Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntus övergång?

Jag har under en tid nu kört (K)ubuntu och känner att jag vill gå över till än mer kanske avancerad dist. Frågan är då om Debian är det rätta ? Trivs riktigt bra med Adept som pakethanterare och Debian använder det väl också(?) Testade SuSE lite det gick inte alls med den pakethanteraren, förmodligen för att jag är van vid adept.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

lundatoks bild

Vad lägger du i begreppet mer avancerad dist?

Vill du ha mer, fast av samma är väl Gentoo nästa steg. Debian-baserad hantering av paket, fast man bygger dom från scratch när man installerar. Ger en bra bild av hur ett linuxsystem faktiskt fungerar.

Lite opolerad yta kanske.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

margus bild

Det beror på. Är det något speciellt du saknar i Ubuntu? Är det något i användarvänligheten som begränsar dig? Är målet att lära dig mer om linux eller är det någon speciall funktion du vill åt?

Kristians bild

Givetvis ska du inte lyssna på sådant skitsnack. Det är därför jag gillar LP, här är stämningen rätt lugn och avspänd, och "nördfaktorn" är låg. Det är en bra grogrund för samarbete och gemensamt lärande.

Jag "växte upp" i Debian och körde Debian testing under ett och ett halvt år. Jag trivdes väldigt bra med den och allt funkade. Sen testade jag Ubuntu och insåg att den halva dag jag alltid fått lägga ner på en nyinstallerad debian desktop resulterade i nästan precis det som ubuntu kom med förinstallerat. Sen märkte jag att de paket jag i Debian fått bygga själv, som mplayer, mozilla-mplayer osv, osv. redan fanns färdiga i ubuntus repositories. I början är det jättekul att bygga upp ett system ifrån grunden och inse hur allt funkar, men har man gjort det några gånger så tröttnar man. Nu vill jag bara ha ett system som "funkar" och Ubuntu fyller mina behov mer än väl.

Om du skapar minst två partitioner så kan du ha ett stabilt och fungerande system på den ena, och en "experiment"-dist på den andra. Då kan du lära och testa i lugn och ro.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

beowulfs bild

Jag gick över till Debian från ubuntu, det kändes skönt att göra. Fördelen som jag tyckte med ubuntu var att det fanns hjälp att få överallt, om man nu behövde det. Bara till att google på det så dök det upp hur många how-to som helst.

Jag har svårt att lämna apt och har aldrig trivts med någon annan dist direkt heller. Första gången jag provade debian så trivdes jag direkt. Du körde Kubuntu såg jag också. Jag kör debian med KDE och det är hur mysigt som helst och lättfixat.

Fast som övriga skriver, byt för att du själv vill, inte för att de där andra trollen tycker det.

fsns bild

Pröva Fedora. Industrial strength Linux. Finns numera med apt-get, yum och en drös andra pakethanteringssystem. I'm a proud Red Hat/Fedora user since 1997.
 

Eller så gör du som du vill. Linux är Linux, oavsett vem som paketerade det.

rioroberts bild

När jag inte fick igång varken slackware eller orkade hämta hem Debian, så försökte jag ännu en gång ge SuSE en ny chans. Jag antar att jag inte gillar SuSE, det känns liksom tungt för datorn på något sätt mycket grafiskt. Och på tala om Yast jag gillade verkligen inte det. Men som jag brukar säga handlar mycket om vad man är van i. Och blev lite små irriterad i SuSE att kommandon som reboot - halt.. command not found :S

fredentofts bild

På vilket sätt är portage debianbaserad?
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

rioroberts bild

Men då byter jag då. Vill testa en ny dist Smile .. Frågan är bara Gentoo eller Debian. ? hmm... får se.

rioroberts bild

Shit, Debian är ju på 3 st dvdskivor.. mitt gamla kubuntu låg på en cdskiva.. och sedan fick man uppgradera det några 100 mb.. men 3*4,7 = ca 14 gb.. vad kan det vara så tar så mycket jämfört med kubuntu? Antagligen har det väl med att Debian har fler förinstallerade paket. Kubuntu hade inte precis jätte många program från början.

UPDATE: Nu tvingas jag installera om ett mitt linux så jag antar att det får bli en ny dist nu.. anledningen är att något krachade när jag uppgradera till Feisty Fawn.. ungefär i mitten, och nu startar det inte längre.. Sad

fredentofts bild

reboot och halt är ju kommandon som en användare inte ska köra. Sådana kommandon ligger i /sbin och /usr/sbin och dessa sökvägar ligger inte med i standardPATH för vanliga användare i SUSE. Kör sudo -s eller su - för att bli root så har du dem där.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Kristians bild

Det räcker med att plocka hem första debian-skivan, eller rent av en netinstall http://www.debian.org/CD/netinst/ (plugga i nätsladden tills du får ordning på ditt wlan).

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

rioroberts bild

Nej men det känns liksom som om folk skrattar åt än när man säger att man kör Ubuntu. Har dåliga minnen på bbs.linux.se .. "KÖR DU BABY-LINUX!!??, kör slackware blablabalbalbal" ja så kunde det låta ibland. Men Gentoo sa du? Vad jag vet av det är att det kompilerar allt när det installerar sen inget mer. Men Debian ska väl va så att säga fadern till Ubuntu, eftersom Ubuntu är baserat på Debian, så Debian måste väl vara mer likt Ubuntu än Gentoo?

lundatoks bild

Jag har för mig att algoritmen som styr portage och dess dependencies är lånad från Debian.

--
MöLUG
Distribuerat författarskap

Varför inte testa båda lite snabbt så du får känn på hur dom fungerar.
Det är ju inte så svårt att byta och när man väl gör det så kan man testa lite olika.
Det är svårt att veta vad man gillar innan man testat.
Debian, gentoo och slackware är alla lite mer krävande distar men svårt vet jag inte om jag tycker att det är.
Men dessa är inte för alla användare, man ska ju trivas med och inte bara vara "tuff".

joels bild

du kan ju också pröva archlinux

Arch och ubuntu linux is the thing

battras bild

Arch Linux kanske kan vara nåt. Jag läste om det på ubuntuforums i avdelningen om "other distributions" där flera ubuntuanvändare uttalade sig om sina positiva erfarenheter av det.
Jag körde det parallellt med Ubuntu ganska länge, men nu kör jag bara Arch, fast jag kan nog komma tillbaks till Ubuntu då och då, speciellt när jag ska installera Linux snabbt och problemfritt på en ny dator.

jensos bild

Som ett bra alternativ, till både Debian och Slackware är CRUX.
Betydligt besvärligare, att installera än dessa. Men lönar sig.
http://crux.nu
Portssystemet är en dröm, att arbeta med och extra verktyget prt-get.
Manualen är ett måste, att ha framför ögonen. De första gångerna.
Vill du ha Debian, bör du uppgradera till Lenny. Etch är rätt föråldrad.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

rioroberts bild

Nope, på grund av många stannade hämtningar av Debian så försöker jag ännu en gång få in slackware på den. Men när jag går in och ska installera säger den att det inte finns några partioner som är av typ linux och att jag ska in i cfdisk.. visst jag gick in där sökte på någon guide på slackwareforumet, och gick efter den och så när jag väl skrev partion table till disken och skulle installera så klagar den fortfarande på att det inte finns några diskar.. och jag vet helt säkert att jag har gjort rätt. Den borde ha sett mina gamla kubuntu partioner.. :S .. det gjorde den på laptopen iallfall.
EDIT: skapar en helt ny tråd om felet i slackware kategorin..

znarkens bild

Testa med netinstall cd.
Den ligger på enbart en cdskiva, ca 100 mb stor

rioroberts bild

Där lärde man sig något nytt Smile skysst

rioroberts bild

Here we go Smile Debian installerat Smile verkar riktigt kalas xD. Frågan är bara jag hämtade hem firefox det första jag gjorde... hittade det inte någonstans under Applications, skrev firefox i terminalen och märkte då att den startade något som hette Iceweasel!? Såg ut exakt som firefox... men som sagt hette iceweasel och hade en ikon med istema istället för eld.

Och så en fråga till.

sudo vim /etc/vim/vimrc
robert is not in the sudoers file. This incident will be reported

Huh !?

jonasbjorks bild

Bry dig inte om vad andra säger. Kör den dist du gillar, och inte den du "borde" köra.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mantonos bild

Gentoo är ett väldigt trevligt OS, men sådana männsikor skall du inte lyssna på. Är du nöjd med Ubuntu så tycker jag du skall köra det, sen är det ju förstås inte förbjudet att prova nya saker av ren nyfikenhet.

----------------------------
Öppna format

----------------------------

Öppna format

margus bild

Du skall alltså byta dist för att få högre anseende bland dina polare? Det är inte dist du skall byta, det är umgänge.

fredentofts bild

... http://www.gentoo.org/doc/en/faq.xml#differences så känns det mer som det är baserat på ports.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

kimjohanssons bild

Jag kör ubuntu nu. Men jag har använt slackware, och ibland tycker man väl lite sentimentalt att man borde gå tillbaka, men varför krångla till det för sig? Ubuntu är lika mycket linux som vilken annan distribution som helst.

Att jaga det perfekta systemet kanske är kul i sig, men man måste ju få tid över till att använda datorn också.jensos bild


Nej men det känns liksom som om folk skrattar åt än när man säger att man kör Ubuntu.

Det är nog ett fåtal, vilka skulle skratta åt dig. För att du kör Ubuntu på bbs.linux.se. Tala om vilka som tråkar dig, för någon av moderatorerna. Så hanterar de den saken.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

marwals bild

Jag installerade debian via jigdo från en ubuntu-installation en gång. Det tyckte jag var snabbt och smidigt. Bandbredden utnyttjades fantastiskt bra och jag laddade ner på maxfart hela tiden.

marwals bild

den heter iceweasel i debian.

EDIT: Såg att du redan märkt det.

Ang sudoer så blir du root genm ett su (du angav root-lösen vid installationen) eller genom att lägga till din anv i sudoers (om du vill ha det som i ubuntu)

fredentofts bild

Så sant som det är sagt!
Trivs du i Ubuntu så kör Ubuntu.
Är du sugen på att testa nåt annat så gör du det, men inte bara för att nån annan tycker att ditt val är fel.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

fredentofts bild

Och för lägga till dig som "sudoer" gör du så här:
För att bli root kör "su -" och ange rootlösen, sen kör du som root "visudo" som öppnar /etc/sudoers i din standardeditor.
Det är viiktigt att inte öppna filen /etc/sudoers direkt i en editor, eftersom du då riskerar att spara en korrupt konfiguration, men visudo gör en kontroll av filen innan den sparas ner så att konfigen är syntaktiskt korrekt.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

rioroberts bild

Har inget umgänge med dem på bbs.linux.se ... :S Wink

jensos bild


men varför krångla till det för sig?

Vad skulle vara krångligt och ta tid?
Oavsett vilken distribution, som används har man tid över till annat.
Spelar ingen större roll, om jag kör Slackware, CRUX eller Debian.
De distributionerna ger mig snarare tid över till annat.
Det är enbart i inledningen, det är lite mer arbete. När det är klart så... Wink

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

lundatoks bild

rioroberts bild

Aha.. Debian är riktigt mysigt ju Smile

Bara det att vim är helt lustigt :S Trycker jag med pilarna så skriver den ut massa D A E F o.s.v och använder jag så flyttas endast markören.. vad kan felet vara ?

Kristians bild

Blir man någonsin "klar" med sitt system?

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

Kör vimtutor så får du en guide i att använda vim.
du avslutar guiden med :q

jensos bild

Alltid en bra start, är att läsa på.
http://vimdoc.sourceforge.net/

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

rioroberts bild

Nej nej, vim kan jag nu rätt så hyfsat. Det var något lut med keyboardlayouten, så när jag redigerade vimrc råkade nog lite grejer hända men jag har dragit in min gamla vimrc från ubuntu så nu funkar det.
Jaja jag ser denna tråden som avslutat nu. vim funkar, åäö fungerar i java och terminalerna (vilket jag har haft ett stort problem med), netbeans funkar, GNOME verkar riktigt skysst. Och för att inte tala om Debian Smile Tack för hjälpen. Extra stort tack till Kristian som tipsade om netinstall, funkade ju fin fint.

abergmans bild

Den dagen du tröttnar på Debian, så hör av dig så ska jag hjälpa dig köra gentoo. Det är mysigt att kompilera källkod är som en neverending lägereld.

 

 

rioroberts bild

Låter spännande det med.. Har ju bra support om det skulle gälla Gentoo, programmeringsläraren på skolan kör Gentoo Smile