Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Adjö Xandros

Xandros har bestämt sig en framtid på e-soptippan. Företagets ledning har nyss undertecknat ett avtal i samma kontroversiella arten som Novell. Till skillnaden är att pengarna flyttar i en enda riktning, saknar så kallade kuponger bytes, och ingen överens om virtualisering.

Nu kan även de trögaste se hur viktig investering Debian har blivit.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

lundatoks bild

Nåja, så farligt verkar det ju inte vara... Wink


Update 2: Some of you are asking, Does anyone use Xandros? Here's the answer:

The Linux server software segment is dominated by Red Hat Inc. and Novell Inc.; Xandros' share of that worldwide market is so small that research group IDC doesn't track it. Xandros captured less than 1 percent of the desktop Linux operating system market in 2006, according to IDC, far behind big players like Red Flag Software Co., based in China, and Turbolinux Inc. in Japan.

I'm starting to wonder if this is just face-saving PR, after getting zonked by the GPL. Why would Microsoft care about a company this insignificant otherwise?

--
MöLUG
Distribuerat författarskap

therrys bild

Bara onördigt att sälja kopior av distrubitioner tex som Xandros aom är en kopia av debian.
När man kan få det gratis av Debian ..

Vad är skillnaden???--

one day we will become one

kanaljes bild

Yay! Automatisk översättning när den är som allra sämst.

turbokapitalists bild

Det är lite trist fast ofarligt att Xandros kommer att försvinna.

Eller rent sagt är det lite ofarligt i korta sikten. I loppet av ett kvartal blir den här ingen stor händelse. Xandros är numera mycket orelevant i sig själv.
I längden däremot, skapar en öppen marknad med ett flertals aktiva deltagare utveckling och vinst. Då en trillar bort öker risken. Fast i just denna fall, Ubuntu syns att ta upp skilnaden och lite till.

Att Xandros försvinner är nu en tidsfråga bara.

Bläcket har hunnit torka på Novel-M$ avtalet och nu kör Novell med kraftig förlust. Xandros fick inte lika gott.

Spexet på atlantens andra sida bör stå för en klar signal att samtliga som kör operativsystem och programvaror i tjänst kan pressa PRV att skarpa sig lite i frågan om mjuvarpatent eller inte. Just nu PRV verkar tänka sig i den 51:ste delstaten där mjukvarpatent präglar istället för ett suverän land inom EU där EPC (1972) nämligen förbjuder sånt larv.

jonasbjorks bild

Ja du, läs på lite. Xandros är, för att nämna en sak, betydligt enklare att få igång än Debian GNU/Linux. Kanske är det en anledning? Samma anledning som varför Ubuntu tar massor av användare.. Användarvänlighet i form av att "saker fungerar" är alldeles för underskattat hos elitistiska linuxanvändare.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

aarnes bild

Tja, gratis är gott i alla lägen??
Trött man blir på alla kommentarer om varför alla alltid måste välja gratis alternativen. Lägg ett nickel och rädda det du tror på istället.. Har betalat för min linux kopia (inte Xandros) de senaste åren då jag trivs med den och vill att den ska leva kvar. Om någon väljer att betala för en schysst paketering mm så tycker jag det är bra. Varför betalar du för din hamburgare, när det är gratis att bita sin lokala ko i ryggen..
Free as in free speech!
(Fast i linux världen menar man väll "Free as in free leech")

Dock återstår väll att hålla med kommentaren som stänger debatten:
Bye bye Xandros!

Bli inte en Arne!!

Bli inte en Arne!!

jonasbjorks bild

Antar att M$ skall vara Microsoft, gillar inte den skrivningen av dem dock. Känns lite fjortis över det. Menar du att Sverige skulle vara den 51:a delstaten till USA? På vilka grunder? Jag väntar med spänning på att se när Cannonical tecknar ett liknande avtal med Microsoft som Novell, och nu tydligen Xandros, gjort. Kanske får ubuntianerna att tona ner sitt sekt-budskap.. Och just ja, en sak jag inte förstått, om man inte gillar landet man bor i, varför flyttar man inte till ett annat land? Turkiet har väl till exempel inga upphovsrättslagar fortfarande? Eller har de fått igång sådana? Det är rätt varmt i Turkiet också har jag hört.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

magnis bild

Ojoj, nu var det hårda ord.
Jag håller iofs med dig till viss del, M$ känns som en ganska larvig skrivning osv. Och det är rimligt att fråga efter vad någon menar med att Sverige skulle vara den 51:a delstaten i USA.

Men allvarligt talat, om en person ogillar något i Sverige så är det väldigt fult att svara med "Flytta härifrån då - te.x till Turkiet".
I en demokrati måste alla inte tycka samma sak. Man skulle till och med kunna säga att i en demokrati bör inte alla tycka samma sak.

I sak hoppas jag verkligen inte att Ubuntu kommer teckna ett liknande avtal, jag tror inte rörelsen för fri mjukvara kommer att tjäna på det i längden. Och jag kan inte se varför den åsikten skulle vara sekteristisk.

EDIT: Jag vill tillägga att jag inte följer kommentarstrådarna här varje dag. Därför kan jag ha missat tidigare diskussioner som lett fram till detta svar. Men oavsett tycker jag man ska försöka hålla sig ifrån en sådan debatteknik. Dock ser man detta allt för ofta när man läser på olika forum runt om på internet. Jag kan säkert ha gjort liknande saker själv utan tänka på det också, men om jag gör det hoppas jag att någon annan påtalar det.

marwals bild

Det är det här jag tycker sämst om med Linuxportalen... det där nyliberala marknads-horandet som ligger i bakgrunden. Men - som du säger - trivs man inte är det bara att flytta! Men vad är det som är så j-a fantastiskt med Microsoft och som gör att de inte får kritiseras här? 
Många har gjort ett aktivt val iom GNU/Linux. Valet att INTE använda ofri kod. Somliga gör stora personliga uppoffringar och väljer att jobba i program som saknar viss funktionalitet jämfört med deras proprietära motsvarigheter (ex.vis. Gimp/Photoshop, Nvu/Dreamweaver) eller att inte kunna ta del av allt material på nätet. 
Är det så konstigt att många som ser GNU/Linux som personlig frihet inte gläds över att Microsoft vill få in ett finger - särskilt som just det företaget gång på gång visat att de vill BEGRÄNSA sina användare.

mikehers bild

Att samarbete med Microsoft skulle vara bra för linuxrörelsen är i mina ögon rent larv.

Microsofts samarbete är ett enda syfte för dem, att ha koll på uppstickande konkurrenter.

Om ett stort företag ser en konkurrent vad gör man jo man man "samarbetar" med det för att senare slå ut det.

Så har det alltid varit med andra företag och inbilla inte mig att inte Microsoft skulle göra det samma.

I övrigt kan jag dock hålla med om att det finns alldeles för många naiva fjortis linux användare som är lite väl inrutade i sina åsikter.

lundatoks bild

Du förespråkar alltså att man skall flytta till ett land som förföljer sin motsvarighet till samer för att man inte gillar mjukvarupatent?

Vad hällde du i morgonkaffet egentligen?

Sen, om nu Canonical skulle ta klivet in i matchen och ställer sig på Microsofts sida så kommer iallafall jag börja köra Debian igen.

--
MöLUG
Distribuerat författarskap

turbokapitalists bild

De flesta kan nuförtiden att öpenkällkods program och särskilt fri mjukvar (Free Software) litar 100% på stark och tydlig upphovsrätt. Alltså utan starka upphovsrätten får vi ingen GPL och tillhörande fria mjukvar.
Men det hjälper om försök undvikas att sätta diskussionen på villospår genom att förvira ärrendet.

 

Frågan har inget med upphovsrätten att göra. Observera att Xandros-M$- och Novell-M$-avtalet handlar helt och hållet om mjukvarpatent. Mjukvarpatent != upphovsrätt, upphovsrätt!=mjukvarpatent.
I kort:

  • patent - ensamrätt att använda sig av en viss uppfinning. Se EPC (1972) ovan.
  • upphovsrätt - ensamrätt att sprida en bestämd utgava av en verk. Se Bernkonventionen.
  • varumärke - ensamrätt att identificiera sig genom en bestämt sigillum, logotyp, bild, ljud o s v.

 

Det ursprungliga målet med både patent och upphovsrätt var att befrämja och stödja framsteg.

 

Patent i övrigt kan ha många fördelar dock inte lämpar sig för algoritm , formel eller programvara. EU har dessutom bestämt emot och nedtecknat beslutet i lagen, undertecknad även av sverige, sedan 1972. USA har bestämt att köra patent även på algoritm, formel, naturliga fenomen, till och med literatur. Det kann finnas goda saker att importera alltså ingen plikta att gallra inn bara skräppet.

jonasbjorks bild

Min kommentar var illa skriven, det håller jag med om. Blir bara trött på att det gnälls så mycket. Jag ser mig som svensk och skulle aldrig få för mig att kalla Sverige för den 51:a delstaten i USA. Fast å andra sidan ligger det lite i det. Det var väl svenskarna som emigrerade till USA och byggde upp landet? Kanske skulle vi känna oss stolta istället, det är ju trots allt våra ättlingar som skapat det. För att förtydliga Ubuntu och sekt. Cannonical gör ett bra jobb med Ubuntu, det råder ingen tvekan om (min åsikt). Jag tycker bara en del ubuntuanvändare är lite... konstiga. Ubuntu är inte lösningen på världssvälten, universiell fred och absolut inget botemedel mot HIV och cancer. Kort sagt: jag gillar Ubuntu.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

turbokapitalists bild

Ljunga lite med personangreppen. Det kan anmälas till redaktionen. Wink

Kan den möjligtvis spydig kommentaren om Ubuntu förklaras lite av han där som har dragit den inn i diskussionen?

Att kasta stenar om sekt vore inte så klokt eftersom eget M$ kan lätt tolkas som en politisk rörelse eller sekt i sig sälv.

  • Grundaren vördas som heligt (åtminstone i reklam-baserade media) av anhängarna
  • De har egna tro ("reformat/reinstall"-mantran, odokumenterade API, avvikande från standard, odokumenterade protokoll och format, egendomlig system arkitektur, o s v)
  • Ganske dogmatisk
  • Försvaras av anhängare trotts både lag och logik.
  • Ritualer t ex "reformat/reinstall" eller Patch Fri^H^H^HThu^H^H^HWed^H^H^HTuesday och samtliga servispackar.
  • Ledningen uppförar sig som de tycks vara bättra än lagen
  • o s v

Mestparten av verksamheten drivs med stor förlust i åretals. Man kan fråga åt vilket syfte. Anti-svensk? Anti-amerikansk? Anti-EU? Allmänt anti-demokratisk? Den är likväl starkt anti-frimarknad om inget annat.