Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Går inte att logga in

Jag har installerat Fedora 7 på min bärbara. Allt gick bra men när jag skulle logga in så gick det bara att skriva in användarnamnet och INTE lösenordet.
Hur får jag ordning på det här?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pbs bild

Tror att problemet kan vara följande:
Eftersom det inte gick att starta den grafiska installeringen pga för lite minne gick installationen till textbaserad läge. Den textbaserade installationen i Fedora ligger lite efter den grafiska versionen och startar inte det grafiska inställningsverktyget firstboot efter datorns omstart där man kan skapa vanliga användare till systemet. Detta ledde till att det nu inte finns någon annan användare i systemet än root. Det _kan_ också hända att man i Fedora inte som default kan grafiskt logga in som root. Det finns en inställning i Fedoras grafiska inloggningsprogram gdm där man kan ändra det om man vill att root ska kunna logga in eller inte. Om saken är den så är det naturligt att inloggningsprogrammet inte vill släppa dig in. Du kan försöka se om det finns något alternativ i inloggningsprogrammets meny som tillåter dig att köra programmets inställningsverktyg. Om detta inte fungerar kan du på kommandoraden (#-tecknet) försöka köra kommandot nano /etc/gdm/custom.conf Detta öppnar inloggningsprogrammets inställningsfil i nano-textredigeringsprogrammet. Där kan du försöka hitta en rad där det står AllowRoot=false och ändra det till AllowRoot=true. Ifall det inte finns någon sådan här rad kan du försöka skapa den själv. Efter att du har sparat filen kan du återvända till det grafiska inloggningsprogrammet (tryck på Alt+F7) och sedan trycka på Ctrl+Alt+Backspace (backspace är den tangenten som man tar bort text med). Detta startar om programmet så att det blir medvetet om den nya inställningen. Du kan också starta om datorn om du vill. Om jag har gissat rätt så borde inloggningen fungera efter det här. Om det inte fungerade måste du manuellt skapa en vanlig (icke-root) användare åt dig själv pä kommandoraden. Detta sköter du med att köra useradd -s /bin/bash nooby och därefter passwd nooby ifall nooby är det användarnamnet du önskar.

distens bild

Hej! Mycket underligt problem.. Det kan inte vara så att du har ett lösenord med siffror och behöver trycka till "num lock" tangenten? Långsökt men... Smile
----------
Play Ogg

battras bild

Jag vet inte hur det är just för Fedora 7, men det är ganska vanligt att inte markera tecken i lösenordet med "*" eller nåt sånt, utan att det just "inte blir några tecken alls" för att det är en aning säkrare så.

Maarkuss bild

Det kanske är så att inte varje tecken i lösenordet blir en '*'. Har du testat att mata in rätt lösenord och sedan tryckt på ?

noobys bild

Jag börjar mistänka att jag kommit i onåd med datorgudarna igen...
Brukar råka ut för konstiga saker nämligen.
Hursomhelst, ska försöka sammanfatta alla förslag jag fått och mitt problem.
Problemet: Jag kan inte skriva in lösenordet vid inloggning. Användarnamnet går bra att skriva men inte lösenordet. Det händer ingenting när jag skriver. Ett litet blinkande streck, det är allt.
Förslag till lösning: Jag är helt säker på att jag inte bytt mitt svenska tangentbord mot ett amerikanskt under eller efter installationen.
Jag har inte glömt mitt lösen.
Jag har inga siffror eller andra tecken (dumt nog?) i mitt lösenord utan bara bokstäver.
För lite minne? Antagligen, 184mb ram, men det har funkat bra när jag kört ubuntu och mandriva. Och köpa ett nytt minne har jag ingen lust med då jag tycker att datorn börja bli lite till åren kommen och kanske inte hänger med så länge till.
Börjar så smått tro att det var ett misstag att installera Fedora istället för ett fungerande ubuntu, men jag har fedora på min andra dator och ville ha samma på båda. Ska även försöka få in fedora i min mac också.
Den här bärbara är en compac evo n150, 800mhz, 184mb ram.
Kan jag gjort nåt fel under installationen kanske????

Maarkuss bild

Det var det jag var inne på. Men min tolkning av problemet är att det inte går att logga in överhuvudtaget.

noobys bild

Det konstiga är att det inte blir några tecken alls när jag skriver.

noobys bild

Det börjar kännas som vi är på rätt väg nu. Men jag blir alltid så nervös när skärmen är svart och det är en massa text på den.
Hursomhelst, Jag kom in i nano utan problem men jag hittade ingen rad med AllowRoot=false så jag skrev som du sa: #Allowroot=true. Sparade (^U) och startade om. Men det hände inget.
Provade att trycka på några andra ^G (hjälp), ^R (läs fil) och några till men dom verkar inte lyda mej alls för inget händer.
Antar att jag gör fel nånstans, nåt fel som är självklart för vana linuxanvändare.

Men som nån klok tänkare sa; "Post nubila phoebus." (ung. Efter regn kommer sol)

distens bild

okej, du kan prova att uppdatera, det kanske räcker. Tryck CTRL+ALT+F1 så kommer du till textbaserat läge och logga in som root. Sen skriver du:

yum update

*edit*

sen kan du starta om datorn med:

init 6

----------
Play Ogg

jonasbjorks bild

När du skriver ditt användarnamn ser du vad du skriver, men inte när du anger ditt lösenord? Det är normalt i textbaserat läge, den visar inte ens *-tecken. Prova att skriva ditt lösenord och tryck på RETUR så skall du se att det fungerar.

--
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

noobys bild

Du har helt rätt, det går inte att logga in överhuvudtaget. Det går bara att skriva in anvämdarnamnet sen går det inte att skriva nåt mer.

Maarkuss bild

Har du grafisk eller textbaserad inloggning?

tux-svens bild

så har aldrig minneskretsar varit så billiga som nu. Du kanske skulle investera i ett lite större RAM för att komma förbi själva kärnan till problemet? Dessutom funkar ju datorn allmänt trevligare, med snabbare respons efteråt. Smile
Efter uppgraderingen är det läge att installera om från början. Jag tror att det kommer att gå som smort. Smile
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

pbs bild

Det är Allowroot=true och inte #Allowroot=true som du ska skriva i filen. Tecknet # i början av raden betyder i så gott som alla Linux konfigureringsfiler att raden är en kommentar, dvs. inget som programmet bryr sig om. För att stänga ner nano samt spara filen trycker du först Ctrl+X (Tecknet ^ är en förkortning av Ctrl) som får programmet att fråga om du vill spara filen innan du avslutar. Den frågan besvarar du med att antingen trycka på J eller Y beroende på om det är en svensk- eller engelskspråkig version av nano som du kör. Efter det här kan du fast starta om datorn. Det gör man med att skriva reboot på kommandoraden. Om det grafiska inloggningsprogrammet inte ens efter det här vill släppa dig in som root kan du prova på att i den "svarta rutan" skapa dig en ny vanlig användare (skriv useradd -s /bin/bash nooby och sedan passwd nooby).

noobys bild

Har nu gjort det du föreslog men det blev ingen skillnad. Det går fortfarande inte att skriva lösenordet.

tux-svens bild

Om DET går kan du säkert redigera passwordet för en vanlig användare om det är så att du inte är säker på vad det egentligen var.
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

mauths bild

Vilket tangent bord? Svenskt, amerikanskt?
Har du några tecken eller svenska bokstäver i lösenordet?
Har du amerikanskt tangentbord finns inte å,ä,ö med i och tecknen ligger på andra tangenter.
Jag kommer inte ihåg installationen i detalj men kan du ha bytt tangentbord under installationen?

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

pbs bild

Du får alltså fram en text där det står "Password:"? Och är det som root du försöker logga in eller?
 
Installationen går till textbaserad läge ifall man har mindre än 192 Mb minne. Skulle rekommendera att du skaffar minst 256 Mb eftersom annars kommer systemets grafiska gränssnitt (GNOME/KDE) att vara mycket trögt. CPU:s hastighet (Mhz) spelar inte så stor roll i det här sammanhanget.

noobys bild

Har provat det också men det hände inget mer än att det stod nåt i stil med "login incorrect" och sen kom frågan om användarnamnet upp igen.

noobys bild

I början av installationen stod det att det inte fanns tillräckligt med RAM-minne för grafisk, så jag antar att det är text. Eller var det nåt annat det fattades minne för?

noobys bild

Jo jag har också tänkt tanken att köpa mer minne, men jag tycker att det är lite fegt. Ungefär som att köpa ny bil när bensinen är slut...
Men hittar jag något billigt begagnat så kanske jag slår till.
Nån här som har nåt kanske?

noobys bild

Min dator skar ihop.
Den ville inte starta upp utan stannande med en svart skärm och en massa info som jag inte förstod, bl.a nåt om error syst. 32.
La i linuxskivan, inget hände. La i xpskivan och efter en stund kom det upp Felkod 4, sen inget mer.
Blev trött på att inget förstå så jag bytte in min icke fungerande dator mot en nyare fungerande hos den lilla lokala datorhandlaren. Tror att jag gjorde en skaplig affär men det får väl framtiden visa.
Hursomhelst, nu lär väl installationen av fedora gå utan problem eftersom den nya datorn har mer än tillräckligt med minne.
Så nu återstår bara att samla mod för att våga partionera hårddisken så jag kan prova att instalera fedora igen.
Har provat ett par ggr. tidgare på andra datorer med resultatet att jag sköt iväg mitt xp till månen eller nåt.
Kan nån hjälpa mej med det här? Jag måste be om otroligt utförliga anvisningar.
Det är xp pro istallerat nu.

hoths bild

På min linux så kan jag ställa in om den skall eka ett eller två tecken när jag matar in lösenord. Det går även att ta bort ekningen så att inget skrivs ut. Det är inte detta som du råkat ut för? Du kan logga in men ser inga ekade tecken?

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

Maarkuss bild

Du kan alltså logga in som root. Testa:
# passwd din_användare
och mata sedan in ett nytt lösenord

tux-svens bild

Sorry, hörde ej till ämnet. Wink
---------------------------------------------------------------------------
ODF är den enda ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Maarkuss bild

Liknar inloggningen: http://fedoraproject.org/images/screenshots/login-screen.jpg . Har inte kört just fedora, hittade bara en bild. Men grafisk inloggning brukar likna bilden, i alla fall lite.

--

Om det är svart bakgrund med vit text så är det förmodligen text inloggning.

pbs bild

Antar att din xp bara har en partition (dvs. C). Det här betyder att du måste minska den här partitionens storlek för att få både xp och linux att rymmas på samma hårddisk. Första åtgärden är att se till att det finns så mycket ledigt utrymme på partitionen som du vill minska den med. Det här är sällan något problem på en ny dator. Andra saken är att ha säkerhetskopior på allt viktigt (och även mindre viktigt) som du råkar ha på den partitionen som du vill krympa. Det är nämligen aldrig helt säkert att partitioners storleksändringar lyckas.
 
Det lättaste sättet hur du kan gå tillväga med själva krympningen av partitionen är att använda ett externt program för det (GParted LiveCD är ett bra alternativ) och sedan välja "Använd outnyttjat utrymme på valda enhet och skapa en standardlayout" i installationsprogrammet som automatiskt skapar de partitioner som Fedora behöver i det tomma utrymmet du tidigare skapat.
 
GParted LiveCD är som namnet antyder en live-cd för det populära grafiska partitioneringsprogrammet GParted (Gnome Partition Editor). GParteds iso-image kan du ladda ner här. När du bootar live-cd:n får du först upp den vanliga startrutan för alla Linux-cd; där behöver bara trycka på enter. Till följande kommer det upp en ruta där det frågas huruvida du vill ladda några extra drivrutiner. Här räcker också att du trycker på enter. Sen kommer det en ruta där det frågas vilket språk du vill använda. Efter det här borde den grafiska miljön starta.
 
I själva programmet GParted ser du troligtvis en stor partition med namnet hda1 eller sda1. I den grafiska balken mitt i fönstret indikerar gult det området som är använt på partitionen. Det här är också den minsta storleken du kan krympa partitionen till. För att ändra på partitionens storlek trycker du på knappen Resize/Move. I den rutan som dyker upp kan du välja en ny storlek för partitionen i MB. När du är färdig trycker du på knappen Resize. Själva ändringen görs först när du trycker på Apply. Efter att ändringarna är gjorda (och att allting gick felfritt) skannar GParted om din hårddisk och du borde se ett grått utrymme ("unallocated space") dit Fedora kan installeras.

noobys bild

Måste bara kolla om jag försått dej rätt.
1. Ska jag logga in som "# passwd din_anvvändare"? (inte mitt användarnamn alltså?) Mellanslag mellan # och passwd och din?
2. Istället för mitt gamla lösen skriver jag in ett nytt?

Har nu provat detta utan resultat. Det går fortfarande inte att skriva nåt lösen alls.

noobys bild

Jag kan skriva mitt användarnamn. Då syns bokstäverna.
Men det går inte att skriva in lösenordet. Det enda som syns är ett litet blinkade streck.
Om jag ändå skriver in mitt lösen och sen trycker på enter så börjar det bara om med användarnamn och sen lösen.
Ekning har jag ingen aning om vad det är för något.

noobys bild

Jo, jag tycker också att dom är snygga. Kan bara inte bestämma mej för om dom med inbyggda framlysen är snyygare än dom med utanpåliggande. Hursomhelst så är kombin snyggast, Eller Break som det visst heter på Citroen-språk...

noobys bild

Jo, det är svart bakgrund och vita bokstäver.

noobys bild

Tänk vad enkelt det är när man har rätt grejjer. Nu är det installerat och klart.
Både partionerningen och installationen av fedora gick bra. Nu är det bara lite småfixande kvar.
Tack för hjälpen.

hoths bild

Logga in som root starta ditt verktyg för hantering av användare. Kontrollera att de


  1. finns över huvudtaget
  2. har rätt och existerande hemmakatalog angiven
  3. inte är disablade (avstängda eller på annat sätt utelåsta)

Kontroller även hur ekningen är inställd på ditt system; ingen ekning samt ett eller två tecken.

 

Ekning kommer sig av "att eka tecken", dvs. du skriver något på ditt tangentbord. Detta skickas till datorn som sedan skickar tillbaka det till skärmen. Detta kallas att datorn ekar tecken. Tänk att du står vid en dal och skriker och sedan hör ekot efter en stund så förstår du hur man tänkte när man namngav fenomenet.

 
----
Kom ihåg; 2007 blir det år då Linux slår igenom på allvar.

----
Linux växer snabbast!

misiu_mps bild

Under installation av Fedora blev du tillfrågad efter ett användarnamn och dess lösen? (Annat än rootlösen).

Med andra ord: vad får dig att tro att systemmet vet att det finns en användare med namnet du anger? Har du vid nåt tillfälle berättat det för systemmet?

Det kanske var så att pga för lite minne hade din installation avbrutits innan en användare skapats?

Annars så är det så att det inte ska synas på nåt sätt på skärmen när du anger lösenordet. Inga '*' eller annat. Skriv bara in lösen och tryck enter. Står det 'login incorrect' så är antigen användarnamnet eller lösenordet fel.

Maarkuss bild

Tecknet '#' betyder att du ska vara inloggad som root när du kör kommandot som står till höger om det. När du är inloggad som root ser du ett '#' när du kan mata inkommandon.

Steg 1: Logga in som root. Dvs du ska skriva in root som användare. Sedan anger du lösenordet för root-användaren.

Steg 2: När du loggat in ser du en rad som slutar på '#. På denna rad kan du mata in kommandon. Om du däremot har matat in fel lösenord för root så ser du inte '#'

Steg 3: Kör kommandot:
passwd din_användare
Där "din_användare" är den användare du inte kunde logga in som. Datorn kommer att fråga efter ett nytt lösenord och sedan att du bekräftar lösenordet.

Steg 4: Logga ut

Steg 5: Logga in med din användare och ange det nya lösenordet.

mauths bild

Nej du har missförstått. Du ska logga in som root och ge kommandot:

"passwd (ditt användarnamn)"
och därefter sätta ett nytt lösenord.

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

Maarkuss bild

Det gick bra att mata in användarens namn, du får tecken på skärmen? Om du ser vad du skriver på användarnamnet så kan Fedora i alla fall läsa ditt tangentbord.

noobys bild

Har provat det här också. Tack för en mycket utförlig förklaring.Jag gillar såna där 1. Gör så här. 2. Sen så här. 3. Och sen......
Men det funkar ändå inte.
Det går bra att logga in som root, #-tecknet kommer fram och jag skriver: passwd din_+++++++(fel namn förståss), trycker på enter och det står antingen "unknown user" eller "command not found".
Har även provat: passwd +++_+++++++ och diverse andra varianter.
Om kollar lite längre upp så skriver jag lite om vad som händer under installationen. Kanske till nån hjälp?

Post nubila phoebus

noobys bild

Nu har jag blivit alldeles mosig i skallen av alla förslag, så nu står det helt still.
Logga in som root? Är det "ctr.alt.f1" eller hur var det nu man gjorde det?

noobys bild

Jag tror att jag skrev det nånstans högre upp i tråden att datorn inte frågat efter någon användare någon gång under installationen.
Och visst, du har rätt, hur ska datorn veta det om den inte frågat efter det.
Ganska korkat av mej egentligen. Men det löser ju inte mitt problem att jag sitter här och tycker att jag är en dumskalle som inget förstår i alla fall.
Jag blev nog lite förvirrad eftersom jag haft andra linuxversioner i den här datorn som funkat problemfritt, så jag trodde nog att Fedora skulle göra det också.
Nu vet jag att fedora kräver mer minne än t.ex. ubuntu och mandriva.
Men jag tror att jag fått den hjälp jag behöver lite längre ner.

Maarkuss bild

Kolla att din användare finns i systemet. Detta kan du göra med följande:
cat /etc/passwd | grep användar_namn

Om då får tillbaka en rad liknande:
användar_namn:x:1005:1005::/home/användar_namn:/bin/bash
så finns användaren i systemet.

Däremot om du inte får tillbaka en rad, utan får direkt tillbaka '#'-tecknet, så finns inte din användare och du måste skapa den.

mauths bild

Det är lätt att bli förvirrad i början. Alla rör ständigt ihop saker, även vana användare.

Du skriver helt enkelt "root" istället för ditt användarnamn vid log in.
Sen ger du root-lösenordet, här kommer inga stjärnor eller prickar. Det syns inget när du ger root-lösenordet.

En sak slår mig, har du koll på root och vanlig användare?
Vet du hur du satte användar ID och deras lösenord och root lösenordet vid installation?
Du kanske bara satte root lösenord istället för lösenord till din använare.
Är du säker på att din användare är skapad?

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

noobys bild

Tror inte att jag förstått det där med hur man ska skriva användarnamnet här riktigt.
Om vi låtsas att mitt användarnamn är kalleanka, ska jag skriva kalle_anka då? Eller kalleanka_och vaddå?

noobys bild

Jo det slog mej också, det där med användare. Två gånger under installationen frågade dom efter ett namn av nåt slag.
1. Localhost/värdnamn. Där skrev jag ???????? (givetvis ett annat namn)
2. Rootlösen. Där skrev jag %%%%%%%% ( ett annat här också såklart)
Ingenting om användare alltså.
Kan det vara så enkelt att det är fel skivan?
Det konstiga är att jag gjorde en likadan installation på en annan dator här hemma, fast då på en AMD 64 och det gick hur bra som helst. Där var det lite annat pillande men själva installationen gick bra.
Jag använder olika skivor, en till amd'n och en annan till intel.

mauths bild

För mig blir kommandot"#cat /etc/passwd |grep mauth"

Men nu känns det som att vi går tillbaka lite i tiden.
Fråga: Du har alltså loggat in som root?
Fråga: Kör du i text läge?
Fråga: Ska du fortsätta med det?
Då är kommandot för att lägga till användare "adduser" Kvällens lästips: "man adduser" och du får behövlig info om kommandot.
Vill du jobba i grafiskt läge prova kommandot "startx"

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

Maarkuss bild

Om ditt användarnamn är kalleanka så ska du skriva kalleanka

--

ser nu att jag har särskrivit "användar namn" i tron om att jag skrev "din användare".

mauths bild

Localhost/värdnamn är datorns namn.
rootlösen är lösenordet för ditt root-konto. Vid inloggning skriver du "root" och sen anger du det rootlösenord du angav vid installationen.
Då är du root användare och det är admin uppgifter man sköter där ifrån.
Skapa användare och sätt nytt lösenord för den användaren, logga ut och logga in som den nya användaren.

-
"Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt."
Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

noobys bild

Nu har jag kommit så långt att jag ser att jag inte finns i systemet. Jag skrev som du sa och jag fick tillbaka ett # och ingeting annat.
Då kommer givetvis följdftågan, Hur skapar jag en användare?
Är det här en miss i själva operativsystemet?
Vid tidigare installationer, ubuntu, mandriva m.fl. så får man ju alltid frågan om användarnamnet men inte här i Fedora.
Var har det blivit fel?