Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Microsoft kastar handsken

Microsoft har nu gått ut med siffror på hur många patent som missbrukas av de vanligaste fria mjukvaror som medföljer en standard distribution. De säger ännu inte specifikt vilka program det rör sig om.

He says that the Linux kernel - the deepest layer of the free operating system, which interacts most directly with the computer hardware - violates 42 Microsoft patents. The Linux graphical user interfaces - essentially, the way design elements like menus and toolbars are set up - run afoul of another 65, he claims. The Open Office suite of programs, which is analogous to Microsoft Office, infringes 45 more. E-mail programs infringe 15, while other assorted FOSS programs allegedly transgress 68.

Hela artikeln om Microsofts FOSS strategi och bl.a Moglens till den finns på cnn

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

misiu_mps bild

"Du har stulit nåt från mig men jag berättar inte vad...
Gå till fängelse..."

jensos bild

Så går det, om man gör affärer med Microsoft. Tror nog att affären med Novell, öppnade upp det hela. Vilket många tidigare, har påpekat.
Att så skulle ske.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

christianengstroms bild

Även IDG rapporterar nyheten:

Microsoft kräver betalt för öppen källkod

Microsoft sägs vilja ta betalt från programföretag inom öppen källkod. Kraven från Microsoft handlar om 235 fall patentbrott. Det uppger toppchefer på Microsoft i en intervju med tidningen Forbes.

Brad Smith, som är Microsofts juridiska ombud och Horacio Gutierrez, som är chef för intellektuell egendom, säger till tidningen att företag inom öppen källkod bryter mot 235 Microsoft-patent. Därför vill Microsoft att distributörer och användare av öppen källkod nu börjar betala royalties.

Läs mer hos IDG

turbokapitalists bild

Mjukvarpatent gäller INTE i europa hur rolig det än är att som 51:ste delstaten diskutera amerikanska lagen som det var giltig.

jonasbjorks bild

Red hat har patent, Statement of Position and Our Promise on Software Patents, IBM har patent IBM joins Open Invention Network, promoting Linux, Novell har patent Patent Policy. Se Open Invetion Network där dessa företag har sagt att de inte kommer använda sina patent mot Linux. Se också Novells syn på mjukvarupatent i Europa: Novell Statement on Proposed European Union Software Directive Changes där vi bland annat kan läsa: We believe that the current system in the European Union has served the industry, the individual Member States and Novell well, and generally promotes innovation and competition in the industry. Accordingly, Novell does not see the need for the proposed changes to the current system.. Det finns massor att läsa om företag som använder sina patent FÖR Linux och inte MOT Linux. Vi lever i en värld där mjukvarupatent existerar i USA, vi kan inte säga att vi skiter i den världen utan får anpassa oss till den verklighet vi befinner oss i. Skall vi då inte hjälpa de företag som väljer att använda sina patent för att skydda Linux? Jag vet inte, jag är bara trött på dessa eviga diskussioner som får oss i Sverige att framstå som en delstat till USA.. Jag hoppas, och tror, att Sverige fortfarande är en fristående nation.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

distens bild

Jag är inte så hemma på det där med patent men Groklaw hade en intrssant artikel om just det här.
----
folding@home

alberts bild

Det här var verkligen allvarligt. Som tur är så är det inte så fantastiskt många patent på Linuxkärnan. Arbetet att kringgå patenten blir i alla fall överkomligt den dagen Microsoft behagar tala om vilka delar det handlar om. Antagligen kommer det bara ta några timmar innan saken är åtgärdad. Att åtgärda GUI-program och bibliotek (GTK+/Qt) blir knivigare.
 
Verkligen ett "genialiskt" PR-stunt-trick av Microsoft det här. Nästan i paritet med SCO för ett par år sen. Förhoppningsvis blir det här spiken i kistan för Microsoft.

poka64s bild

Lite mer information om vilka patent det handlar om går att läsa här

iaidokas bild

Å andra sidan så har Microsoft patenterat saker rätt vilt utan att låta sig hindras av att det redan varit i bruk i andra tillverkares produkter. Så det är svårt att säga hur många av de där patenten som är riktiga, och hur många som inte håller en närmare granskning.

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

hellstroms bild

Kan man göra så? För mig känns det som att det är samma sak som att levis skulle säga att diesel inte fick göra några jeans. Bara för att levis var först och tog patent på jeans. helt absurt!!
känns som att win har patent på allt...
har win patent på kärnan, men linux använder väl inte samma kärna, vad jag har förstått.
Bryter inte mac mot samma regler då?

_____________________________
du älskar frihet mer än guld,
för frihet följer ära

_____________________________

frihet är att kunna göra det du vill

trappskis bild

Jag hoppas att det aldrig kommer ändras heller. Mjukvarupatent är helt uppåt-väggarna. Copyrigt javisst men inte Patent.
Vad är det man patenterar liksom. Kodsnuttar, ettor och nollor?
Det finns liksom ingenting substantiellt att ta patent på.
______________________________________________________________
(X.x )
(/¯¯\) (")_(") Kill the damn bunny before it's too late!

jonasbjorks bild

Du sprider rätt mycket skit runt omkring Novell. Läs på lite innan du börjar tycka en massa saker. På Novell Linux Indemnification Program kan du läsa:

  * Indemnification is offered for copyright infringement 
claims made by third parties against registered Novell customers who 
obtain SUSE Enterprise Linux Server 8, SUSE Linux Enterprise Server 9, 
SUSE Linux Enterprise Server 10 and/or SUSE Linux Enterprise Desktop 
10 and who after January 12, 2004 obtain:
     o Upgrade protection; and,
     o A qualifying technical support contract from Novell or a 
participating Novell channel partner.
  * To obtain the benefit of Novell's program, customers must accept 
the program terms and conditions.

All information om indemnification program kan du se här: Novell Linux Indemnification Program. Red Hat har liknande skydd för sina kunder i Open Source Assurance. Tycker du att det är orättvist att de skyddar enbart sina egna produkter kan du dra en parallell till bilindustrin (brukar vi inte göra det?). Låt oss säga att du köper en Volvo, den fungerar inte som den skall - går du till SAAB då? Tycker du att din dist också borde ha det här skyddet? Var på den som skapar din dist, gnäll inte på att andra har det! Det Red Hat och Novell säljer är trygghet. Till exempel tryggheten att veta att jag kan köra SUSE Linux/Red Hat i min organisation utan att bli stämd för en massa saker, jag kan fokusera på det jag är bra på - min verksamhet. Jag betalar för SUSE Linux Enterprise Server, jag ser det som en försäkring. Vad betalar företaget i andra försäkringar? Mitt företags ansvarsförsäkring är betydligt dyrare än mina SUSE Linux servrar är, varje år. Lite mer för dig att läsa Open Letter to the Community from Novell (klicka på länkarna också) och Novell and Microsoft Collaborate FAQ. Och du, mjukvarupatent existerar inte i Europa.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jensos bild


Jag vet inte, jag är bara trött på dessa eviga diskussioner som får oss i Sverige att framstå
som en delstat till USA.. Jag hoppas, och tror, att Sverige fortfarande är en fristående nation.

Tja..!
Vi lever väll inte i ett vakum?
Kom ihåg Bodströmaffären. RIIA uppvaktade Bodström och vad det medförde, kommer säkert alla ihåg.
Sverige är ingen liten avskärmad ankdam. Även om en del, tycks tro det.
Så det det här nya påhoppet, från det globala företaget Microsoft.
Med en budget som vida, överstiger sveriges.
Så det är *absolut* något, till att ta på allvar.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

mindlights bild

Okej. En patentstrid lär kosta hundratusentals dollar när Microsoft drar igång ett batteri av advokater.

Du vet att du har rätt och inte missbrukar deras patent men har du råd att bemöta dem i rätten?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Men låt oss nu säga att du ägnar 10 år av ditt liv...8 timmar om dagen... på att utveckla ett botemedel mot cancer.
Alla dina besparingar går åt men slutligen är du där med en serieproduktion av piller som botar cancer.

Hur ska du tjäna pengar på det om jag, som redan har all utrustning och alla distributionskanaler, kopierar ditt piller och säljer det för näst intill bara produktionskostnaden?
(Jag räknar med att sälja miljarder piller första året så 1kr vinst per burk är en helt okej vinst för mig totalt och någon större kostnad för produktionen har jag inte då min utrustning helt eller delvis redan är betald sen tidigare projekt).

Tanken med patent är att skydda innovationer, uppfinningar, men i vanlig ordning så kan man konstatera att så fort där kommer ett system för något så växer det upp "parasiter" som livnär sig på systemet eller utnyttjar det på annat sätt än grundtanken.
Detta är en naturlag.

Ps. Microsoft har inte patent på att ha en kärna men de kan typ ha varit först med att komma på ett smart sätt för minnehantering som minskar cpu-belastning med 30% (OBS! Påhittat exempel) och för att komma på det har de plöjt ner några miljoner dollar i ett forskningsprojekt.
Klart som korvspad att de vill få tillbaka sina pengar (och mer än så... vi lever ju i en värld där man gärna tjänar pengar och inte tvärt om) och inte bjuda sina konkurrenter på gratis problemlösningar.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

turbokapitalists bild

Novell Linux Indemnification Program i länkan ovan handlar om upphovsrätt (d v s Copyright). Patent är en hel annan sak.

MS och andra hot mot den friamarknaden vil gärna att de två begreppen blandas ihop.

jonasbjorks bild

Fastställdes det att det var Bodström som initierade tillslaget mot Piratebay på uppdrag av RIAA? Isf, har du källa? Jag tycker du målar upp en väldigt mörk bild av den verklighet vi befinner oss i. Jag tycker inte det är så illa (världen alltså).

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Då var det dags igen.
Skrämseltaktiken från Microsoft.
Som alltid så är det bra att skapa oro och rädsla för en produkt man inte vill att någon ska använda.
Det kommer aldrig komma till en stämning.
Och det kommer aldrig specifieras vad som exakt bryter mot deras patent.
Om det skulle ske skulle många patent ogiltigförklaras pga "prior art" därför kommer det aldrig så långt.
Men att skapa rädsla, osäkerhet och oro för en produkt har dom mera att vinna på.
Och sist det var en sådan kampanj så sas det att om microsoft kan bevisa att något bryter mot deras patent och vilket patent det gäller så kommer koden att skrivas om så den inte bryter mot patentet.

lundatoks bild

Senaste siffran jag hörde var att det kostade $75 000 att försöka bestrida ett patent.

--
MöLUG
Distribuerat författarskap

jensos bild

Ja jonas det finns det. Fast det var inte RIIA utan MPAA.
Det var SVT som avslöjade och körde storyn.
Bodström KU-anmäld efter sajtstängning
SVT
Men nog om det. Just nu är det viktigaste, att få till ett bra svar.
På microsofts anklagelser. Arbetar på det just nu faktiskt.
Förhoppningsvis blir det bra och att olika föreningar, vill skriva under på det som sägs.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

mindlights bild

Microsoft skiter nog i vad du gör efter du har betalt licensavgifterna för deras teknik.

(Ja, du kan inte ta någon annans innovation, använda den tills du blir upptäckt och sedan bara byta system. Klart som korvspad av de som står bakom innovationen vill ha betalt för sitt arbete som du, enligt dem, nyttjat utan deras tillåtelse.)

Men visst. FUD fungerar fortfarande i många läger och hade Microsofts advokater kommit och knackade på min dörr så hade jag nog gjort ett övervägande:
10 års rättslig process med risk för att få stå för licenskostnaderna, mina och deras advokatkostnader... eller bara betala licenskostnaderna.

Men men... Microsoft är chanslösa.
Novell har ju lovat att slå på alla som hotar open source som ingår i deras dist.

Så grabbar... In med eran kod i Suse så ni har ett bra skydd.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

DÅ vet vi ju vad SCO-affären kostar redan med andra ord.

$75000...som hittat.

Det handlar inte bara om att bestrida ett patent... det handlar om att orka och ha råd att bemöta alla Microsofts påhittiga advokaters försök att rycka mattan du står på.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

turbokapitalists bild

"Senaste siffran jag hörde ..."

Låter lite för billigt. Menades krugerand och inte dollar?

Siffrorna jag hörde från snart tre sedan var ungefär $4 000 000 USD att häva ett enda mjukvarpatent.

Varken särskild många privata eller företag har 4 000 000 (~ 40 000 000 SEK) liggande lös en sånt summa för att inte tala om arbetstimmarna anställda kastar i havet på grund av rättegången.

Tur är att det här MS-patentangrepp gäller inte sverige.

Förresten:

Ravicher added that he feels Microsoft's customers are more at risk of being sued for patent infringement than those who use open-source.
"Not a single open-source software program has ever been sued for patent infringement, much less be found to infringe, while proprietary software, like Windows, is sued and found guilty of patent infringement quite frequently,"

fredentofts bild

Och eftersom det är fastställt, var finns då artiklar om en fällande dom? En anmälan/anklagelse är inte detsamma som att det verkligen hänt.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

lundatoks bild

Redhat har samma utfästelse, blir du stämd för att ha använt mjukvara i RH så står dom för kalaset.

--
MöLUG
Distribuerat författarskap

lundatoks bild

Siffran $75000 är för att patentverket ens ska titta på din ansökan, det innefattar inte advokatkostnade och what not.

--
MöLUG
Distribuerat författarskap

jensos bild

Nä det blev ingen fällande dom. Men SVTs serie om det, är minst sagt övertygande. De bevisade att det hade förekommit oegentligheter.
Som var minst sagt grova. Det var många artiklar, om det på SVT förra sommaren.
Riktiga dokument och uttalanden, från både MPAA och USAs ambassad.
Om villka kontakter som förelegat och hur hjälpsam departementet och Bodström varit.
Dessutom var lobbyisten, en gammal klasskamrat till Bodström.
Det som inte kunde påvisas i utskottet, var att det var ett direkt ministerstyre.
Trots diverse samtal, mellan departement, åklagare och polis.
Det går säkert att hitta, samtliga artiklar på SVT.
Samtliga TV inslag finns åtminstone.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

jonasbjorks bild

Så om jag anmäler dig för brott och gör ett tv-program om dig och ditt samröre med den columbianska maffian.. Domstolen finner dig oskyldig, men du är ändå skyldig? Anser du öht att vi behöver ett rättsväsende i Sverige, om vi ändå klarar av att döma "brottslingarna" själva? I bodströms fall var det nog inte ens till domstol, men du förstår vart jag vill komma..

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jensos bild

Förstår mycket väl, vad du säger Jonas. SVT kunde bevisa hela förfrandet.
Dokument, telfonkontakter och personliga kontakter. Det som diareiefördes vill säga.
Enligt KU kunde dock inte ett *direkt* ministerstyre påvisas.
D.v.s. Lägga sig i ett enskilt fall.
Emedan det även är beroende på, hur mottagaren uppfattar sakfrågan.
Även om det enskilda fallet, diskuterades *direkt* mellan berörda parter.
Vilket gjordes, i just det fallet. Åklagaren ville först inte, att en husransakan skulle utföras och åtal väckas. Men ändrade sig, efter kontakter med justitiedepartementet.
Vilket SVT bevisade, att det hade inträffat.
Närmare ett ministerstyre än så, går inte att komma. Utan att fällas.

/Jens
---
Registered User # 259689 http://counter.li.org
Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI
withdrawal.
You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?