop-up, adware sitter det en gnidare i svart polo och tvinnar sitt jazzskägg i klöv. Porrsidor till förbannelse vars drivkraft är marknaden juckande i arslet. Marknaden har inte alltid rätt! Webben skulle vara så mycket bättre - så mycket mer utan marknaden.

     Så när Novell låter sig slickas upp i brygga av Microsoft, har jag svårt att instämma i jublet.

     jensos bild


     Det förekommer mycket rykten, feltolkningar och spekulationer på Groklaw

     *Alla* rellevanta länkar finns på Groklaw. Inklusive till Novells förklaring.
     Inget har utelämnats, vad jag kan se.
     Bara den här tråden, tyder på den irritation och missnöje som råder.
     Vilket Novell borde ta till sig. De har trampat rakt i klaveret.
     Men vågar inte stå för det.

     /Jens
     ---
     Registered User # 259689 http://counter.li.org
     Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
     withdrawal.
     You don't expect him to quit cold turkey do you?

     ---

     Registered User # 259689 http://counter.li.org

     Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?