Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Microsofts officeformat får bakslag i sin väg mot "öppen standard"

Fritt översatt ifrån http://politics.slashdot.org/article.pl?sid=07/07/16/2224222

"INCITS V1, en amerikansk grupp som ansvarar för beslutet kring ifall standardiseringsorganet ANSI ska genomföra en snabbanalys/godkännande av Microsoft's OOXML format, lyckades inte nå den 2/3 röstsmajoritet som hade krävts för att rekommendera OOXML to ANSI. En intressant sak i sammanhanget är den graf i artikeln som visar alla nya Microsoftspartners som gått med i INCITS under året med avsikt att rösta för OOXML. INCITS Executive Board ska fortsätta sina överläggningar tills de kommer fram till vad de ska rekommendera till ANSI. Det är uppenbart att Microsoft kommer fortsätta kämpa hårt för sitt OpenXML."

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

margus bild

Det går bra för oss nu. Läste att även BBC skall ta sig en ny funderare på det verkligen är ok för dem att publicera strömmande media på ett sätt som kräver att licensbetalarna använder programvara från Microsoft för att ta del av det. Påtryckningar från Open Source Consortium verkar ha hjälpt och man behöver isåfall inte dra det till EU-domstolen.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6897050.stm

SVT nästa?

Kristians bild

På andra sidan staketet finns IBM och Sun vilka stödjer den redan fastställda öppna standarden OpenDocument som används i OpenOffice. Allt fler organisation och stadsorgan inser att de inte kan lagra sina dokument i ett format som bara går att läsa på en Windows-PC med Office2003. Sådana system lär vara ganska ovanliga om säg 50 eller 100 år. När organisationer och stadsorgan för något år sedan började snegla på OpenDocument fick Microsoft stora självan, skapade OpenXML och saluförde den som en "öppen standard". Frågan är hur öppen standarden är när det XML-baserade formatet tillåts rymma Microsoft-specifika binära delar och när den 6000-sidor långa OpenXML-standarden refererar till "textformatering på det sätt den görs i Word95"? Hur öppen är en standard när bara ett företag kan implementera alla dess delar?

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

turbokapitalists bild

Man ska inte ta så allvarligt pressmeddelande ur Redmond, och inte heller deras gnäll och tvi.

ODF har blivit industrins standard för ganske länge sedan. Ett flertal program använder sig av OpenDocument inte bara OpenOffice.

I själva verket nådde Koffice först till målet i tävlan om OpenDocument Formatet.

cryingfreemans bild

Jag hoppas verkligen att du har rätt. Med en användarbas på 90% kan förhållandena svänga rätt fort. Det verkar hursomhelst som att Microsoft har böjt sig för trycket och har börjat bygga på en plugin för Office 2007, 2003 och XP: http://odf-converter.sourceforge.net/

_______________________________________

linuxnyheter.se

Kristians bild

Det är väl Novell som står bakom den?

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

cryingfreemans bild

Det är väl flera organisationer, men "bygga" var helt klart fel ordval. "Stödja" borde jag ha skrivit. Smile

Här är den kompletta listan: http://odf-converter.sourceforge.net/index.html#contributors

_______________________________________

linuxnyheter.se