Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Microsoft slår tillbaka mot GPL3

Ett av målen med GPL3 var att förhindra patentöverenskommelser som den mellan Microsoft och Novell. Överenskommelsen innebär att Novell betalar Microsoft en större summa pengar för att Microsoft i sin tur skulle lova att inte stämma Novell eller dess kunder för patentintrång i Microsofts patentportfölj. Övriga användare av andra distributioner skyddas inte av detta avtal. GPL2 ger delvis ett skydd mot mjukvarupatent, ifall distributören har en patentlicens så skyddas mottagaren mot stämningar. Microsoft lyckades dock slinka förbi juridiken i GPL2 genom att inte ge Novell en formell patentlicens utan blott ett stämningsskydd.

Med GPL3 överförs patentskyddet till ALLA användare som kommer i kontakt med mjukvaran ur sådana patent-pakter. Därför uppmanar Richard Stallman och FSF att så många projekt som möjligt ska emigrera till GPL3 innan Microsoft hinner distribuera alla sina "linuxkuponger". Den nämnda effekten av GPL3 kickar dock bara in i nya avtal (efter Mars 2007) och kan inte göra något åt Novell/Microsoft.

Microsoft tecknade ännu ett avtal, nu med företaget Linspire (efter Mars 2007) och här skulle GPL3 kunna ha effekt. Kort efter att GPL3 släppts gick emellertid Microsoft ut med att GPL3-licenserad mjukvara inte omfattades av detta patent-avtal. Dessutom uttalade de sig om att de inte ämnade distribuera någon GPL3-licenserad mjukvara genom sin Novell-allians.

Än så länge har ganska få projekt migrerat till GPL3. Det finns emellertid ett GPL3-projekt som Novell/Microsoft inte kan vara utan och det är Samba, vars utvecklare under lång tid hävdat att de ska gå ifrån version 2 till version 3 av GPL. Frågan är hur Microsoft ska hantera detta?

http://www.informationweek.com/windows/showArticle.jhtml?articleID=20100...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

rioroberts bild

Förstår inte riktigt det där med patent tjatet som Microsoft utför... Menar dem att GNU:s program och alla Open Source program är "stulna" från dem eller vad är det frågan om ?

mauths bild

Läste om detta på IDG och kollade in kommentarerna där och..
Vad håller IDG's läsare på med?
Nästan 200 kommentarer och nästan alla kommentarerna var bara skit.
Uppskattar att det var tio av kommentarerna som inte var anmälda till moderatorn.
Ett skojfriskt krig är det väl ingen som har nåt emot men på IDG är det rena sandlådan, inge kul alls.
Av alla kommentarer rörande gplv3 var det väl ett en handfull som var värda att läsa.
Det värsta är att de skadar OpenSource med sitt gafflande.
-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

hoths bild

Eftersom installation av linux innebär att en Windows-installation inte blev av och att de därför inte fick in sina pengar. Därför "stal" Linux Microsofts pengar... :-/

Lite tillspetsat, givetvis. Men det verkar vara som Microsoft tycker innerst inne om man läser mellan raderna. Ibland är det inte ens så väl dolt.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

Kristians bild

Det handlar om patent på ideer som går att implementera i en dator, alltifrån flikar i webläsare till mp3-kompression. Givetvis finns dessa tokigheter i USA och det är ett stort gissel. När USA har problem försöker de som vanligt inte lösa dem utan istället se till att deras problem sprids över världen. Microsoft och många andra jobbar hårt för mjukvarupatents införande i Europa.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------