Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Att titta på stjärnorna

Nu när det börjar bli mörkare kvällar kan man skymta stjärnorna igen och vad passar inte bättre än att sitta ute i trädgården med laptopen i knät och titta på stjärnor?

Vi hittade två program som hjälper dig att lista ut vad de olika ljusen på himlavalvet är. Den första är Celestia.

Celestia är en rymdsimulator som gör att vi kan resa genom solsystemet, till över 100 000 stjärnor, galaxer, månar, kometer, rymdfärjor och planeter. Celestia kräver ett ganska bra grafikkort som klarar av 3D-grafik. För i Celestia rör vi oss helt fritt i rymden.

För att installera Celestia i openSUSE startar vi YaST2 och söker efter celestia, välj paketet för installation och installera. Celestia hittar du sedan i programmenyn.Nästa program är KStars som kommer från skrivbordsmiljön KDE:s utbildningsprogramserie. I KStars befinner vi oss nere på jorden och tittar upp på stärnhimlen, till skillnad från i Celestia där vi rör oss fritt i rymden. När KStars startar första gången kommer en guide fram som ber oss om lite information om vart vi befinner oss till exempel. Vi får också möjlighet att ladda ner extramaterial till KStars.

När vi klickar på ett objekt på stjärnkartan får vi fram information om det. Högerklickar vi på ett objekt ser vi när det dyker upp, passerar oss och när det försvinner från vår sikt (baserat på var vi befinner oss). Vi kan också välja att ladda ner bilder på stjärnan, stjärnbilden eller planeten genom att högerklicka på det.

För att installera KStars i openSUSE startar vi YaST2 och väljer att installera paketen kdeedu3 och kde-i18n-sv (för svenskt språk, annars är den på engelska). När installationen är klar startar vi programmet genom programmenyn.We've always watched the stars. If you look at the sky you'd see the beginning of time. (från IBMs reklam för Linux)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

zoooundss bild

Gör inte misstaget som jag och starta gnome-frontend-filen (Celsitia) från gnomes meny. Den har MYCKET färr funktioner.

Roligt program Smile

mikaeljs bild

Stellarium är min favorit. Där får man lära sig om stjärnor och se det ur samma perspektiv som man skulle om man stod ute. Smile
-
Stellarium is a free open source planetarium for your computer. It shows a realistic sky in 3D, just like what you see with the naked eye, binoculars or a telescope.
It is being used in planetarium projectors. Just set your coordinates and go.