Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Red Hat släpper teckensnitt motsvarande Windows core fonts under GNU GPL

Microsofts klassiska teckesnitt "Arial", "Times New Roman", "Courier New" osv. är sedan många år en defacto standard på internet. Det är inte svårt eller olagligt att installera dem på en GNU/Linux-maskin men fonterna är fortfarande propritära och ägs av Microsoft. Allmän distribution eller modifikation av fonterna är inte tillåtet, vilket gör att de inte kan medfölja huvuddelen av världens GNU/Linux-distributioners grundinstallation.

Detta är något som Red Hat och ett antal partners vill råda bot på, då de nu lanserar "metriskt" motsvarade teckensnitt under GPL (med tillägget att GPL-licensen inte påverkar dokumenten de används i).

Redan finns "Sans" (motsvarighet till Arial, Albany, Helvetica, Nimbus Sans L och Bitstream Vera Sans), "Serif" (motsvarighet till Times New Roman, Thorndale, Nimbus Roman, and Bitstream Vera Serif) och
"Mono" (motsvarar Courier New, Cumberland, Courier, Nimbus Mono L, och Bitstream Vera Sans Mono) tillgängliga att ladda ner. Mer är att vänta inom och till hösten ska en komplett fauna av teckensnitt finnas tillgänglig för fri distribution.

http://linuxhelp.blogspot.com/2007/05/metric-equivalent-of-microsoft-fon...
https://www.redhat.com/promo/fonts/