Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Är det inte dags att skrota MSN och Skype?

Är det inte dags att OSS rörelsen gör nåt åt propitiära MSN och Skype.

Jag har länge undrat varför inte ens "nördar" använder Jabber ett öppet protokoll som helt klart kan ersätta MSN och som stöds av bland annat Google?

Är det inte dags att Jabber faktiskt får en push i rätt riktning så det kan konkurrera på allvar med MSN. MSN är i mina ögon bara ett struligt system som officielt inte stöds mer än för Windows så varför ska det då användas? Samma gäller förståss på VOIP området det finns ju öppna standarder där också men det står stilla p.g.a. ingen använder och testar det utan fortsätter köra Skype trots dess brister.

Som jag ser det borde vi börja använda Jabber/XMPP (som har tillägsprotokoll för VOIP) och på det sättet kan de Jabber klienter som finns idag bli bättre.

Min förhoppning är att Jabber i framtiden ska bli så bra och öppet att t.o.m. En icke "datanörd" vill använda det. Men för det ska ske krävs ju att vi använder det och slutar upp att stödja MSN så mycket det bara går.

Därför slår jag ett slag för Chalmers jabber initiativ http://www.jabber.se registrera ett jabber konto där NU så det blir lite fart på fronten är trött på att jag har så få kompisar i min jabber lista och har förlänge sen bojkottat MSN eller rättare sagt jag vägrar lägga in MSN kompisar om jag vet de kör Linux eller om de är datanördar Wink

mitt JabberID är tielie@jabber.se

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tomasuus bild

Wengo är ju helt klart ett alternativ till skype annars påminner om tidigare versionerna av Skype det går även koppla in webkamera. Problemet är dock bara att de versionerna jag prövade var buggiga!

Kan alsa var boven måste det utvecklas mer? OSS verkar ju funkar bättre i de flesta fall!

hooloovoos bild

Jag pushar gärna för jabber, precis som jag gör nu för t.ex Firefox OM det skulle vara något som folk ville ha.
Jag har aldrig provat det, men jag har läst en del och vad jag märkt så klarar det inte av dom sakerna som vanliga folk vill ha. Dom flesta jag vet tycker t.ex. att det är roligt att sitta och "vibba" ihjäl varandra osv. Sen kan det väl inte skicka filer, skicka webcam osv osv?
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

distens bild

Nu har jag också jabber. Men inga vänner.. =/ de som vill kan lägga till mej. disten"at"jabber"punkt"se
----------
Play Ogg

tomasuus bild

Hade varit skönt att få över lite folk till andra protkoll än skype&msn. Gillar ej tomma kontaktlistor vill dock ha något som både funkar i Gentoo&Ubuntu sen är det också viktigt det finns en Windowsklient(för kompisars del) min erfarenhet är om en sak funkar på min ena dist så är det absolut ingen garanti för att det det även funkar på min andra men ska nog ta mig en närmare titt på Jabber. Vem vet förresten vad som loggas&sparas på msn-servern? Förmodligen allt man skriver.

Marcuss bild

äh google talk är ju jabber Smile


sunkpers bild

för att jabber eller nåt annat ska slå igenom måste det på ett mycket MYCKET enkelt sätt erbjuda nåt ASCOOLt som man inte klarar sig utan.

kom på nåt sånt och biffen är kirrad

p3rras bild

Går det att köra Jabber i Pidgin? Jag hittar inte det när man ska lägga till nytt konto, men det finns med i Gaim :S
----------------
Ohne Fleiss, kein Preiss!

---------------- Ohne Fleiss, kein Preiss!

jonasbjorks bild

Inlägget och dess språk passar inte som en nyhet på första sidan på LP, däremot skulle det passat som en blogg. Jag håller med dig om det du vill ha sagt, men inte hur du säger det. Därför tog jag bort inlägget från första sidan.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other
Now the mark is upon you, you just can't escape.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mikehers bild

Alla problem som nämns ovan är ju lite av en ond cirkel.

När inte ens VI orkar installera Jabber så orkar ju ingen utveckla vettiga klienter med allt ovan som nämns...

Hade vi däremot börjat använda det då blir det ju mer testare av gossip/gaim/PSI/Gajim/Pidgin och därmed prioriterar utvecklarna att buggfixa problemen och lägga till nya features.

Knappast försvarbart av oss att använda MSN om det nu tom. är segt i linux. Då borde man ju ännu mer titta på Jabber som säkert funkar bättre med filöverföring. Dessutom att filöverföring och annat MSN lullull inte funkar i linux beror ju på just att MSN protokollet inte är öppen standard och de delar som funkar beror ju på att folk reverse enginerat protokollet knappast en vettig lösning vad händer när Microsoft bestämmer sig för att ändra protokollet igen då blir vi åter igen utestängda, Men har vi då varit lite smarta så har vi fått fler att använda alternativen istället.

brakjollers bild

"Vibba" vet jag inte om man kan, men skicka filer kan man definitivt om man kör rätt klient (Psi klarar det). Jag tror att det finns klienter som även klarar webkameror men det är inget jag testat. Protokollet skall klara det mesta av det folk vill ha men problemet är att det finns få, om någon, klienter som fixar allt lull-lull.

rickards bild

Funktionsstrippat till oigenkänlighet ja...

brakjollers bild

Japp, och dessutom kan man få in sina ICQ- eller MSN-kontakter i sin Gtalkklient om man vill:

http://www.bigblueball.com/forums/general-other-im-news/33739-connect-go...

Fast jag chattar ju i Emacs förstås, i jabber.el, via Gtalks servrar (så jag får allt loggat hos Google så som jag vill).

Gott mos!

mikehers bild

Håller med dock är det möjligt med Jabber protokollet i sig redan problemet är dock att inga IT nördar verkar vara för lullull. Jag skulle tro vi är för få i linuxrörelsen med sådant typ av "tänkande".

Skulle behövas fler tjejer tex. som kanske med ör lite mer för lullull och flashiga effekter etc... vad vet jag bara en teori Smile

Men borde gå med tanke på succen med tex. Compiz och alla dess effekter så borde det gå på annat sätt med Smile

nesnomiss bild

Vad är det för fel på det?... (har dödligt allvarliga diskussioner med mikeher privat iofs, gammal kompis)... men detta passar väl som nyhet!? ... med tanke på en del kommentarer som dyker upp här på linuxportalen kan man väl få uttrycka sig lite färgstarkt i en nyhet med!? ... eller???... Smile

mikehers bild

Hmm eftersom jag hade fiorefox öppen och jag trodde jag själv fipplat bort nyheten så postades inlägget på nytt på framsidan vilket inte var med flit Smile Nu har jag dock modifierat inlägget något och alla "crap" har tagits bort. Jag ska väl erkänna att man bör skriva snyggare om man vill sprida sitt budskap därmed de smärre förändringarna...

Kristians bild

Håller med Jonas, posten var ingen nyhet

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

nesnomiss bild

XMPP ... är jabber... Smile

mikehers bild

Åh fan hmm borde ju finnas helt klart kör inte Pidgin här kör gossip men finns det inte i pidgin är det rentav skandlal

hooloovoos bild

Ja, kommer en klient som överträffar MSN (vilket jag tror behövs för att folk ska ta sej besväret att byta) så byter jag gärna och rekomenderar det.
Jag tror inte det är sån lätt sak att få halva världen att byta IM klient bara sådär. Eftersom det tar tid att t.ex få dit alla sina vänner måste det erbjuda något riktigt fläshit.
-------------------
Duru - dummm

------------------- Duru - dummm

lundatoks bild

Det är liksom lite det som är problemet, folk VILL ha lull-lull och allt ska funka. Köper du en webkamera på netto ska det bara vara att plugga in och nakenchatta med grannen. Vibbar, toner, allt ska bara funka.

Exempelvis blir det lite pinsamt när kompisar skickar filer till mig via MSN till GAIM som av någon PUCKAD anledning kör på modemhastighet.

--
MöLUG - Blog

mikehers bild

Nej men ett TIPS! och under posta nyhet finns ett val nämligen TIPS!

Och om jag inte minns fel har jag även sett dig posta TIPS Smile

Men visst språkvalet kanske inte var det bästa i första "versionen" Smile

p3rras bild

Wink Tack.
Jag har lite mer jabberproblem som ni kanske kan hjälpa mig med? Tongue
Jag registrerade detta jabber-konto för ett litet tag sedan och då tog jag typ "importera MSN-kontakter" eller något. Men nu använder jag pidgin till både ICQ,MSN och Jabber så jag tycker det räcker att ha MSN-kontakterna på MSN-kontot, annars heter de alla typ hejhejmsn123@hotmail.com@jabber.se. Men nu får jag upp en ruta som säger
.
(21.42.27) msn.jabber.cd.chalmers.se: Sorry. You do not appear to be registered with this transport. Please register and try again. If you are having trouble registering please contact your Jabber administrator.
.
-Varje gång jag loggar in :/

---------------- Ohne Fleiss, kein Preiss!

Kristians bild

Klart det finns Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Kristians bild

Jepp, Gaim/Pidgin lider av extrem seghet vid sändning av filer (tror tyvärr det var lika illa i Kopete). Byt till aMSN toker - så ska du få se på SPEED Laughing out loud

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Kristians bild

Återställ inställningarna i Pidgin genom att byta namn på ".gaim"

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

p3rras bild

Jag avinstallerade aMSN direkt då jag inte tålde att se det hemska teckensnittet och jag inte hittade var man bytte Tongue
----------------
Ohne Fleiss, kein Preiss!

---------------- Ohne Fleiss, kein Preiss!

p3rras bild

eehurm...hur gör jag det? Wink
----------------
Ohne Fleiss, kein Preiss!

---------------- Ohne Fleiss, kein Preiss!

Kristians bild

Det finns en version i deras SVN som har snygga fonter, liksom i automatix - om inget av dessa alternativ passar får du vänta...

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

Kristians bild

CTRL+h i nautilus, sen ser du mappen

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

rickards bild

Ännu ett alternativ är ju färdiga debs för ubuntu. Men då måste man pinna versionen i apt. Dessutom så läser de in din passwd-fil.

p3rras bild

Nepp, det återställer bara Gaims inställningar och texten kommer iallafall.
Och det kommer även när jag använder java-klienten på jabber.se
----------------
Ohne Fleiss, kein Preiss!

---------------- Ohne Fleiss, kein Preiss!

Kristians bild

/etc/passwd innehåller inga lösenord - däremot används den för att gå mellan loginnamn och fullständigt namn och för att ta reda på vilket standardshell som används

Vilken källa använder du?

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

p3rras bild

Nu löste det sig! Tog bort en "kontakt" som hette msn@nått@nått. Smile
----------------
Ohne Fleiss, kein Preiss!

---------------- Ohne Fleiss, kein Preiss!

rickards bild

Nah... det var bara ett litet skämt i tiden med risken att använda färdigkompilerade paket med chatklienter.
 
Men vad menar du med källa? Om du menar informationskälla ang. passwd så var det som sagt ett skämt. Om du däremot menar för apt, så finns de här.
man måste ha tcl- och tk-paketen också givetvis.
 
Jag har även noterat amsn-aa-paketet (anti-alias) som finns här. Har aldrig testat det, men jag antar att det är döpt för att slippa pinnings-kravet i apt.

Kristians bild

Tackar Smile

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------