Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Den första "extondisten" för AMD64 arkitekturen - DebEX-Xubuntu

DebEX-Xubuntu baseras på Debian och Xubuntu Feisty Fawn 7.04 - den slutliga versionen. Du kör systemet som root/superuser. Enklast så - tycker jag. Du kan dock alternativt köra DebEX-Xubuntu som den vanliga användaren ubuntu, vilket också alltså är standard i Ubuntu/Xubuntu. Det alternativet finns med för att blidka mina kritiker på Linuxportalen. (D v s de som inte gillar att DebEX-Kubuntu bara kan köras som root). Jag har lagt till programmen OpenOffice.org 2.2, aMule 2.1.3 (fildelning), Scribus 1.2.5, aMSN 0.96 och Xmms/Mp3-stöd. Skrivbordsmiljön, systemspråket och så gott som alla program är på svenska. I Xubuntu används skrivbordsmiljön Xfce (4.4) till skillnad från i Ubuntu där Gnome är standard. Vidare: NTFS-skrivbarhet och anpassning för trådlös uppkoppling. Kernel: 2.6.20. Systemet kan lätt installeras till hårddisk (av den som så vill). Klicka HÄR om du vill se hur DebEX-Xubuntus skrivbord ser ut. Läs mera HÄR. Ang. rubriken: AMD64 kallas alltså 64-bitars processor-arkitekturen från AMD. "Jubileum": DebEX-Xubuntu är den 40:e extondisten. Det systemet (och således 39 andra) kan hämtas gratis på LINUX.EXTON.NET.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

david.anderssons bild

Exton skriver: "Du kör systemet som root/superuser. Enklast så - tycker jag."

Om du som läser ovanstående är nybörjare på linux, var vänlig följ inte ovanstående råd. Du ska alltid ha en vanlig användare i systemet, med t.ex ditt förnamn, som du använder till allt utom systemunderhåll. Genom att använda sudo, eller de grafiska verktygen för att göra systeminställningar, så behöver du aldrig logga in med rootlösenordet och ditt system blir mycket säkrare.

(Om du som läser ovanstående är erfaren linuxanvändare så vet jag att du inte följer Extons råd. Han har skrivit samma sak om DebEX-Kubuntu. Det är nåt konstigt med det här. Exton är ju ingen nybörjare.)

extons bild

LINUX.EXTON.NET - Boot- och körbara linuxskivor på svenska

david.andersson!

Bara för att rätt ska vara rätt: I DebEX-Kubuntu blir du "som standard" inloggad som root. I DebEX-Xubuntu blir du först inloggad som den vanlige användaren ubuntu, men kan lätt ändra till att köra systemet som root. (Om du sedan väljer att installera något av systemen kan du givetvis välja att alltid logga in som vanlig användare).

LINUX.EXTON.NET

Kristians bild

Jag håller helt med. På en live-cd kan det dock vara motiverat ifall den är tänkt att fungera som rescue-cd eller partitioneringsverktyg.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------