Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Microsoft och Novell samarbetar för att skapa Silverlight för Linux

Miguel de Icaza gick idag ut med i sin blog att Microsoft officiellt kommer att hjälpa Novell att implementera Moonlight. Moonlight är en implementation av Silverlight som bygger på Mono och är open source.

Microsoft kommer även att tillhandahålla de codecs som behövs för att visa Silverlightmaterial dock endast som binärer och med kravet att de enbart får användas tillsammans med Moonlight i en webläsare. Det primära målet är att stödja Firefox i Linux men Miguels mål är att Moonlight skall göras tillgänglig för alla operativsystem och webbläsare.
Läs hela inlägget här.
Screenshot av Halo 3-siten i Firefox på Linux:
Halo 3-siten i Linux
Fler screenshots.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sloopys bild

Microsofts opensourceavdelning får säkert samma behandling som deras macavdelning alla nyheter kommer med en rejäl fördröjning så att alla som använder produkterna upplever windows versionerna som bättre.
ex msn messenger för osx har inte webcam stöd än!! funtionerna för office för osx ligger med efter utvecklings mässigt.
Tror inte att moonlight kommer att får en bättre behandling från microsofts sida

lundatoks bild

Faktum är väl att Flash verkligen behöver förnyas och Silverlight kommer in i ett bra läge.

http://weblogs.asp.net/jezell/archive/2007/05/03/silverlight-vs-flash-th...

--
MöLUG - Blog

dps bild

Bra!
Flash behöver verkligen lite konkurrens.

elwiss bild

Jag har bara kikat på silverlight, och kan man .net är det såklart intressant. Finns det i övrigt några för/nack delar visavi Flash (som jag inte kan alls)

jonasbjorks bild

Novell-samarbetet med Microsoft kommer leda till massor av nya saker i Linux framför allt på skrivbordssidan.

--
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

dholms bild

Office för OSX har iofs legat före på vissa punkter tidigare. Tex så var deras Powerpoint-presentatör betydligt mer avancerad fram tills Office 2003 (eller vad den nu hette) kom till Win.
--
Don’t take life too seriously, you won’t get out alive.

dholms bild

Jag skulle säga att en stor fördel är att Moonlight till största delen är open source, förutom video/audio-codecs från Microsoft om man väljer att använda dessa, vilket kommer leda till att Moonlight kommer att vara betydligt stabilare än Flash. Jag har problem med Flash att den titt som tätt hänger hela Firefox under flera sekunder medans den tänker på vad det nu är den tänker på. Hade Flashpluginen varit open source hade någon åtgärdat detta men nu är den inte det och jag misstänker att Adobe allokerar begränsat med resurser till Linuxporten.
--
Don’t take life too seriously, you won’t get out alive.

mindlights bild

... är ännu ett format där vi bara matas med förkompilerade binärer en framgång?

Vad är mervärdet för dig jämfört med Flash?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Detta innebär ju bara ännu en standard som Microsoft lyckas hålla hårt på... och Novell hjälper tydligen till.

Vi har ju precis fått Flash 9 för Linux... i binärform så detta har jag svårt att se som något som tillför Open Source-communityt något.

En liten fundering:
Microsoft siktar in sig på Adobes Flash med Silverlight. Det är huvudtanken.

Om Novell nu hjälper Microsoft mot Adobe... Vad händer om Adobes Flash slås ut?
Är vi i Open Source-communityt garanterade binärer för våra Firefoxar i all evinnerlighet eller är detta som med alla andra binärer man stött på under åren som Linuxare?
(Tänker primärt på mina 4 Compaq ML-370 PIII 2x866MHz-servers som har fläktar som går på högvarv (vi snackar JAS) om man inte installerar Windows 2000 / 2003 eller Linux 2.4 kernel... ja... för modulerna levereras som binärer och går inte att få in i kernel 2.6 alls)

Som Linuxportalens pessimist så måste jag hålla flaggan högt och säga att jag är skeptisk och ser inte vad detta tillför communityt.
Detta känns lika smart, snyggt och effektivt som en wrapper som kör Windowsbinärerna.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

"...förutom video/audio-codecs från Microsoft om man väljer att använda dessa..."

Notera att det inte är du som väljer codecen. Det gör innehållsleverantören och vi vet ju idag vilken leverantör av streamingformat de väljer.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

dholms bild

Binärerna är enbart för codecs och går att ersätta efter hand som det kommer öppna codecs för de använda formaten (antar att det är windows media *). I dagsläget används ffmpeg i Moonlight och jag tror inte att man ersätter den utan snarare erbjuder Microsofts codecs som ett komplement.
--
Don’t take life too seriously, you won’t get out alive.

trappskis bild

Detta innebär ju bara ännu en standard som Microsoft lyckas hålla hårt på... och Novell hjälper tydligen till.

Nu tänker du bakvänt iaf...
Novell bygger Moonlight. En Öppen variant af Silverlight som är Microsofts proprietära mjukvara... MS går officiellt ut och säger att man hjälper till med Moonlight och tillhandahåller nödvändiga binärer för att kunna titta på materialet med begränsning. Detta är bättre än ingenting. Silverlights huvudsyfte är trots allt Webbaserad också... Alltså räcker det med att ha tillgång till binärerna i webbläsare.

En OSS-implementation som officiellt stöds av MS är någonting bra eftersom formatet egentligen är deras från början. Oavsett hur de hjälper till.

Vad händer om Adobes Flash slås ut?
Är vi i Open Source-communityt garanterade binärer för våra Firefoxar i all evinnerlighet eller är detta som med alla andra binärer man stött på under åren som Linuxare?

Hade du varit garanterad Flash till Firefox för alltid menar du?

Jag tycker precis som Jonas att Novell-MS samarbetet faktiskt kan leda till mycket bra saker.

mindlights bild

Problemet är när du skapat ett dokument med världens allra fetaste och bästa program och sedan ska dela med dig av det till någon av de 99.9999999999% datoranvändarna i världen, som inte samma som dig, så står du där med världens bästa... utan kompisar Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

"Binärerna är enbart för codecs och går att ersätta efter hand som det kommer öppna codecs för de använda formaten (antar att det är windows media *)"

Jepp, jag antar också att det rör sig om Windows Media.

Vem äger patenten på WM* tror du?
Vem härskar över de patenten.

"I dagsläget används ffmpeg i Moonlight..."

Ja det låter ju skitbra för Asta 50 år som ska kolla Aftonbladets webtv.
Då ska vi bara övertyga Microsoft att bygga in minst lika bra stöd för ffmpeg i hela sin produktsvit så att inte alla deras kunder av en slump väljer WMV/WMA... för det har vi ju inte problem med idag.

Geeez, vi har ju rätt nyligen haft storastormdebatten om just format och streamad video och varför WMV väljs (och nej, det var INTE för att WMV hade någon teknisk fördel mot andra öppnare format).

Jaja... vi får helt enkelt se vad som händer... men med din beskrivning så ser jag lätt hur folk på Linux sitter med en asfet Moonlightimplementation som är snabbast och minnesminst i hela världen...

... och allt de kan titta på är "The Linux Open Source-show".

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Okej, jag måste missuppfattat en del här då:

"Microsoft kommer även att tillhandahålla de codecs som behövs för att visa Silverlightmaterial dock endast som binärer"

Ja, alltså... då förutsätter vi att codecsen inte är insnårade i patent som Microsoft av en slump äger.... för att det skulle ju isåfall innebära att du kan plöja ner hur mycket tid som du vill på att göra en öppen variant...

... när Microsoft vill så drar de ur sladden och du faller platt.

"Hade du varit garanterad Flash till Firefox för alltid menar du?"

Självklart inte och konkurrens är bra i många meningar. Men för att kalla det ett steg i rätt riktning så krävs det inte bara fler aktörer (Se ATI och Nvidia. Ingen av dem har hittills bemödat sig släppa en öppen, fungerande, drivis med 3Dstöd till Linux) utan även att en av dem t ex släpper sin kod fri. Helt fri.
(Visst är kod till Tivo fri... men den har ju begränsningar. I detta fallet så kommer Moonlight vara hejdlöst fri men värdelöst utan codecs från Microsoft. Så så länge Microsoft låter dig vara fri så är du fri...tills de inte vill det längre.)

"Jag tycker precis som Jonas att Novell-MS samarbetet faktiskt kan leda till mycket bra saker."

Det gör jag också... men jag ser nödvändigtvis inte allt som Novell gör som ultimat och som "det bästa som kunde hända".
Just denna biten ser jag ju som att Microsoft slipper en hel del utvecklingskostnad för att täcka upp en större marknad så att de enklare kan slå ut konkurrenten de satt sikte på.
... och detta med bibehållen kontroll över standarden och formatet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Och felet med "The Linux Open Source-show" är?

--
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

dholms bild

ffmpeg spelar wmv7 i dagsläget och wmv9 kommer säkert iom att Microsoft försöker göra det till en ECMA-standard. Majoriteten av din mjukvara bryter nog mot diverse patent (i USA) eftersom företag har patent på allt möjligt som idag används av alla. Tex, IBM har patent på progress bars, Adobe har patent på tabbar, IBM har patent på länkade listor och listan fortsätter rätt långt. Microsoft har ju tom innan sagt att Mono inkräktar på deras "intellectual property" och nu samarbetar man ändå om ett projekt som är helt beroende av Mono. Jag tror säkert att Microsoft har någon form av baktanke men det kan faktiskt vara så enkelt som att man ser detta som en viktig del i att utmanövrera Flash. Dels så får man stöd på massvis med plattformar "gratis" och dels så är man öppnare än vad Flash är.
Flash använder sig ju utav VC-1 och MP3 som bygger lika mycket på patent som wmv så jag ser inte detta som ett giltigt argument för Flash och mot Silverlight.
--
Don’t take life too seriously, you won’t get out alive.

mindlights bild

"ffmpeg spelar wmv7 i dagsläget och wmv9 kommer säkert iom att Microsoft försöker göra det till en ECMA-standard."

Men då kan vi ju skippa OGG för det är ju inte mycket bättre än WMA och WMA-stödet ute hos slutkonsumenten är ju gigantiskt mycket större med alla PCs, Macar, CD-spelar, "Mp3-spelare" och mobiltelefoner som stöder det.
...och hur var det nu med standarder. Felet med OOXML var väl just att Microsoft satt på patent som de inte frånsagt sig?

Vem vill ha fria format på officedokument och mediafiler när DOC/XLS/WMA/WMV finns??? Vi kan ju alltid köra lite reverse engineering.

"Flash använder sig ju utav VC-1 och MP3 som bygger lika mycket på patent som wmv så jag ser inte detta som ett giltigt argument för Flash och mot Silverlight."


Precis som tvärlåsningen mellan ATI och NVIDIA innan AMD gick in och satte ner foten.
Vem behöver fria drivisar när det finns låsta som har installers som funkar på 90% av de vanligaste distarna?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

...De snackar inte om Open Source på Mac o Windows? Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Breaking news!! http://www.microsoft.com/opensource/ Notera URL:en ! Smile

--
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

Vad har "The Linux Open Source-show" med Microsoft att göra... Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...