Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

VIM-bestyckad Firefox

De som likt jag högeligen uppskattar VIM borde ta sig en titt på Vimperator. Med detta eminenta Firefox/Iceweasel-tillägg kan man bl.a. scrolla med j/k/C^u/C^d/C^f/C^b, öppna webbsidor med o (eller med t i ny flik), stänga flikar med d, ångra tillbaka stängda flikar med u, snabbt följa länkar eller hoppa till inmatningsfält genom ett system som vid tryck på f förser alla sådana med ett kortkommando (bestående av en eller två bokstäver) och mycket, mycket mer. Utvecklingen tycks pågå för fullt så räkna med ytterligare funktioner framöver.

Läs mer på Vimperators wiki!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mcnilss bild

Det var ett roligt firefox-tillägg. Det kanske finns en emacs variant också under utveckling?

Dock passar det inte mig då jag vill söka direkt i sidan ner jag använder tangentbordet...

battras bild

http://conkeror.mozdev.org/ kanske kan vara något - jag har använt det ibland, men har slutat - visserligen kunde jag göra en del saker snabbare i FF med det, men andra saker blev krångligare - dessutom blev FF riktigt fult. Jag har iofs för mig att jag sett något om nåt annat emacsifieringsprojekt för FF.
Men det är ganska lätt att få en del emacs-keybindings att funka i inmatningsfält i FF och andra gtk-program genom att sätta en parameter för gtk om någon inte har gjort det (går att sätta den till vim-keybindings också.)

mandolins bild

Tryck I för att tillfälligt "återställa" alla kortkommandon så att de fungerar som vanligt. Sedan kan du söka som du brukar. För att återgå till "vimperatorläge" trycker man (tro det eller ej) på Escape. Men om du söker för att hitta länkar o.d. vågar jag lova att vimperators inbyggda funktion för detta, där man som redan nämnt trycker f följt av ett speciellt kortkommando, är minst lika snabb Smile (Kortkommandona genereras och visas automatiskt.)

mandolins bild

Finns det ett vim-läge för gtk2-inmatningsfält? Shock Hur då? Länk! Laughing out loud

battras bild

Variabeln som ska sättas är "gtk-key-theme" - jag har satt den till "emacs", man jag tror att det ska gå att sätta den till "vim" också.
Står lite här:
http://kb.mozillazine.org/Emacs_Keybindings_(Firefox)

edit: här står det mer om gtk/vim:
http://vim.sourceforge.net/tips/tip.php?tip_id=970
- det är en gammal sida, så jag vet inte om man behöver pilla som de gör där.

mandolins bild

Jag tror inte det finns något i gtk inbyggt vim-läge. Jag har i alla fall inte lyckats hitta något trots många tappra försök. Vimtipset har jag sett förut, men den lösningen går inte att använda för att faktiskt redigera text, enbart för att flytta markeringen i listor m.m., tyvärr Sad