Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

13 spikar i linux kista Linux - en marknadsförares värsta mardröm

Kontroversiellt utspel? http://linuxworld.idg.se/2.1014/1.120463
Konsulten Kim Brebach som arbetar med marknadsföring på en Australiansk teknikbolag ger 13 anledningar till varför Linux aldrig kommer att slå på skrivbordet.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hardcoders bild

Trots alla dessa "problem" så ökar användandet av GNU/Linux baserade distributioner stadigt. Se hur det ser ut idag, titta sedan tillbaka på hur det såg ut i mitten på 90-talet. Utvecklingen går framåt hela tiden.

Alla dessa "diskussioner" och oliktänkanden behövs för att skapa en bra och i många fall bättre fungerande "produkt" Man testar alla spår, bara de använda spåren överlever.

Visst vissa hävdar att en och samma distribution hade varit bättre... är en diktatur bra, är kommunism bra, frågar jag då? Nej mångfald ger styrka och gynnar den stora massan bäst.

jonasbjorks bild

Till vissa delar håller jag med denne Kim. Jag har själv varit in och berört en del av områdena han pekar på. Jag skulle vilja lyfta fram OSX som ett exempel på ett UNIX-derivat som faktiskt lyckats. Var det FreeBSD eller NetBSD, eller kanske delar av båda, Apple tog och lade på lite grafik och fick en lysande produkt. Många gånger har jag sagt att det borde gå att göra samma sak med Linux, men det lyckas inte. Anledningen finns i det Kim skriver om. Valfriheten har sitt pris. Vi kan inte ens enas om distar, vad har distrowatch idag? 460 distar? Behövs dem alla? Ja, säger en del. Nej säger andra. Hur skall en tillverkare av mjukvara kunna anpassa sitt program för alla distarna? OSX är EN, Windows är EN. Skriv programet för ETT OS, inte 460 olika. Fördelar javisst, nackdelar - ja de finns där. Trots dessa problem ligger Linux mig varmt om hjärtat.

--
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

staukis bild

Han har missat en hel del det finns ju kommersiella linux distar. Större projekt är bra organiserade t.ex linux kärnan. Firefox får ju pengar på google fast de ger bort sin produkt.

mindlights bild

Precis min åsikt.
Det är därför jag t ex ifrågasatt Extons distar.
Inte för att det är något fel på honom eller hans distar utan för att världen, i mina ögon, mår bättre av att man släpper ett snyggt script typ Automatix som fixar till de saker som fattas i en befintlig istället för att "skapa" en egen dist.
Exton och alla de som gör "derivat" av de stora distarna gör inget olagligt eller fel och tanken är säkert god... men uttrycket "söndra och härska" i kombination med "med sådana vänner behöver man inga fiender" beskriver bäst situationen.

Jag undrar vem t ex Extons distar vänder sig till... T ex en prerelease av Gutsy med svenska ordlistor till OpenOffice...
Är det för proffset? Nja, han väljer nog Gutsy (originalet) och installerar svenska ordlistor med två kommandon (apg-get någon?)...
Är det för nybörjaren? Ja, det kan tyckas vara en bra idé men varje nytt led i kedjan riskerar att addera buggar... Problemet är att Google är din vän men bara om många andra a) har råkat ut för buggen och b) någon av dem är kompetenta nog att fixa det.

Så då frågar man sig... är Linuxcommunityt hjälpt av att nybörjare kör distar som det (jämförelsevis) inte finns någon support på?
Mitt svar: Nej. Snarare stjälpt. Vi riskerar att få höra "Linux har jag testat. Fungerade inte." betydligt oftare.

Tänk på att på andra sidan står ett enat Microsoft. Se bara hur deras leverantörer slöt upp på SiS t ex.
Många tror att det bara rör sig om mutor men det är det inte. Lyft blicken lite och kolla på vad dessa konsultfirmor och mjukvaruutvecklare tjänar pengar på... jo, Microsofts programvaror och tjänster... Så om OOXML blev standard så säkrar de sin framtida inkomst...

Nej, i framtiden ser jag bara ett fåtal stora distar... Red Hat, SUSE, Ubuntu och Debian... och någon kinesisk... varav 2 av dessa (inte Debian) plus den kinesiska kommer vara stödd av mjukvaruleverantörerna.

Resterande kommer leva i en tynande 1337-tillvaro....otillgängliga för den breda massan...som vanligt...

Ps. Jag har fortfarande inte, efter snart 2 år, fått reda på vad det är som är så "Gentoo" med Exton-Gentoo bootcd och jag lär nog aldrig få reda på det...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild

Jag har upptäckt när jag arbetat för olika distributioner att det ibland kan vara svårt att få in egna idéer om huvudutvecklaren inte vill plocka in andras idéer. Utan att utvecklaren vill att allt skall följa dennes tankar om hur distributionen skall vara. Detta har med all sannolikhet gjort att personer med egna idéer tvingats skapa egna distributioner. Så detta hav av distributioner har en positiv effekt. Nämligen att bra idéer har ploppat upp lite här och där.
-
Om bra idéer hade fått se sitt ljus i redan existerande distributioner så kanske vi inte hade haft lika många distributioner som vi har idag. Om tidigare existerande distributioner och deras huvudutvecklare hade varit lite mer intresserade av andras idéer så kanske världen hade nöjt sig med ett fåtal distributioner. Givetvis har många bra idéer kommit i redan existerande distributioner, men säkert så har lika många bra idéer ignorerats.
-
Det hade varit intressant att se hur saker hade varit om allt det positiva som hänt i utvecklingen av GNU/linux hade hänt enbart med dom stora distributionerna som funnits sen 90-talet. Då tänker jag på Slackware, Redhat, Debian och Suse (har säkert missat någon).
-
Det finns onödigt många blabla-baserade distributioner. Varför Ubuntu egentligen? Varför inte lägga det till Debian och låta den utvecklas? Kanske Mark såg att dom som bestämmer på Debian inte gillade Marks idéer. För att ta ett exempel... Eller alla dessa knoppix-distributioner.
-
Det stora problemet tror jag i alla fall är att det finns ett fåtal personer med makt som inte alltid lyssnat när dom kanske borde ha gjort det. Jag har själv sett detta i utvecklingen av en Linuxdistribution. Huvudutvecklaren ignorerade många bra idéer bara för att dom inte stämde överens med hans åsikter om hur distributionen skulle vara. Resultatet enligt mig och flera andra har varit att distributionen blivit sämre för varje version. Ibland har denne huvudutvecklare lyssnat men valt fel personer att lyssna på. Jag är övertygad om att det sett ut så hos många andra distributioner också.
-
Dock kan jag ibland tycka att vissa blabla-baserade distributioner bör finnas. Då tänker jag på mer specialicerade distributioner. Sådana som har ett specifikt syfte. Gparted Live, Scientific Linux, Helix Linux osv.
-
Jaja, stoppar mitt svammel här... Wink

Kristians bild

Apple behöver bara stödja den hårdvara de själva stoppat i sina datorer - det förenklar fruktansvärt vad gäller hårdvarusupport

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

pluns bild

Citat

"Det stora problemet tror jag i alla fall är att det finns ett fåtal personer med makt som inte alltid lyssnat när dom kanske borde ha gjort det."

Nej då det är inget problem.... nu har några illusioner men de här
herrarna kan få ordning på det här.

http://www.linux-foundation.org/en/Board

Starka kommersiella intressen som ser fördelen med stndarder och starka projekt.

annes bild

Tja, man skulle ju kunna hänga upp sig på att det finns för många distar. Eller att distarna inte följer någon standard. Eller att det är svårt att göra applikationer till alla olika distar.
 
Eller också så skulle man kunna fundera på de punkterna i artikeln om hur en ny användare, som faktiskt har tagit mod till sig att prova det här obskyra "linux", tas emot när hon/han behöver hjälp. Jag är så hjärtinnerligt trött på alla otrevliga och hetsiga distkrig som är exemelvis här (men det finns även många distkrig som är väldigt underhållande). Om det får mig att vända redan i portalen vad gör en person som är lite mindre säker på sig själv? Och det är inte alltid lätt att förstå fikonspråket för en person som inte bara är nybörjare på linux, utan kanske på datorer generellt. Visst är google en vän, men ibland så är även hans snack obegripligt, speciellt om man måste sitta och "översätta" mer än hälften i ett svar som man har fått på ett forum.
 
För min del så får det gärna finnas många hundra olika distar, the more the merrier. Men varför inte lära oss av Microsoft och fokusera på ett fåtal saker och göra det bra? Skulle man inte här på Linuxportalen kunna vara väldigt bra på att supportera Suse och Ubuntu och sluta hugga på varje kastad handske för att skapa distkrig som får "vanliga" människor att fundera på om man vill bli förknippad med ett sånt här community? Är det inte DET som är början på att få fram linux, att få nybörjare nöjda med sina val? SEN kan vi börja tjafsa om vilka applikationer och distar som är bra.

polters bild

bulls eye!
Precis. Det är inte så svårt för Apple då deras OS endast är gjort för en viss uppsättning hårdvara.

mindlights bild

Jag ska genast fråga min moster, mor och farbror om de har lust att gå över till något som är ljusår bättre!
Om de svarar ja på frågan så ska jag hälsa från dig och säga att det bara är att prova sig fram och ge dem en fem olika distar att testa.

Jag menar, smaken är ju som baken och det bästa sättet att marknadsföra sig på är ju att ge kunden 100 olika val.

... eller så kanske mammsen m fl skiter i det där Linux för det verkar jobigt som fan att lägga veckor på att hitta det som passar just dem... för windows är ju inte så tokigt ändå.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Jo för det är ju hårdvaran ett homogent och enkelt grafiskt skrivbord, grafiska applikationer för dagligt arbete är beroende av. Hur blinda är ni? Ok att jag uttryckte mig fel, Linux är ju kärnan som skall stödja hårdvaran. Om jag får för mig att skriva ett program för OSX vet jag hur det skall skrivas, Apple har riktlinjer (även kallat standarder) för var filer skall ligga och hur saker skall göras i operativsystemet. Om jag istället skriver mitt program för SUSE Linux har jag inga som helst garantier över att det kommer fungera i Ubuntu. Inte ens i framtida versioner av SUSE Linux.. Och var lägger jag filer? Linux Standard Base (LSB) i all ära, men vore det inte bättre om alla distarna följde den? Istället för Have it your own way? Det mest absurda jag sett var en dist, minns inte namnet på den, som hade döpt om i princip alla kataloger (/usr, /etc med flera) till vad utvecklarna tyckte var bättre..

--
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

annes bild

Jösses mannen, du kan verkligen förvirra mig?!
DU föreslog 5 st val, och sen 100 st (jäkligt konstig bak fö)...
 
Om nu mamsen ska prova linux och får hela 5 st förslag av dig så får det delvis stå för dig men jag menar också att det skulle vara lättare att behålla användare om man har BRA och LÄTTFATTLIG support på dem. I princip så höll jag alltså med dig i ditt förra inlägg (fast jag föreslog 2 distar istället för 4-7 st)...
 
Att ha flera olika distar att välja mellan för entusiasterna tycker jag är helt ok. Jag säger dock inte att mamsen ska behöva prova dem alla.
Men en windowsinstallation (desktop) är inte alltid smärtfri heller om vi ska göra jämförelsen på samma premisser.

polters bild

Jag håller verkligen med dig om att standarder behövs. Där är vi helt överens.

Kristians bild

För de flesta desktop-program spelar det ingen roll hur dina filer under /etc ser ut då man inte "bryr sig om grannens tomt" utan bara sina egna datafiler. hal och dbus är två exempel på mjukvaror som abstraherar upp mycket lågnivåtrassel vad gäller hårdvara och gör portabilitet enklare att uppnå. Tanken att ett program ska fråga en demon istället för att själv ränna runt och leta/skriva i /proc och /etc är god och borde kanske utvidgas?

Givetvis borde det bra om alla distar kunde enas om ett paketsystem, fast även om man gjorde det så skulle man kunna få problem med inkompatibla versioner av olika bibliotek - särskilt vad gäller olika typer av "plugin-ins".

----------------------------------
MÖLUG

---------------------------------------

 

pluns bild

Jo men nu enas de stora distarna om gemensamma lösningar...
Med allt mer komplicerad mjukvara så är det ett måste.

Pakethanteringen kommer man troligen inte att ändra på och det
spelar egentligen mindre roll.

Sen är då Redhat,Novell,Sun,IBM,Canonical mfl (dvs de som har pengar) lika kommersiella som MS...

De här betalar då viktiga projekt direkt eller indirekt via endera
projektpengar eller att de betalar vissa "handplockade" utvecklare.

Slutligen vill man köra någon kuriosa dist så får man väl det... Smile
Men det är slöseri på utvecklarresurser med alla dessa distar.