Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Karl Sigfrid vill avskaffa upphovsrätten

Politiker och företag har länge försökt tänka ut nya sätt att dra nytta ur nedladdning av upphovsrättade filer på internet. Den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid vill avskaffa upphovsrättslagarna helt och släppa fildelningen fri för alla.

Läs hela nyheten på IDG

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

På vilket sätt har detta att göra med Linux?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Tar vi bort upphovsrätten faller bland annat GPL-licensen (som är beroende av upphovsrätten). Tycker ni att det är bra att vi tar bort upphovsrätten så att folk kan ta fria projekt, förbättra dem, stänga dem och sedan tjäna pengar på dem skall ni besöka någon av dem som så starkt hävdar att upphovsrätten är ondska. Tycker ni att den öppna- och fria- världen fungerar bra och det finns något i er som säger att en människas arbete faktiskt är värt något bör ni hålla er undan så långt bort som möjligt från dessa "jag vill inte betala för ditt arbete"-människor. En gång valde du att gå ifrån en stängd värld i form av Windows, till en öppen och fri värld i form av Linux/BSD. Valet är ditt, vill du tillbaka?

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

Om man nu läser artikeln är ju det inte så att han vill avskaffa upphovsrätten helt.

--
MöLUG
Distribuerat författarskap

turbokapitalists bild

M$-Disney driver gallenskap med spåret mot evig upphovsrätt. det som händer nu är att ideér aldrig blir tillgänglig till allmänt nytta. Totall avskaffning av upphovsrätten är mindre skadlig men inte heller lönsam. En vis längd behovs för att belöna och befrämja utveckling, samtidigt som en vis förfallodatum behovs för att släppa goda ideér på frimarknaden och hindra att allt hamnar hos ett par globalla aktörer.

Totall avskavning blir fint rhetorik och kan leda till en upplyst debat och eventuellt korrigering. Forskarna vid Cambridge har konstaterat att 14 år lagom.

mandolins bild

Debattören vill å andra sidan inte avskaffa upphovsrätten i kommersiella sammanhang. Det skulle alltså inte vara tillåtet att sälja binärer innehållande GPL-kod. Moralkakor om vad människors arbete är värt kan du behålla tills vidare; när personliga assistenter och undersköterskor tjänar lika mycket som IT-chefer kan vi eventuellt inleda en diskussion.

santosbls bild

Det är vore väl inget fel med en Windowsversion baserad på Linux? Den skulle jag definitivt köpa!

Dessutom skulle det fortfarande finnas organiserade utvecklare som skulle ge ut gratisversion av OS ändå tror jag.

mauths bild

Karl Sigfrid's debatt artikel:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=678598
-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mikaeljs bild

ääh

turbokapitalists bild

Licenserna avgör skilnaden mellan FOSS projekten och proprietära produkterna (även grunkarna) Licenserna för samtliga FOSS projekt (t o m Linux) berör på uphovsrätten.

 

Slopar man upphovsrätten, slopar man även samtliga FOSS projekt i mindre eller större grad. Bland licenserna är GPL:n en av de som är mest avhängig på en stark och tydlig upphovsrätt.

dfss bild

Det är mycket möjligt att det skulle vara gratis, men inte fritt. En av de största anledningarna till att jag använder GNU/Linux är att det är fritt.

Förövrigt är rubriken är missledande. Iallafall i den tryckta versionen stod det att han vill avkriminalisera piratkopiering för privat bruk. Detta ger dock inte t ex Microsoft rätt att inbaka GPL-licenserad kod i Windows.