Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fria format på hemsidorna. Låt oss börja med SVT

Jag har, sedan jag började med linux, börjat att mer och mer förstå vikten av att man använder fria format. Det är en fråga om rättvisa och frihet. Linuxvälden blir större och större. Det är mycket bra. Det känns dock som att det bara är via tjat och påtryckningar som vi någonsin kommer att nå hela vägen. Jag skickade därför ett mail till SVT. (Ni kan läsa det nedan). Jag tror att det skulle vara bra om fler skickade liknande mail till dom. Om nog många tryckte på, så skulle kanske det kan bli en förändring. Skicka till VD:n Eva Hamilton (eva.hamilton@svt.se)

Hej!

Först vill jag ge lite beröm för er hemsida. Tanken är helt lysande. Jag
har däremot ett önskemål. Ni lägger ut era videos i Windows media och
realplayer format. Jag kör Ubuntu Linux. På senare tid har Linux
systemen ökat rejält. En av dom stora fördelarna med Linux är att man
använder fria format.

Är det inte dags att SVT, som dock är finansierat av skattemedel börjar
lägga ut era videos för nedladdning i ett fritt format. T ex Ogg.

En sak är att det skulle förenkla för mig Smile Men det måste väl även vara
i ert intresse att folk har en möjlighet att välja någonting fritt,
istället för att tvingas in i att använda t ex MS produkter om dom inte
vill. Jag tycker att ni om någon borde vara föregångare i detta.
Dessutom tror jag att många som använder Linux skulle hylla er för ert
initiativ.

Med vänliga hälsningar

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

margus bild

Det borde vara självklart att SVT använder leverantörsoberoende format på sina sidor, som utestänger alternativ. Tyvärr resonerar de säkert att ca 95% av användarna ändå använder windows och att det är för mycket besvär att gå minoriteterna till mötes speciellt med tanke på att man har en stram it-budget. Därför är det kanske ingen idé att bearbeta chefen på svt, utan istället gå på våra politiker, tex kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Med ett politiskt beslut om att förbjuda leverantörsspecifika format i offentlig sektor, skulle svt bli tvingade att byta format vare sig de vill eller inte. Det skulle säkert göra Microsoft tvingade att öppna wmv som ett fritt format.

Jämför med vad som hänt med dokumentformaten. När myndigheter i vissa länder började kräva standardiserade/öppna format för datalagring och därmed rekommendera OpenDocument blev MS skraja att tappa hela sektorn. De blev tvingade att agera med att ta fram OpenXML.

Jag tycker att myndigheter skall vara proaktiva och erbjuda öppna standarder även om det kanske inte finns ett skriande behov för tillfället. Det kommer att komma så småningom. Situationen liknar lite grann webben för 5år sedan. Då var det IE+windows som krävdes för att kunna läsa vanliga sidor. Skrev man till webbmaster fick man tillbaka ett svar att man "Valt att optimera sidorna för IE+windows av kostnadsskäl eftersom 90% av besökarna använder IE och att det blir för dyrt att optimera sidorna för fler alternativ". Idag har det vänt. Eftersom de förstockade sidorna nästan försvunnit kan allt fler gå över till FF utan problem och andelen användare ligger väl mellan 20-30% numera. Idag tror jag inte ens att Mindlight skulle kunna försvara en myndighet som väljer att publicera samhällsviktig information i en korrupt html-variant som bara går att läsa med IE+windows.

loiskes bild

Jag har också skickat en massa sådanna brev till olika företag och hemsidor. SVT är dock ett jag inte skickat till än, men det skall väll ske nu när jag läst din post.

  • I verkliga livet är jag en liten man, på internet är jag en titan.

mindlights bild

"Är det inte dags att SVT, som dock är finansierat av skattemedel börjar
lägga ut era videos för nedladdning i ett fritt format. T ex Ogg."

Jag saknar en tydligare koppling mellan frihet och skattemedel i ditt brev.
Misstolka mig rätt, initiativet är guld värt men för att övertyga bör du kanske förklara kopplingen kort i en mening eller två.

Sen kan man rent filosofiskt fråga sig att om SR väljer öppna format så begränsas Windowsanvändarnas frihet i form av att de är tvingade att ladda ner codecs för att kunna lyssna / se på SR/SVT.
Om verktygen för att skapa, lagra och streama ljud / bild har en avseärt lägre TCO, är det då motiverat att skattepengar läggs på streamad radio / tv istället för på äldrevården?

Jag vet, det senare var ytterligheten själv men det är detta som är frågeställningen.

SR har i sitt uppdrag att finnas för så många i sverige som möjligt och att bevaka och föra fram minoriteternas intresseområdenen.

Frågeställningen, som faktiskt är relevant, är hur mycket av majoritetens pengar som ska gå till minoriteters intressen.

Hur många lyssnare kan lyssna på SRs podcasts i OGG med hjälp av sina portabla mediaspelare (tänkt först skriva "mp3-spelare" men det skulle ge ett allt för givet svar Wink )?
(Lyssnade på P3 i förrgår och det var ett jävligt långt program om ljudkonst där berättaren satt i trans och lät som om han var helt nerknarkad när han berättade om hur man gjorde en mikrofon av ett piezoelement... Jag vill GÄRNA se lyssnarsiffrorna på det programmet och totala kostnaden per lyssnare)

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Det var ju FAN att alla får för sig att jag är Microsoftälskare och dyrkar SRs beslut att köra idiotformat som Real och Windows Media.

1. "Jag tycker att myndigheter skall vara proaktiva och erbjuda öppna standarder även om det kanske inte finns ett skriande behov för tillfället."

I helvete heller. Myndigheter ska göra det som står i deras verksamhetsbeskrivning och inget annat. Annars får vi idiotprojekt som t ex Compiz. Miljarder i sjön för att få teknik som ingen kunde och som redan innan den serietillverkats var uråldrig.
SR ska sända public service till folket. Om majoriteten betalar kalaset så ska det hela levereras på ett sätt som majoriteten kan ta emot.

2. "Tyvärr resonerar de säkert att ca 95% av användarna ändå använder windows..."

Vilket de också gör. Plus att de användarna till största del är folk som inte kan datorer eller inte vill lära sig datorer.

3. "Med ett politiskt beslut om att förbjuda leverantörsspecifika format i offentlig sektor, skulle svt bli tvingade att byta format vare sig de vill eller inte."

Bra. Så där sitter vi med OGG på SR.se / svt.se och endast tekniknerdar bryr sig om strulet med att ladda ner codecs och helveteskap.
Sen sitter resten av svenska folket och surfar in på TV4.se för de erbjuder det folket vill ha: enkel åtkomst till media.
Nästa steg blir att TV4.se begär att SR ska ha sänkta medel p g a ingen använder SRs webtjänster.
När ska ni fatta att det är budgeten som styr i västvärlden, inte religionen?

Men fine. Precis som när samma diskussion härjade angående TV4 och streaming så utmanar jag er nu:

VAD ska SR köra för plattform på serversidan för att i realtid eller ur dokumentlagret kunna streama video till klienter?

Ge mig förslag på en stabil, öppen plattform.
Och när ni är igång, kom med förslag hur windows användaren gör för att se/höra på streamingen i sitt IE eller med sin WMV.

För det är DÄR argumenten ligger. När ni kan peka ut att lösningen finns, är kostnadseffektiv OCH fri så har ni argument för att kunna övertyga streamingansvarig som kan övertyga IT-chefan som kan övertyga ekonomichefen.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

skeakents bild

Om 15 % av användarna körde ogg, så skulle windows mediaplayer GARANTERAT stödja ogg. På så vis behövde SVT bara använda ogg Smile

skeakents bild

OK, en koppling.... Som jag ser det idag så har vi ett antal stora aktörer som styr media. Sony, MS osv... Om jag köper t ex en mp3 spelare så är risken stor att jag måste ha MS Windows för att ladda den. Eller så får vi ladda ner div ofria saker. För dig och mig spelar detta kanske inte så stor roll, men jag har försökt att få mitt företag och min närmsta omgivning att gå över till Linux. Dom är inte särskilt intresserade av datorer. För dom är det ett STORT problem att dom köper en mp3, som inte omedelbart fungerar med deras dator. Jag ser bara en lösning. Det är att fler nyttjar Linux. Om Linux hade t ex 15 % av privatpersons marknaden skulle alla mp3 spelare stödja ogg. Vi kan naturligtvis diskutera i all evighet vilket format som är den bästa lösningen, men för gemene man är enkelheten det viktiga. Om vi kunde få t ex SVT att nyttja fria format så skulle det genast ge en legitimitet till Linux, och vi skulle kanske få fler som använde det. På så vis skulle fler kräva att div hårdvara stödjer dom fria format som finns. Om du idag har en massa DVD filmer, som du har köpt och betalat för, vore det då inte rimiligt att jag kunde kopiera dom på en skiva till ogg format och köra dom i min egen DVD spelare? Eller det som hände mig. Jag köpte en ljudbok på CD som jag ville ha i min mp3. Det gick inte ens kopiera den till mp3 pga kopieringsskydd. Trots att jag hade betalat 250 kr för boken. Om fler använde fria format skulle fler själva kunna producera och lägga ut t ex ljudböcker och filmer. Detta till en låg kostnad. För att belysa problemet idag måste jag berätta om när jag nyligen gick in på ONOFF och skulle köpa en ny dator till jobbet. ALLA datorer hade vista. Dom gick inte få tomma, eller med något annat operativ. Det kändes som att jag betalade en straffskatt till MS för någonting jag inte ville ha. Är det frihet?

skeakents bild

Det vore bra om så många som möjligt gjorde det. Man måste börja någonstans. Jag har t ex skickat mail till ONOFF om att erbjuda ett Linuxalternativ till sina datorer. Det tar så lite tid att skicka ett mail, så jag tycker att alla borde påpeka detta närhelst dom stöter på liknande problem. Tillsammans är vi starka!

mindlights bild

... 98% av användarna körde Linux hade Microsoft Office funnits för Linux.

Men nu lever vi i en annan verklighet... så hur tar vi oss till 15% OGG och 98% Linux?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

margus bild

"Det var ju FAN att alla får för sig att jag är Microsoftälskare och dyrkar SRs beslut att köra idiotformat som Real och Windows Media"

Jag vet. Jag kunde bara inte låta bli att provocera lite. Ta det inte så allvarligt.

"I helvete heller. Myndigheter ska göra det som står i deras verksamhetsbeskrivning och inget annat."

Det tycker jag också. Därför tycker jag att deras verksamhetsbeskrivning skall innehålla en klausul om "företagsneutrala format"

"VAD ska SR köra för plattform på serversidan för att i realtid eller ur dokumentlagret kunna streama video till klienter?"

Måste erkänna att jag inte kan svara på det, men finns det ingen teknik idag skulle man kunna erbjuda nedladdningsbara filer i tex ogg-theora format parallelt.

jelhs bild

Jag har i inte stenkoll men kan inte NMM vara något: http://www.networkmultimedia.org/ eller videolan: http://www.videolan.org/

margus bild

I Storbritannien fick BBC skit för sitt beslut att bara erbjuda strömmande media till folk med windows. BBC har utvecklat en liten mediaspelare som man skall ladda ner och använda för att se på tv-program via nätet. Till en början valde man att bara rikta sig till windows. Då blev de dock hotade att dras inför en juridisk process för brott mot konkurrenslagstiftningen. Motparten Open Source Consortium hävdar att en lösning som bara fungerar till windows kan påverka konsumenters val vid inköp av dator.
Nu gick det inte så långt som till domstol utan BBC valde att lyssna på OOC och har gått med på att ta fram en plattformsnuetral lösning som dock kommer lite senare. OOC erbjuder sig också att hjälpa till med att få en plattformsneutral lösning.

Detta har inget med religion att göra, snarare juridik.

http://www.theregister.co.uk/2007/07/25/bbc_iplayer_linux_macosx/

mindlights bild

Det var precis det här jag menade inte fick hände.
Du hoppar fram och tillbaka i din argumentation och drar igång flera anledningar till frustration över olika saker.

Alltså. I din argumentation så nämner du att du inte kunde kopiera över en cd till mp3. Nehej? Men om du försökte med OGG då? Nej det gick inte det heller för det förmatet distributören valt är en modifikation av ISO-standarden just för att du INTE ska kopiera den till MP3.

Men tillbaks till SR och fria format.
SR har ett budgetmål att hålla. Om majoriteten av svenska folket, oavsett anledning, valt ett ofritt operativsystem så ligger det i SRs uppdrag att kunna tillgodose deras behov av ljud och bild.
Alltså, de har inte i uppdrag till att se till att gruppering, majoritet eller inte, får ljud och bild utan det är majoriteten som sådan de har i uppdrag att förse.
Detta uppnås enklast genom att man levererar tjänsten på ett sätt som den största majoritetesgrupperingen, windowsanvändarna, kan tillgodogöra sig på enklast möjligaste vis.
Att streama WMA/WMV är ypperligt ur den synvinkeln. Asta 50 år kan genom ett musklick sätta igång P1 och Dagens Eko.
Alltså, förse svenska folket med ljud och bild så kostnadseffektivt som det bara går.

Nu säger självklart du och andra med dig: Jo, men om de valt OGG så hade de inte behövt betala royalties / licensavgifter till bolagen som äger patenten.
Ja, det är rätt. Långsiktigt tror jag att det är mest ekonomiskt fördelaktigt att välja fria format.

Men om du sitter som ansvarig på SR i kvartalsekonomins tidevarv... Skulle du då ta beslut om initialkostnader som är skyhöga då du måste sondera outforskad mark och förmodligen utveckla småkod som limmar ihop appar, hela appar eller i värsta fall, hela system?
Alltså, initalkostnaden är mycket högre för system runt de fria formaten då streamingsystem och infrastruktur redan finns att införskaffa från de stora aktörerna. Du köper alltså ett, från leverans, fungerande system.
Men jämför man det öppna alternativet med det stängda så tror jag totalkostnaden är, sett på 5 år, förmodligen den samma eller lägre på fria format.

Men vill du satsa din karriär på det?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

I vilken värld lever du? För att kunna använda min iPod Nano i Windows var jag tvungen att installera iTunes + QuickTime, i Linux pluggade jag in den och Banshee sa "hallå, en iPod, spela nu lite musik från den" (klarar dock inte mina köpta låtar med DRM). Min mobiltelefon (K610) behövde något SonyEricsson PC Suite för att kunna kommunicera i Windows, i Linux dök telefonens minne upp med magi på skrivbordet när jag anslöt den med USB-kabel. För att komma online (3G) med telefonen gick jag igenom en guide i YaST2 där jag ställde in vilket ASN den skulle använda, i Windows fattade inte datorn alls att jag kunde surfa med 3G förren jag hade PC Suite installerad. Att Windows skulle vara användarvänligare än Linux? 1995 kanske, inte 2007!
Har en kompis som har en Canon digital-kamera något. Den är för gammal så XP har inget stöd för att hämta ut bilderna från den (inget minneskort), tillverkaren har inte ens drivrutinerna kvar på hemsidan. I Linux kopplade vi in den och F-Spot sa "Hej, en kamera. Vad kul, har du tagit bilder? Vill du importera dem till din dator nu?" Behöver jag säga att bilderna hamnade i datorn? Smile

Att Linux saknar stöd för hårdvara är en gammal myt som nya linuxanvändare för vidare. Det finns naturligtvis hårdvara som inte fungerar alls med Linux, men den är sällsynt.

Edit: Jag kör SUSE/openSUSE, kanske är där magin ligger..

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

alberts bild

Om SvT har en stram budget kan de välja att inte ligga i framkant utan istället vänta på att BBC ska göra jobbet och ta fram en fri lösning som fungerar i praktiken. Sen kan SvT använda BBCs fria lösning, endast mindre anpassningar skulle krävas. Det blir både billigt och plattformsneutralt.
 
Idealet vore om istället SvT tog en existerande open source lösning och förbättrade den. Då skulle andra länders mediabolag sen kunna kopiera SvT:s lösning. Men har de en stram budget så är det bättre att vänta tills någon annan gör jobbet åt dem...
 
Man kan bara hoppas att inte alla resonerar så, utan att någon faktiskt gör jobbet. Det kanske skulle kunna fungera som ett EU-projekt?

jonasbjorks bild

Hur kan 98% linux resultera i 15% OGG? Borde det inte bli 98% OGG? Eller de avinstallerar OGG-stöd och kör med det gamla vanliga WMA istället? Linux+WMA, låter som kärlek.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Jag kan inte spela OGG i min iPod! Jag skulle föredra MP3, vilket Sveriges Radio skickar de podcasts jag prenumererar på (någon som vill lyssna på 25 P1 Sommar avsnitt med mig?). Jag tycker MP3 fungerar bra, visst är det onda patent och elände kring det formatet - men erkänn varenda musik-spelare klarar av att spela upp det. Men vi inför OGG-only på allt sen tvingar vi folk att köpa nya musik-spelare eftersom deras enbart klarar av MP3. Fast de får ju skylla sig själva som var så jävla korkade att köpa sig en musikspelare som bara klarar MP3! Så, att tvinga SVT/SR att enbart köra OGG är en värdelös strategi idag, se till att få in OGG-stöd i musikspelare, Windows Media Player och andra saker folk använder för att spela upp ljud. Sen kan man säga till SR att de skall gå över till OGG.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

Måste erkänna att jag inte kan svara på det, men finns det ingen teknik idag skulle man kunna erbjuda nedladdningsbara filer i tex ogg-theora format parallelt.

Varför inte bara erbjuda mpeg och mp3 när det är igång?
Jag menar, ogg-vorbis och ogg-theora... hur många procent av befolkningen kan köra det i sina mediaspelare?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Det är ju precis här problemet trillar in:

Hur lastbalanserar du Videolan så att den pallar streama till 400000 samtidiga tittare och om en server går ner finns det fortfarande 8 andra kvar som streamar?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

"Detta har inget med religion att göra, snarare juridik."

Fel. Till syvende och sist har det med pengar att göra. Jag ser fram emot iPlayer.

Vet du hur stor skillnaden mellan BBCs och SRs budget är?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Ett problem med en simpel ogg-länk är att folk tillåts tanka ner hela programmet istället för att bara streama, detta kan ha juridiska aspekter vad gäller musik/programrättigheter och det belastar servern desto mer (om man inte sätter en hastighetsbegränsning, men det skulle säkerligen irritera användaren).

*edit*
Givetvis kan man "dumpa" en streamlänk via tex. mplayer

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

skeakents bild

Självklart kan du och många andra få saker att fungera. Men jag baserar detta på vad jag har upplevt när jag har försökt övertyga andra om att använda Linux. Vi kan naturligtvis grotta ner oss I hur det gick igång med din spelare eller inte med någon annan dist. Men tänk om varje hårdvarutillverkare skickade med drivrutiner till linux och deras hemsidor hade direkt stöd för fria format. Låt oss ta SVT som exempel. Om man kör Ubuntu och ska se video på SVT så måste man lägga in ett förråd som heter medibuntu och sedan installera div plug-ins. Bara att börja prata om förråd och liknande får den vanlige windowsanvändaren att dra öronen åt sig. Vore det då inte bättre för oss alla om SVT la ut en nerladdningsbar ogg fil? Allt bara för att förenkla alltihop. Nu har jag inte haft in Susen på ett år, men för ett år sedan var realplayer inkluderat så jag antar att du inte har haft det problemet. Men problemet med Suse är att dom skrev på avtalet med MS. Det jag skulle vilja uppnå är en lite bättre balans mellan systemen, så att open source kan få ett rejält fotfäste. Sedan går det nog inte att stoppa. Jag tror på fullaste allvar att även MS så småningom kommer att släppa på koden till sina programvaror, men ju mer vi trycker på desto fortare kommer det att gå. Vill inte även du det?

mindlights bild

Men vafaaaan...
Du ska alltid sumpa mina sarkasmer.

"gamla vanliga WMA"???
Skämtar du? Jag känner ingen som medvetet kör WMA... Alla jag känner som kör WMA-filer är de som rippar med Windows Mediaplayer för att de inte vet att det finns bättre program.

Linux+WMA är perverst Tongue

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Mycket bra.

och med dina argument har vi följaktligen inga problem med att SR kör ofria alternativ tills vidare Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

skeakents bild

"Idealet vore om istället SvT tog en existerande open source lösning och förbättrade den. Då skulle andra länders mediabolag sen kunna kopiera SvT:s lösning. Men har de en stram budget så är det bättre att vänta tills någon annan gör jobbet åt dem...

Man kan bara hoppas att inte alla resonerar så, utan att någon faktiskt gör jobbet. Det kanske skulle kunna fungera som ett EU-projekt?"

Vilken lysande idé!! Bästa hittils på den här tråden. Jag är dock lite rädd att det skulle ta en ganska lång tid. Jag är som sagt övertygad om att det blir en open source lysning till slut, MEN det jag menar är att om vi ALLA ligger på som dårar, så kommer det att gå mycket fortare. Jag tycker du borde maila din idé om EU projekt för open source media till SVT.

margus bild

Säkert har BBC större budget. Poängen var att BBC valde att bara stödja windows innan OpenSource-folket reagerade och började förbereda en juridisk process.
Nu är det inte samma situation på SVT eftersom det finns Realplayer till andra operativsystem än windows. Så det argumentet funkar inte hos oss..

margus bild

Vad krävs då för att MS skall lägga till stöd för ogg i sin WMP och Apple i iPod? Större efterfrågan från kunderna eller kanske myndighetskrav om öppna format i offentlig verksamhet? Patenten på mp3 är nog borta innan något hinner hända ändå. Hur länge till gäller MS patent på wmv?

hanumizzles bild

Huh, lite OT, men jag lyssnar ofta på Sveriges Radios sändor på engelska. Jag kommer ihåg att jag lärde känna den förträffliga gruppen 'The Knife' på SR. De är min älsklingskälla av nyheter också.

--
From city to city darkness work they
A hurricane, which mightily hunts in the heavens, are they
Thick clouds, that bring darkness in heaven, are they
Gusts of wind rising, which cast gloom over the bright day, are they

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

skeakents bild

Det är lätt att haka upp sig på tekniska detaljer och annat smått, men om nu det var så att SVT bara brydde sig om widowsanvändarna, varför har dom då även real player format på deras hemsida? Det hade ju räckt med mediaplayer. Vore det inte då bättre att byta ut real player mot ett fritt nerladdningsbart format ÄVEN om det inte är tekniskt lika bra osv. Det kan knappast bli dyrare att lägga ut ogg än real player.

mindlights bild

Men SR har redan idag podcasts som du kan tanka ner...

Nu kan jag iofs inte OGG... men visst fan måste du kunna stream det?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

...de lägger in fel firmware på sina mediaspelare...

In med Rockbox så får du en manlig iPod med OGG och Tetris Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Jag har för mig att de största patenten kring mp3-tekniken tillkom runt 1990, så 2010 borde det mesta ha löpt ut.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Jag satt i bilen på väg ut till en kund och funderade lite på den här tråden. Varför ska de använda OGG? Alltså, ärligt talat. Mer än "det är ett fritt format"? Jag underskattar inte friheten, men jag försöker få den att passa in i den värld jag lever i idag. Jag kan lyssna på podradion från SR, både i openSUSE och i min iPod. Jag kan bränna ner mp3-filerna på CD och lyssna på dem i min DVD-spelare. Vad mer kan jag begära? Jag förstår att Windows Media har fördelen av att man har en hel produktionslinje från rå-data till slutprodukt. Man läser alltså in ljudet från en sändning i någon MediaServer och får ut WMA. Ungefär så fungerar RealMedia också, in med det du vill göra om. Ställ in vilken bitrate/kvalitet du vill ha och ut får du en färdig fil som kan publiceras (om den inte till och med gör det automatiskt) på webben. Här ligger nog det största hindret för OGG, det finns inga sådana miljöer för OGG. Det är ju knappast så att MP3 och RealMedia låter sämre än OGG när det handlar om radio-prat.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

För vorbis finns väl icecast, men hur är det med theora?

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

margus bild

Hur kommer det sig att openSUSE stöder mp3?

alberts bild

SvT och SR finansieras delvis av skattepengar. Därför ska de inte använda format som gynnar varken Windows, OSX eller något annat kommersiellt operativsystem. Det är en bromsande faktor för datoranvändare som funderar på att gå över till fria alternativ som Linux och *BSD. Att svenska skattepengar går till att befästa amerikanska företags monopolposition är moraliskt helt fel. Jag tror inte ens det är lagligt enligt svensk lag.
 
Aftonbladet däremot är helt kommersiella så de får göra vad de vill med sin webb-TV.
 
Det är inom den offentliga sektorn och SvT/SR som vi kan kräva fria format. Ingen annanstans. Inom den privata sektorn är det helt marknaden som dikterar villkoren. För att vi ska kunna påverka där måste vi först komma upp i en så kallad kritisk massa (vilket vi snart är uppe i, bromsande faktorer som SvT och SR försenar bara tidpunkten innan den kritiska massan är nådd).

Kristians bild

Stödjer de etablerade ljudservarna ljudformatplugins?

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

mindlights bild

så då är det väl inga problem att streama ogg?

(Fast, om jag var en mediakoncern med tusentals på lönelistan och miljoner kunder så skulle jag nog inte bygga min streamingplattform på Icecast... Smile )

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Det är inte helt omöjligt.

Det är däremot mindre intressant än vad klienterna stödjer Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Det är inte olagligt att decode mp3 bara att encode.
Men för oss gäller inte mjukvaru patent.

jonasbjorks bild

För att openSUSE är bäst? Wink Nej, du får med RealPlayer i openSUSE som har stöd för MP3, den används sedan som engine i t.ex. Banshee. Som heter Helix-Banshee, Helix från motorn i RealPlayer som heter Helix Smile

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

"Därför ska de inte använda format som gynnar varken Windows, OSX eller något annat kommersiellt operativsystem."

Därför? Sist jag kollade var inte "Därför" ett godtagbart svar på "Varför".
Vi tar det igen: SR ansvarar för public service.
Public = du och jag och Asta 50 år.

Fakta: En solklar majoritet av SRs lyssnare sitter idag med Windows. Varför ska de då leverera en tjänst, av filosofiska skäl, som förmodligen kommer göra att merparten av deras lyssnare väljer bort eller helt enkelt inte är kapabla till att ratta in ljudet på datorn?
För mig låter det som att majoriteten ska finansiera minoriteters filosofi och religion.

"Att svenska skattepengar går till att befästa amerikanska företags monopolposition är moraliskt helt fel. Jag tror inte ens det är lagligt enligt svensk lag."

Men tjena. Vilken lag skulle det vara då?
Så länge upphandlingen sker i linje med gällande EU-direktiv för offentlig upphandling så har jag svårt att se att något olagligt skulle förekomma.
Hade Bill Gates formulerat det där sista du skrev i den satsen så hade EFF, GNU och Groklaaw studsat upp och ner skrikandes "FUD!FUD!FUD!" Wink

Med din argumentation ser det inte ut som att Novell ska få fortsätta sälja sina produkter till SR.
Trist.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

margus bild

Jag tror Albert menade SVT's eventuella påverkan/befästning av monopolsituationen på klienterna. Lagen som kan vara aktuell är konkurenslagstiftningen, jämför med exemplet BBC. Nu tror jag inte det skulle funka eftersom SVT även erbjuder Real.

alberts bild

Jag är programmerare, ingen jurist. Men konkurrenslagstiftningen kanske kan passa in. Fast det är bara en aspekt. Det finns en hel dimension till, en maggropskänsla. Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig.. Det måste finnas en anledning till att Debian inte tillåter mp3, wma och rm i sin grunddistribution. Dessa format omfattas av luddiga patent och är troligen riskabla att använda. Det kan inte vara rätt att SvT erbjuder sitt utbud via något av dessa format. Speciellt inte när de flesta Linuxdistributioner inte får inkludera stöd för dessa, utan att bryta mot sina egna licensregler.
 
Att jag måste köpa Windows för att se på utbudet från SvT känns inte heller rätt. Visst går det att lägga in stöd för rm i Debian eller Ubuntu. Men det bryter mot spelreglerna. Mplayer stödjer t ex rm om man installerar win32 codecs. Men det är definitivt inte ok. Sätt en jurist på det och han kommer såga det direkt, det är jag säker på. Jag tycker varken man ska behöva piratkopiera Windows eller installera stöd för format som inte följer Linuxlicenserna för att kunna använda SvT:s hemsida. Vilka lagar som gäller är en juridisk fråga som jag inte är rätt person att uttala mig om. Men det vore intressant att sätta Eben Moglen på saken och låta honom uttala sig.
 
Jag hoppas verkligen att det kommer ett open source alternativ som är licensierat med en Linuxkompatibel licens snart. Jag vet inte riktigt hur det här med EU-projekt skulle fungera. Men kanske kan SvT få pengar från EU för att utveckla en fungerande lösning som sedan kan användas av alla länder inom EU (och utanför med för den delen). På mitt förra jobb fick vi en hög pengar från EU för ett projekt, jag minns att det var ett hästjobb att sköta all administration, det tog ungefär ett manår av pappersarbete innan pengarna till slut kom in.

mindlights bild

"Det måste finnas en anledning till att Debian inte tillåter mp3, wma och rm i sin grunddistribution. Dessa format omfattas av luddiga patent och är troligen riskabla att använda. Det kan inte vara rätt att SvT erbjuder sitt utbud via något av dessa format. Speciellt inte när de flesta Linuxdistributioner inte får inkludera stöd för dessa, utan att bryta mot sina egna licensregler."

Så om Debiangänget yrkar på dödsstraff för folk som har röd tröja på sig så ändrar du din åsikt om röda tröjor?

Ja Debian, som är erkänt petiga med sin syn på frihet, vill inte ha att göra med MP3 m m. SO what?
Du borde inte köpa en DVD-spelare för 200kr för det är någon stackare i Kina som jobbar dygnet runt för svältlön som satt ihop den... och genom att köpa den så medger du att den typen av arbetsförhållanden är okej.... eller så bryr du dig inte?
Ungefär så tänker Svensson när du kommer viftandes med GPL-flaggan.

Fria format kommer vinna i längden. Mest för att folk kommer förstå, tids nog, att det inte går att lagra hemvideon i WMV om man vill kunna köpa en Mac i framtiden.
Eller rättare sagt: De kommer sitta där med sina ospelningsbara WMV på sin nyköpta mac och DÅ kommer de vara intresserade av fria format.

Lev i verkligheten: Ni verkar fortfarande bara tro att det är att sno ihop lite javakod och så har man en javaspelare som alla i hela världen kan använda.

Nej vänta nu.
Genom att välja en plattformsoberoende utvecklingsplattform som Java så sitter man helt plötsligt med Asta 50 år som har strul med sin JVM t ex.
Då ska de supporta henne helt plötsligt.
När det sedan kommer en ny version på Windows, Mac eller någon av de där hundra Linuxdistarna (inkl. Extons 42 Wink ) så ska tydligen någon på SR sitta och testa ut och "certifiera" playern för de nya versionerna av operativen...
Allt medans alla som väljer i att skita i SRs utsändningar på webbenoch istället surfar in på TV4 etc kan lyssna i sin WMP i lugn och ro.

Men det är helt okej tycker ni... så länge folk bara betalar sin licensavgift så ni kan lyssna på SRs dokumentär om Ungerska köksluckor från tidigt 1920-tal via webben på er Linuxburk. Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

"Jag tror Albert menade SVT's eventuella påverkan/befästning av monopolsituationen på klienterna."

Men kom igen nu.
Om du ska tillämpa konkurrenslagstiftningen, vilket jag är tveksam till att det ens går, så ska du också kunna bevisa att SRs agerande har fått merparten av deras lyssnare / tittare att välja Microsofts alternativ.
Jag vill gärna höra dig argumentera för att SR borde utveckla en helt egen server/klient-plattform för att detta skulle vara obetydligt dyrare. För ja. De ekonomiska aspekterna har faktiskt med det hela att göra plus att SR är tvungna att följa riksdagens direktiv om public service.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

margus bild

Jag tycker inte det verkar vara rocket-science att ta fram en server som strömmar ogg/theora. Finns det ingen idag tycker jag att Europas alla tv-bolag gemensamt skulle kunna utveckla en sådan tillsammans. Men det är säkert politiskt-inkorrekt idé eftersom fria markanden numera är lösningen på alla problem vi har. Jag är definitivt inte kommunist men tycker ändå att staten ibland måste gå in och lägga sig i när marknaden spårar ur som den i min mening gjort i fallet med leverantörsoberoende format i datorbranchen.

Hur svårt/dyrt kan det vara för Microsoft och Apple att lägga in stöd för åtminståne ett fritt format i sina produkter? Jag tror att det ren illvillja att de inte gör det eftersom det idagsläget är marknadsmässigt bättre att kunna diktera utvecklingen med sina egna leverantörsspecifika varianter. Hade vi genom politiska beslut bestämt att från och med nu är det fria format som gäller är jag övertygad att MS stoppat in en ogg-dekoder i sin jäkla spelare.

Eller är det kanske så att hela disskussionen om fria format är irelevant för oss i Europa som ännu inte infört mjukvarupatent och att det är fritt fram för Europeiska varianter av operativsystem att utan dåligt samvete installera alla fula codecs som finns på nätet?

jonasbjorks bild

Nu är du ute och cyklar igen... http://www.microsoft.com/mac/otherproducts/otherproducts.aspx?pid=window...

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

marwals bild

Det blir ju ganska enkelt att sitta på parkett och ha synpunkter på andras åsikter och retorik. Men vad vill du? Vad är din åsikt?