Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

GNU GPL v3 är släppt

Den fria licensen GNU General Public License i version 3 är nu släppt. Vi får kika igenom den och återkomma med kommentarer. Läs mer på fsf.org (engelska).

GNU GPL är den licens som är mest använd bland öppna- och fria programvaror. Linuxkärnan är licensierad under GNU GPLv2 som släpptes i början av 1990-talet. Linus Torvalds (han som skapade Linux) har tidigare varit mycket kritisk mot GNU GPLv3 och sagt att Linux inte kommer släppas under GNU GPL v3. Det är Free Software Foundation, med Richard Stallman i spetsen, som har hand om GNU GPL licensen. Den svenska grenen av Free Software Foundation hittar du på http://www.sweden.fsfeurope.org/ .

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

**

---------------------------------------

 

Maarkuss bild

Var det inte en del liv kring att GPL v3 skulle vara emot DRM? När jag skummat igenom v3 hittar jag inget om DRM. Ändrade FSF sig i frågan eller vad hände?

fredentofts bild

Jag har inte läst genom licenstexten ännu men fsf's faq svarar följande (fritt översatt) på frågan om GPLv3 förhindrar DRM:
--
Det gör den inte, du kan använda kod släppt under GPLv3 för att utveckla vilken typ av DRM du vill. Visserligen, om du gör detta säger sektion 3 att systemet inte kommer att räknas som en effektiv "skydds"-medtod, vilket innebär att om någon knäcker DRM-et, kommer han att vara fri att distribuera sin mjukvara också, obehindrad av DMCA och liknande lagar.
 
Som vanligt, GNU GPL begränsar inte vad personer kan göra med mjukvara, den hindrar dem bara att begränsa andra.
--
Källa
 
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

hooloovoos bild

Nej tror inte det. Men dom skriver det väl på nåt kryptiskt vis kanske.
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

Kristians bild

De kallar det inte DRM i licensen, det är bara ett ord på ett fenomen. Det är fenomenet de vill stoppa och därför skriver de mer luddigt.

Observera att GPL3 inte förbjuder dig att implementera DRM i "dina" GPL3-program, på samma sätt som att GPL2/3 inte förbjuder dig att länka ihop fri/ickefri mjukvara på din egna dator och använda denna. Det är först vid DISTRIBUTION som licensen kickar in och säger STOPP eftersom personen som får ditt program då inte kan nyttja sin "Freedom 0" http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html (såvida du inte skickar med dekryptonycklarna), respektive "Freedom 1" i det andra fallet.

Det är ganska roligt, för nu har DRM "Digital rights management" eller i Stallmans ordalag "Digital restrictions management" blivit ett skällords i folkmun. Vad gör företagen då? Jo, de hittar på en ny term för precis samma sak Tongue "DCE - or Digital Consumer Enablement" http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Consumer_Enablement

Källa:
Stallmans göteborgsföreläsning
http://www.sandklef.com/torrents/rms-speech-gbg-sweden-2007.ogg.torrent

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------