Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Idéer projekt inkl. XML

Eftersom jag redan läst klart programmeringskurserna (dem andra klasskamraterna kommer börja läsa Java A nu på måndag) så sa läraren att jag skulle göra något projekt som gärna ska innehålla delar av XML-läsning. Han proklamerade om att XML var en väldigt bra sak att kunna, eftersom jag inte kan det så får det bli att lära sig det nu. Någon som har någon idé vilket språk jag ska använda, ett program som man kanske skulle kunna göra, språken ligger mellan C++ eller Java. Har Java något inbyggt bibliotek som underlättar skrivning/läsning till XML ? Eller c++ då...

För övrigt är läraren ny för terminen, verkar vara en riktig skysst gubbe, han kör Ubuntu och säger att det funkar riktig bra, (vi kommer läsa OS Linux nu på Fredag för första gången, man kanske skulle försöka sig på att tenta det Tongue) Han är gammal UNIX-veteran så det blir spännande att disskutera mer med honom. Innan har han jobbat som lärare med PHP på ett universitet någonstans i Lund eller var det nu var, skåne var det iallfall.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Javas standardbibliotek har finfint stöd för Java. Dock finner jag det ganska lågnivå med Nodes, Lists och Elements. Jag funderar på att skriva ett program som utifrån en slags "DTD" (beskriver hur data är strukturerat) genererar klasser före kompileringen vilka själva parsar sina data. Finns detta redan?

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Satsa på Java, det är ju det du verkar kunna bäst. Varför detta hoppande mellan olika språk? Smile

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

kryckans bild

Kör Java. Det finns bra stöd för XML. Om du får kan du köra http://xstream.codehaus.org/ för att hantera XML men för lärandets skull kan det nog vara bra att använda det inbyggda stöder i Java.

smygiss bild

Om du känner för att lära dig ett nytt språk så kan jag rekomendera Python. Mycket bra stöd för XML. Speciellt pythons egna ElementTree
http://docs.python.org/lib/markup.html

Men annars så är det ju bara att ta det du känner dig mest bekväm med.

rioroberts bild

DTD ? Jag var inne på W3Schools igår och läste lite på XML, då fanns det nog något DTD avsnitt där, här var det DTD.
"Javas standardbibliotek har finfint stöd för Java" Smile Det får man hoppas Wink "... stöd för XML" menar du såklart. Jag vet inte heller om W3schoools är rätt ställe att lära sig XML, eftersom det är mer webbaserat, eller har det ingen betydelse. ?

rioroberts bild

Vet inte C++ känns på något sätt mysigare, men Java är lättare... Men antar att det blir Java...

rioroberts bild

Smygis du har nog inte hört talas om min ställning till python... Tongue
Den är inte speciellt positiv, valde ruby framför python nu istället som skriptspråk, sen perl är rätt kul också. Men python är precis vad det heter enligt mig, men visst det är säkert ett toppenspråk men JAG gillar det inte.

rioroberts bild

Läraren hade några idéer på om jag skulle läsa xmlfilen "rått" liksom rakt av, och sen koda så att den läser dem olika taggarna och sturkturer och sedan kan placera varje data på rätt plats... Men det är väl just detta som funktionerna i Java redan kan ? Så man slipper filtrera taggarna o.s.v...

Kristians bild

Python är grymt men jag ogillar att man blockindelar med TAB. Det låter kanon i teorin, men i praktiken kan det bli ganska besvärligt om koden hamnar i oreda.

----------------------------------
...but Sun Netbeans is my second home

---------------------------------------

 

Kristians bild

Javas XML-bibliotek ger dig Element, Listor och Attribut vilka fås via iteration. Jag finner det dock ganska lågnivå, se min post nedan. Jag har en ide Laughing out loud

----------------------------------
...but Sun Netbeans is my second home

---------------------------------------

 

marwals bild

Då kommer du definitivt INTE att gilla kod i whitespace (http://compsoc.dur.ac.uk/whitespace/) ett språk där all kodning sker med Tab, Space, Return. Fast programlistningarna ser ganska roliga ut... här är ett program som gör det och det... och här är koden: bara vitt Smile