Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Amelia Nilsson ny ordförande i Svenska Linuxföreningen

På Svenska Linuxföreningens årsmöte den 26 maj 2007 valdes Amelia Nilsson, 22 år, till ny ordförande. Amelia kommer ursprunglingen från Skåne men har flyttat upp till Stockholm där hon jobbar som systemadministratör på Nordnet Bank. På frågan om varför hon kandiderade till styrelsen svarar Amelia:

- Jag har varit med i Svenska Linuxföreningen under ett par år och tidigare suttit i styrelsen. Efter att skolan var klar och min bok publicerade kändes det helt naturligt att kandidera till styrelsen för att fortsätta mitt arbete där.

Hon fortsätter: "Min bok Fritis Datorkunskap A är en lärobok för gymnasiekursen Datorkunskap A. Den är helt baserad på fria programvaror t.ex. Open Office och Mozilla Firefox. Boken är en del av projektet Fri IT i Skolan, mer info finns på www.fritis.se."

Privat använder Amelia linuxdistributionen ArchLinux, eftersom hon anser att den är liten, smidig och har en underbar pakethanterare. Hon bytte nyligen till ArchLinux efter att ha använt Slackware i tio år. Om hon använder Linux på arbetet svarar hon: "Tyvärr kan jag inte svara på frågan vilken dist vi använder på jobbet eller om vi använder fri programvara överhuvudtaget för allt sådant lyder under banksekretessen då jag arbetar på en bank."

Amelia tycker att det är viktigt att man fokuserar mer på ideologin bakom open source och fri programvara eftersom hon upplever att den försvinner i bakgrunden av de framgångar fri programvara har nu. Hon tycker också att skolorna ett prioriterat område, elever i skolan måste få lära sig att det finns andra alternativ än Microsoft.

På e-postlistan för Svenska Linuxföreningen har det den senaste veckan diskuterats ett namnbyte för föreningen, hur ser du på det?

- Jag har inte riktigt tagit ställning i frågan. Svenska Linuxföreningen beskriver inte riktigt vår verksamhet på ett bra sätt som det ser ut idag. Dock finns det negativa aspekter som alla föreningar och företag tampas med inför och efter ett namnbyte så det är något vi måste diskutera betydligt mer i föreningen.

Hur vill du att föreningen skall arbeta framöver?

- Jag vill att föreningen ska sprida mer ideologi för den är viktig, det är ideologin som är det vi älskar med fri programvara därför ska den inte glömmas bort. Jag ser även att det kommer lite fler medlemsträffar så vi kan knyta nya kontaker och stimulera kommunikation mellan användare, utvecklare, företag och skolor som använder Linux.

Den obligatoriska frågan: Hur upplever du att vara kvinna i en i övrigt mansdominerad bransch?

- Jag upplever det inte så illa som medierna ibland kan måla upp det. En och annan höjer väl på ögonbrynet och några blir helt överlyckliga för att det finns så nördiga tjejer, men på det hela taget tror jag inte det gör någon större skillnad. Det är ju kunskapen och intresset som är det viktiga i slutänden iallafall.

Hur tror du att man får fler kvinnor intresserade av IT?

- Vi måste avnördifiera IT. Det är inte bara nördar som pluggar IT. Jag har hört att det blivit mycket vanligare med tjejer med invandrarbakgrund på tekniska linjer så det har nog lite med hur man ser på IT att göra.

Vad tycker du om Linuxportalen?

- Jag gillar Linuxportalen, där är en hel del läsvärda nyheter, bloggar och kommentarer. Linuxportalens IRC-kanal med massa trevliga linuxmänniskor besöker jag dagligen och Veckan kadavro är ju bara underbar!

Amelia Nilsson
Amelia Nilsson, ny ordförande i Svenska Linuxföreningen

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

distens bild

Kul med den tjej som ordförande. Lycka till! Smile
----------
Play Ogg

Riktigt kul med en tjej som ordförande.
Men slackware i 10år och 22år gammal stämmer inte med min bild av tolvåriga tjejer och som linux var på den tiden.
Så lite fördomsfull är tydligen jag med.
Men kvinnor som syns och hörs är nog väldigt viktigt för öppen källkods program.
Så vi får bort nördstämpeln.
Så riktigt kul och hoppas hon kommer trivas.

kimjohanssons bild

och Veckan kadavro är ju bara underbar!

Man tackar Smile


dfss bild

Det är väl bara att önska lycka till då!

salmiaks bild

Om det är som man läser i nyheten och kommentarerna så är det förmodligen en mycket kompetent ordförande som blivit tillsatt Smile Trevligt, grattis och lycka till Smile

lundatoks bild

Stort grattis och lycka till!

--
MöLUG
Distribuerat författarskap

alberts bild

"Men slackware i 10år och 22år gammal stämmer inte med min bild av tolvåriga tjejer och som linux var på den tiden."

Hon kanske hade en storebror? Och så dåligt var inte Slackware. Jag körde det själv vid den tidpunkten, men böt till RedHat på grund av mystiska problem (som senare visade sig vara hårdvarurelaterade, antagligen dåliga minneskretsar).

mikaeljs bild

Linux var ju lite svårare än idag och många av dom som använder linux idag (ubuntuvågen) hade nog skrämts bort ganska enkelt. Personligen känns det som man behövde ett stort datorintresse för att komma in i linuxvärlden. Oavsett kön egentligen men med tanke på hur det länge sett ut så har det varit killar som haft det stora datorintresset. Och ett fåtal tjejer. Jag själv skulle nog inte fattat mycket av datorer när jag var 12 år. Det var iofs inte så vanligt med datorer 1987 Wink

kimjohanssons bild

Nej, jag har aldrig hört Dhakela nämna en storebror, däremot så har hon haft datorer sedan hon var typ... 6år gammal om jag inte minns fel.

Hennes flickrum lär ha varit full av allsköns hårdvara, däribland en IBM-server.


mauths bild

Eller pappa?
Min äldsta dotter är 15 och har använt linux i 12 år. Men hon tjatar om nåt nytt system som heter Vista eller liknande\ldots
Jag har försökt att visa hur fiffigt det är med latex när man ska skriva multipelintegraler men den tjejen har ju inga rimliga intressen.

-
Eller som Yoda säger: "Use the Yast, my young padawan"

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

1987 då var det ju amiga500 som gällde.
Den kodade man på när man var 12år.
Men då var datorer mycket mera en grabb sak.
Jag tycker det är kul att det försvunnit helt.

alberts bild

1987 hade jag också en c64, men när jag var 12 däremot, då hade jag en ZX-Spectrum 48k och höll på att plöja den här boken. Då kan du räkna ut att jag är ännu äldre än du är Smile

bittins bild

Min syrra är också 14 nu men hon kör Vista på sin Laptop hoppas säkerhetskopian av Vista inte funkar sen om jag installerar Ubuntu då jag drar till Dreamhack och lånar Laptopen

och alltid trevligt inte så många flickor i denna värld dock kör min syrra open suse 10.2 ibland 1 gång i månaden xD

marwals bild

Hennes flickrum lär ha varit full av allsköns hårdvara, däribland en IBM-server.
A regular Lisbeth Sallander

mikaeljs bild

Jag hade en commodore 64 som jag fick runt den tiden. Det var en välkommen grej i tillvaron som min mor sparat länge till. Min första intel pc kom först 1994. Och Linux kom in i bilden 1997, först redhat sen debian. Smile
-
Edit: Amiga har jag aldrig haft, och kodande kom jag inte i kontakt med förrän 96-97...