Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vala 0.1.2 är ute

Gnome som nu firar tio år, är nästan helt och hållet skrivet i C. Att man valde och har fortsatt att använda C beror dels på personlig preferens bland utvecklarna, dels på att det med C blir väldigt lätt att skriva "bindings" till andra språk. 1997 var GTK+ (som Gnome till stor del är uppbyggd kring) betydligt lättare att använda än tex. Windows API (också C). Idag tio år senare när marknaden rört sig emot andra modernare språk så känns C ganska besvärligt, med sin manuella minneshantering och avsaknandet av inbyggd objektorientering. Visserligen är både GTK+ och Gnome uppbyggt kring ett objektorienterat ramverk "GObject", men att skriva sådan kod i C är ganska omständigt och kräver mycket "klipp och klistra".

C++ har aldrig varit ett alternativ som ersättningsspråk, då många utvecklare anser det vara alltför komplicerat för Gnomes' behov samtidigt som det inte är lika smidigt att göra "bindings" till.

Java har fram tills nyligen inte varit fritt (och kan därför inte ingå i gnome) och varje javaprogram som körs tar ganska mycket minne pga. garbagecollectorn. Mono-baserade program tar också hyfsat mycket minne men här finns en fri kompilator-suite för C# och VB.NET. Särskilt Mono verkar ha framtiden för sig då många moderna och kraftfulla program är skrivna med dessa verktyg (främst av Novell). Vissa fruktar dock att Microsoft har ett ess gömt i bakfickan i form av mjukvarupatent på grundläggande teknik i .NET. Hurvida den faran är reell tvista de lärde.

Det alternativ som varit populärast fram tills Mono/C# är Python som har en väl utvecklad binding till GTK+/Gnome och ett i övrigt strålande standardbibliotek. Att skriva stora applikationer i ett script-språk är dock inte särskilt lämpligt så Python används mest för mindre program.

Nu kommer nyheten! Ett gäng utvecklare som inspirerats av Mono/C#:s framgång har utvecklat ett nytt språk "Vala" som baseras på C# och vars objektsystem baseras på GObject, så objekt skapade i Vala kan direkt användas av andra GTK+/Gnome-program i andra språk. Vala översätter sitt "C#"-liknande språk till ren C och därigenom blir programmen precis lika "resurssnåla" som vanliga GTK+/Gnome-program. Den stora fördelen är att man slipper installera extra mjukvara för att köra Vala-program då den kompilerade koden inte skiljer sig ifrån kod skriven i ren C. Man slipper dessutom den minnesslukande garbage-collectorn.

Vala har utvecklats under ett år och spås en lovande framtid

http://live.gnome.org/Vala
http://en.wikipedia.org/wiki/Vala_%28programming_language%29

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikehers bild

Tack för tipset verkar svincoolt Smile

Gillar inte C# eller Java just därför det är runtime men vala översätter ju C# syntax till C kod perfekt för större projekt när man inte orkar skriva C kod Smile

Kristians bild

Vad tror ni andra om Vala? Argument för/emot?

----------------------------------
...but Sun Netbeans is my second home

---------------------------------------

 

rickards bild

Det verkar ju vara en bra lösning. Extra Runtimemiljöer undviker man ju gärna om det går.

Det är ett problem just nu att man inte riktigt kan spå framtiden. Vala, mono/C#, eller kanske D?

Det är ju som sagt inte bara viktigt att språket eller utvecklingsmiljön är bra och passar perfekt till det man gör. Det krävs ju också att många använder det. Hur mycket snabbare går det inte att lösa problem nuförtiden med alla forum? Jag vet inte ens om jag skulle klara mig ensam längre.

staukis bild

Vala verkar vara bra för området det skapades för. Det största problemet är väl att det är ganska så okänt. Blir vala marknadsfört på rätt sätt kan det säkert bli stort. Ett enkelt sätt att göra det är helt enkelt att skriva många gtk program för det. Jag har inte studerat språket närmare så jag vet inte hur det är att programmera i det men idén är bra.

Kristians bild

Är du intresserad av D så kolla annars in Bjarne Stroustrups föredrag kring c++0x - det kommer komma in en del riktig "black magic" i den nya versionen av språket Laughing out loud

http://www.linuxportalen.se/node/7144

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

rickards bild

Oj, Bjarne. Lever han? Jag håller mig inte alls uppdaterad. Han skrev den första bok jag någonsin läste. Straxt innan "Kitty och mysteriet med den länkade listan".

Jag missade ditt inlägg där under nån semester antar jag. Intressant.