Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Varför du ska välja Gentoo som linuxdist!

Vad väljer du helst en Skräddarsydd Armani eller en vanlig massproducerad kostym?

Gentoo är fritt, du har konfigurationsmöjligheter till allt. Du lär dig kärnan du lär dig terminalkommandon. Du har helt enkelt möjligheten att själv skräddarsy ditt eget system. Du kompilerar program från källkod specifikt för just ditt system. Enkelt det finns till och med en bra Gui för detta kuroo. Du väljer själv vilken fönsterhanterare du skall andvända.

http://gentoo-wiki.com/Main_Page och http://www.gentoo.org/ har all info du behöver för att bygga upp ditt nya Gnu/Linux system.

Ett bra sätt att lära sig Unix är att andvända sig av Gentoo. Inget är gratis i denna värld Gentoo tar tid att lära sig. Men jämför det med att bygga ett eget hus och tänk vad nöjd du blir när allt är klart. För egen del så var jag en total newbie på Gnu/linux innan jag började andvända mig av Gentoo. Jag hade dock testat en del andra distar innan som Debian, Fedora och Gentoox.

Idag är jag även bättre på att andvända dessa distar. Ubuntu&Gentoo är dock de distarna jag andvänder idag. Ubuntus fördelar är att det går snabbt att installera på min laptop funkade alla drivrutiner direkt efter installationen. Läste lite om Ubuntu och kan andvända disten till det jag behöver utan alltför stora kunskaper. Disten är relativt enkel att lära sig.

Men vill man ha djupare inblick om hur Unix fungerar bör man välja Gentoo som sin linuxdist eller ännu bättre Linux From Scratch.

Andra distar värda att nämna något om är också Debian som är väldigt stabil.Fedora som innehåller många roliga saker dock mest för hemmabruk då det kan vara väldigt buggigt wine eller cedega bör dock inte vara några större problem att andvända sig av eller konfigurera i Fedora.

Det finns flera distar jag skulle kunna nämna men har för lite erfarenhet så kolla in http://distrowatch.com/ istället.

Kan också nämna något till alla Windows-andvändare som finns därute. GNU/Linux kan verka svårt i jämförelse mot Windows men det är bara för att det är helt olika operativsystem vill man dock slippa kostnader för program samt ha bättre säkerhet och ett operativsytem som är snabbare än Vista eller XP så bör man seriöst fundera på att börja andvända någon GNU/Linux dist det är väl värt tiden det tar att lära sig. Ubuntu&OpenSUSE finns det mycket dokumentation till och de är relativt enkla att lära sig jag rekommenderar dock ändå att man skaffar eller lånar en bok om den dist man vill andvända.

Är man dock en sån som jag som hellre vill ha en armani-kostym än vanligt massproducerat skräp så tycker jag man ska välja Gentoo som sin linuxdist det är väl värt mödan.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

patrikisakssons bild

Jag vill inte direkt starta ett dist war här - och jag tycker att alla skall ha valmöjlighet....

Men som en kund till mig sa idag " jag bryr mig inte vilka möjligheter jag kan få - bara det funkar enkelt - och stabilt och inte kraschar när jag behöver det som mest" - personen som sa detta kan knappt windows och använder sin laptop dagligen för att sälja sina hus. Hon bryr sig inte om det äe win - lin eller mac - bara det funkar och inte krashar.

Gentoo må vara bra - ( har aldrig provat det) - men för en som aldrig ens har brytt sig om att titta i regedit i windows - så lär de aldrig mecka i PICO eller NANO iheller - de vill att sakerna skall funka direkt utan meck.

alla distar har sin för och nackdel - men för att vinna den vanliga svenssons hjärta så skall det vara enkelt att använda - så likt windows som möjligt och man skall kunna surfa email mp3 film chat webcam kamera skrivare scanner - utan att mecka med en enda conf fil och funka direkt när man installerat från sin grafiska installations guide...

My 2 cents.....

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

staukis bild

Jag kör debian och kan ställa in allt som jag vill, skulle jag köra ubuntu skulle jag också kunna ställa in allt som jag vill ha det. Vill du lära dig linux helt så ska du använda Linux From Scratch. Enligt mig så vinner man inte så mycket på att kompilera alla program själv.

lundatoks bild

Det finns många anledningar till att köra ett egenkompilerat system. Paketbaserade system som Debian(Ubuntu), Redhat och Opensuse åker snabbt ut genom väggen när man vill ha något som distributören inte tänkt sig.
.
Exempelvis vill jag koda om filmsnuttar till iPodformat och till det ska man använda ffmpeg enligt de flesta guider. Nu stöder inte Ubuntus ffmpegversion det videoformat som iPoden vill ha utan då måste jag plötsligt kompilera egna paket eller installera handkompilerad kod över eller runt .deb-paket. Ovant, klumpigt och ett säkert sätt att förvandla din stabila linuxmaskin till ett manodepressivt monster.
.
Hade jag kört Gentoo hade jag lagt till en USE-variabel och emergat ffmpeg igen, kanske med nån extraväxel för att få med eventuella dependencies.
.
Har man en hyffsat snabb dator går de flesta uppgraderingar och installationer smärtfritt.
.
Vill man ha igång gentoo snabbt kan man dessutom göra en binärinstallation och kompilera om det man behöver.

--
MöLUG - Blog

hanumizzles bild

Jag läser ofta Gentoos wiki; den är rätt innehållsrika, men jag erkänner (tyvärr) ingen äkta fördel hos källkod-baserade distros.

--
Korrigera mina fel, är du snäll!

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

jonasbjorks bild

Visst är Gentoo fräckt, men lär man sig Linux bättre i Gentoo än i en annan distribution? Gentoo-användare tycks tro det, eftersom de pysslar med sina USE-flaggor, make.conf-filer och portage. "Om jag kompilerar mitt system själv, ja då måste jag ha kontroll." Vilket skitsnack säger jag: är jag ensam bättre på att hitta brister i min dist än alla Ubuntu-utvecklare, alla Fedora-utvecklare eller openSUSE-utvecklare? Kan jag med gott samvete säga detta? I Gentoo lär man sig framför allt Portage (installationssystemet). Om det är att kunna Linux tror jag inte vi andra som kör andra distar kan Linux alls. Är Portage en del av Linux Standard Base? Har jag missat något? Vill man pilla i konfigurationsfiler och slimma sitt system finns det andra distar som Slackware t.ex. (för övrigt den första linuxdisten som finns). Vill man kompilera sitt system från källkod kan FreeBSD vara ett alternativ. Jag säger inte att Gentoo är dåligt, bara att det inte ger "mer kontroll" och att man inte lär sig Linux bättre med Gentoo än en annan dist.. Har man tid och tycker det vore roligt att testa något nytt är Gentoo en kandidat, helt klart!

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Visst är det så. Sen finns det användare som hellre låtsas att det är 1997 än 2007 Wink Det gör jag också ibland, för jag tycker det är roligt å pilla (för vissa saker måste man tyvärr fortfarande in i terminalen) - men det tycker inte Asta, 75 eller ens den vanliga användare. Vad händer om användaren byter grafikkort eller köper en ny hårddisk? Sånt ska bara funka utan strul.

----------------------------------
...but Sun Netbeans is my second home

---------------------------------------

 

tomasuus bild

Ni har helt rätt den vanliga kunden bryr sig bara om saker funkar som de ska men varför inte ge kunden lite alternativ ett system han kan känna sig hemma vid direkt vissa tjänster erbjuder man gratis(För att kringgå vissa avtal på lagligt vis)+ direktsupport istället för telesupport över exempelvis ssh eller vpn.

Han får kryssa i exakt vad han vill ha och vissa saker kostar 0 SEK. Man anpassar skrivbordet med lite ögongodis så kunden får en Waoo känsla.

Han har ett unikt system som funkar som han är van med direktsupport på köpet! Han kan även glänsa lite för sina bekanta känna sig stolt över sitt system.Bästa marknadsföringsmetoden nöjda kunder som vill känna sig lite häftigare än andra!

Ni gör också kunden beroende utav just er om ni specialiserar er på att installera en speciell linuxdist åt kunden som han blir nöjd med och förhoppningsvis även familjär med! Då detta skapar varumärkeslojalitet i detta fall mot erat företag.

Men egentligen är ju sanningen rätt enkel bli expert på just en linuxdists funktionalitet och sälj den som du är mest van med och kan serva bäst!

erikls bild

> ... Slackware t.ex. (för övrigt den första linuxdisten som finns).
Första distributionen var väll ändå MCC Iterim, SLS's mams och SLS är ju mams till Slackware.

Jag kan ha fel, då detta är från en distro-time-line jag såg förut.
edit: http://futurist.se/gldt/gldt76.png, där är den nya versionen. Såg att den har ändrats lite och att det står att Arch är baserat på CRUX.

tomasuus bild

Jag tycker man lär sig hur ett Gnu/Linux system fungerar. Du får om du andvänder Gentoos minimala installationscd kompilera din egen kärna själv(Istället för att hålla på med moduler och ej begripa vad du gör), lära dig terminalen(skalet, de grundläggande sakerna du behöver). Det är väldokumenterat. Det finns bland annat en säkerhetshandbok tillgänglig gratis på Gentoos officiella hemsida!

är jag ensam bättre på att hitta brister i min dist än alla Ubuntu-utvecklare, alla Fedora-utvecklare eller openSUSE-utvecklare? Nej men jag kan skräddarsy mitt system som jag vill ha det och följa andra personers guider eller vägledning för att få det exakt som jag vill ha det och jag är en vanlig andvändare av systemet vare sig programmerare eller utvecklare. De har all respekt för de kan gå ner på kodnivå!

Andra distar andvänder ofta GUI(Graphical User Interfaces) och då får jag ingen egentlig inblick i hur saker går till eller funkar i mitt linux-system(Kan vara svårt att rätta till ett fel om jag ej kan grunderna).Här får du även kompilera ihop ditt eget fönstersystem om ditt system behöver ett sådant.Ofta så råkar du även ut för fel(buggar) även om dessa blivit mindre med tiden. Så du får lösa ett problem och vad är ditt bästa hjälpmedel Google. Vidare vill jag påstå att klarar du av att bygga ditt eget system från den minimala installationscdn kan du även göra det med putty över ssh!

Vidareså har jag en fundering när en linuxdist blir portad till ett nytt system exempelvis ovanligheter som Xbox,Xbox360 eller ps2 Vilken dist rör det sig om? Jo just det Gentoo eller en dist baserad på Gentoo!

Gentoo är så mycket back to basic som möjligt och ett bra sätt att lära sig Gnu/linux då det finns hur mycket information som helst till detta. Som jag skrev tidigare det finns gott om dokumentation mer väldokumenterad dist med gratismatrial har jag ej sett tidigare.

Vill man kompilera sitt system från källkod kan FreeBSD vara ett alternativ.Jag funderar själv på att börja andvända detta system till en apache-server men det är väl ej ett GNU/linuxsystem utan ett renodlat Unix-system?

hanumizzles bild

> Vill du lära dig linux helt så ska du använda Linux From Scratch.

Eller Slackware, för en smått lättare erfarenhet.

--
Korrigera mina fel, är du snäll!

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

hanumizzles bild

Jag önskar att man kunde skriva skilda paragrafer utan '.' tecken... Sad
.
--
Korrigera mina fel, är du snäll!

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.

jonasbjorks bild

Bulletproof X är på väg, kika på https://blueprints.launchpad.net/ubuntu/+spec/bullet-proof-x .

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

BSD har en annan kärna och använder betydligt färre GNU-program (dock GCC med tillbehör) och kommer som standard med sina egna mer minimalistiska varianter av de klassiska unix-verktygen (jämfört med GNU's). Kör du ett fullständigt skrivbordssystem med Gnome/KDE är den märkbara skillnanden på GNU/Linux och tex. FreeBSD ytterst liten.

----------------------------------
...but Sun Netbeans is my second home

---------------------------------------

 

fredentofts bild

Du kan göra stycke-brytningar genom att skriva
 
på en tom rad.
 
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

hanumizzles bild

ah, jag borde ha hitta på denna metod!

--
Korrigera mina fel, är du snäll!

 
--
Svenska är inte mitt modersmål. Rätta mina många skrivfel, snälla, oavsett hur små de är.