Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nyheterna i GNOME 2.20

GNOME 2.20 är den senaste versionen av skrivbordsmiljön GNOME. Både Ubuntu 7.10 och openSUSE 10.3 kommer levereras med GNOME 2.20 och vi tittar på vad som är nytt i 2.20 jämfört med 2.18.

Till att börja med så släpper GNOME-projeketet en ny version var sjätte månad. Det är också den release-cykel som linuxdistributionen Ubuntu följer. När GNOME släppt sin nya version (just nu 2.20) bygger Ubuntu ihop en ny distribution och släpper den. I oktober kommer Ubuntu 7.10 som har GNOME 2.20. När GNOME 2.22 släppts, någon gång i mars 2008, kommer Ubuntu 8.04 följa i april 2008.

Så några av nyheterna i GNOME 2.20. Om vi börjar med att titta på e-post och kalenderprogrammet Evolution, som är en Microsoft Outlook liknande programvara. Evolution varnar dig om du missar att bifoga bilagan som du skriver om i ditt brev. Genom att titta på vad du skrivit i brevet kan Evolution avgöra om det borde finnas en bilaga med i brevet. Du kanske skriver "se bifogat dokument" men glömmer att bifoga det. Evolution kommer varna dig för detta. Aldrig mer flera brev där du skriver "glömde filen".

Till panelen finns en ikon som ligger och väntar på nya brev och berättar om du fått några nya brev. En smidig notifiering sker och du behöver inte längre öppna Evolution för att se att du inte fått nya brev.

Evolution har också fått en ny export/import funktion som gör att det är mycket enkelt att flytta/kopiera inställningar och brev som finns i Evolution till en annan dator.

Bildvisningsprogrammet Eye Of GNOME (eog) har fått stöd för EXIF-taggar i bilder. När vi tar bilder med en digitalkamera märks bilderna med information om när bilden tagits, vilken kamera som tagit bilden, om blixt använts och vilken exponeringstid som använts. Nu kan eog visa denna information.

Dokumentvisaren Evince har fått snabbare visning av dokumenten och har stöd för PDF-formulär som vi kan ladda ner från till exempel myndigheter och fylla i på skärmen för utskrift eller e-postande.

Om vi försöker spela upp en ljud- eller video-fil som vi inte har stöd för kommer GNOME berätta det och fråga om vi vill ladda ner stöd för just det ljudformatet (eller videoformatet om det är en film). Nu slipper vi sitta och leta efter hur man får igång till exempel MP3 i Linux. Ubuntu har haft detta stöd sedan Ubuntu 7.04.

Anteckningsprogrammet Tomboy har uppdaterats. Bland nyheterna ser vi att Tomboy kan dela anteckningar mellan flera datorer och hålla dem synkroniserade mellan datorerna. Tomboy håller dessutom reda på vilka anteckningar som är öppna och öppnar dem automatiskt nästa gång vi loggar in.

GNOMEs Strömhanterare sparar nu information om hur du laddat ditt batteri och erbjuder en bättre uppskattning av återstående batteritid. Strömhanteraren kan varna för att ditt batteri är dåligt och borde ersättas. Den har dessutom koll på vilka batterier som har återkallats av tillverkarna och varnar för detta.

När vi låser bildskärmen för att gå ifrån datorn kan andra lämna meddelanden till oss. Om jag till exempel går förbi din dator och du inte är där kan jag skriva ett meddelande till dig: "Sökte dig, ring mig! /jonas".

Det här är bara en del av de nyheter som GNOME 2.20 kommer med. Naturligtvis har man jobbat mycket på att effektivisera GNOME så det känns snabbare. openSUSE 10.3 kommer den 4 oktober 2007 och redan nu kan vi testa GNOME 2.20 i den release-candidate av openSUSE som är ute (10.3 RC1), se openSUSE 10.3 RC1 släppt.

Läs mer på om nyheterna i GNOME på gnome.org. Läs mer om openSUSE på opensuse.org. Läs mer om Ubuntu på ubuntu.com.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

patrikisakssons bild

Skulle vara intressant om du mot förmodan jonas glider förbi mitt kontor och lämnar en desktop note på min skärm...postit släng dig i väggen...

Men det var ju jättebra nyheter.. särskilt : Dokumentvisaren Evince har fått snabbare visning av dokumenten och har stöd för PDF-formulär som vi kan ladda ner från till exempel myndigheter och fylla i på skärmen för utskrift eller e-postande.

För jag har just en sådan kund...som jobbar 90% av sin tid med myndighetspdf filer.....

underbart - jättebra skrivet jonas...
tack

Ps. hur mår du fick du tag på alvedon igår...eller kom ipren killen hem till dig...

//P

Its not hard if your mind can do it

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

distens bild

Gnome 2.20 kommer även att finnas i Fedora 8 som släpps i början av November.
----------
Play Ogg

polters bild

GEdit har en ny syntax-highlighting "engine" med stöd för PHP och Ruby, bland annat.

jonasbjorks bild

Jag fick tag på Ipren på sjukhuset. Mår bättre idag och sitter i skolan. Hade nyss lektion och well, jag har nog inte lika mycket energi som jag brukar ha.. :/

--
Jonas Björk - www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .