Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nätverket Open Source (södra) bjuder in till föreläsning om Creative Commons och GPLv3

Mathias Klang är projektledare för Creative Commons Sverige och har arbetat med att översätta och anpassa licenserna till svenska rättsförhållanden och kultur. Mathias är forskare och lärare på Göteborgs Universitet och disputerade med avhandlingen "Disruptive Technology – The effects of technology regulation on democracy" den 15 september-07. Hans forskningsintressen omfattar ett brett område som kan summeras med förhållandet mellan teknologi, juridik och rättigheter. För mer information: http://www.ituniv.se/~klang

Mathias Klang, kommer att berätta om hur vi med teknologins hjälp går från att främst konsumera kultur till att allt mer producera den.
Skapandets och även distributionens verktyg har flyttat från fin-kulturen till masskulturen. Var och varannan dator gömmer halvskrivna romaner, musikstycken, hemsidor, bilder – egna uttryck.
Internet har snabbt gjort de traditionella publiceringskanalerna ålderdomliga. Denna snabba utveckling har nu frontalkrockat med lagar och strukturer – det är svårt att missa dagens heta debatter kring upphovsrätt och fildelning. Men vem är det egentligen som gynnas av dagens system - och vem missgynnas? Presentationen tar upp nya trender inom upphovsrätten, presenterar debatten mellan piraterna och anti-piraterna samt visar hur Creative Commons kan hjälpa skapare att dela med sig av sina verk.

Jonas Öberg är vice ordförande för Free Software Foundation Europe.
Han har en bakgrund i programvaruutveckling och ekonomi och har skrivit flera programvaror och artiklar om fri programvara.

Jonas Öberg har också medverkat som representant för Free Software Foundation och Free Software Foundation Europe vid flera internationella och nationella konferenser. År 2005 mottog han ett stipendium från II-stiftelsen (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) för sitt arbete med fri programvara.

Vi har bjudit in honom för att berätta om nyheter och förändringar i
GPLv3 (GNU General Public License version 3) samt bakgrunden till förändringarna och de problem som återstår att lösa.

När den förra revisionen av GPL genomfördes i början av 90-talet så var det fortfarande en väldigt begränsad mängd programvara som använde licensen. Främst programvara som var del av GNU-projektet. När GPL revideras måste man även ta hänsyn till alla projekt som tillkommit under åren och som valt att använda samma licens.

Tid: Den 25 september kl 17.30-20.00
Plats: Purple Scouts lokaler på Stortorget 27
Anmälan: Uppe till höger på sidan.
Pris: Gratis, men vid utebliven avanmälan om förhinder, debiteras 200,-
Avanmälan görs till kansliet@syd.dfs.se

Se http://www.dfs.se/pagang/details.asp?pid=2838