Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Asus skall släppa "Eee PC 701"

Asus kommer i samklang med Intel släppa en bärbar-dator gjord för att vara både billig och smidig. Med en storlek på 21x16x3cm och vikt på under ett kilo, kommer den innehålla endast 512mb ram och självklart köra med linux distributionen "Xandros". Som sen tidigare är känd för att ha körts med flytande grafiskt-utséende på så lite som 128mb ram. Själva idén med detta är att stödja linux-baserade "OLPC (One Laptop Per Child)" (en dator per barn) projektet. Den kommer att innehålla två fönsterhanterings-system, ett som kallas "Easy" som är skapat för att vara lätt att förstå, till de som aldrig använt en dator förut. Och ett KDE baserat system, för de andra.

De som köper en "Eee" dator kommer att bemötas med en skärm på 17cm och en upplösning på 800x480 pixlar. Grafikkortet kommer köra med "USA (unified memory architecture)", vilket menas med att kortet lånar minne från systemet istellet för att bära på sitt egna. Hjärtat av denna dator kommer vara en 900mhz pentium M processor och den kommer att bära på en 4 till 16gb stor hårddisk. Enligt Asus:s tester startar maskinen på mindre än 15sec tills det att du är fullt inne i Xandros och kan göra vad du nu vill. Den kommer också innehålla; ett 10/100 Ethernet nätverkskort, ett 56k modem, 802.11b/g Wifi kort, högtalare, microfon, en 300k-pixel kamera samt ett 5200mAH batteri som skall ha batteritid i 3 timmar.

(engelska)
orginal artikeln
http://www.desktoplinux.com/news/NS4576754329.html
OLPC (one Laptop per child)
http://www.desktoplinux.com/news/NS7002236595.html

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

lundatoks bild

Kul med lite mer info kring denna dator! Här är en liten artikel jag lyckades hitta för ett tag sedan:
http://www.linuxportalen.se/node/6636

--
MöLUG
Distribuerat författarskap

loiskes bild

Jag hoppas också på en verision med svenskt tangentbord. Skulle vara en fin dator att köpa för att släpa runt på till skillnad från de laptops som finns idag, vilka är jättestora, platta ja, men relativt breda och klumpiga. Och eftersom det kommer vara "flash" baserad hårddisk kommer det inte vara något mekaniskt i den, så kasta runt på den så mycket ni vill!

  • I verkliga livet är jag en liten man, på internet är jag en titan.

iaidokas bild

Grovt sett så blir jag bara mer sugen på den datorn ju mer jag läser om den, dock den har en fläkt och iaf så var prototypen rätt racklig, så man får nog inte slunga runt med den hur som hellst.

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

iaidokas bild

cpufläkt?

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

iaidokas bild

Håller med! Själv hoppas jag att den skall komma i en version med svenskt tangentbord (eller i alla fall så många knappar att man kan xmodmap:a fram ett sådant).

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

iaidokas bild

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3829
http://www.hothardware.com/articles/Hands_on_with_the_ASUS_Eee/?page=1
---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.